Отговори
# 690
Имам въпрос за практиката, която се изисква за Maschinenbau. Доколкото разбирам не е задължителна за записване 1ви семестър и може да бъде отложена за по-късен етап.  Има ли някой, който е правил такава и може ли да сподели дали има специфични изисквания.

Синът ми направи такава практика преди да започне университет. На бланка свалена от сайта на ТУМ  описваше всичко което е правил. Мисля че направи месец и половина, не помня да е била задължителна, но той искаше да се застрахова. Дори си мисля, и че между 11 и 12 клас прави още един месец. При нас ситуацията беше такава, че той прото имаше къде да я прави, и шанса да се порови в мотори и скоростни кутии му хареса. Сега като студент прави 9 месечна практика в Германия. Но там той вече участва в развойна дейност, нещо което в БГ  няма къде да прави.
Русалка, тук толкова много хора разчитат на теб. Не оставяй темата без адекватната ти помощ, моля те.

# 691
...Белла, уж си запозната...
Tina* не съм запозната. Става дума за кандидатстване, учене и задължителни практики. Казах , че практиките имат значние и цел и той предполагам не е отбиване на номера. Това просто е така. Но разбирам и реакцията . Само не знам дали русалката разбира реакцията. Защото в същност нищо толкова не съм написала , което да я засегне лично.  Но няма нужда да напуска темата и да прави драми. И без това не ми се пишеше вече в нея.
Включих се за заради коментар за някакъв апп за здравна застраховка , който ме озадачи. Но има начин да не получавам ъпдейти за нови отговори. И така няма да ми прави впечатление и няма да коментирам .
Успех на всички кандидасттващи още веднъж :

За твоите фрустрации има психотерапевти.

За това е достатъчен само цитат, няма нужда от коментар. Показва ниво.

# 692
  • София
Русалче, и аз те моля да не напускаш темата.
Ние, зайчетата , разчитаме толкова много на теб и такива като теб, които безкористно отделят от времето си за да помогнат..
А в живота винаги се случва някой да е неблагодарен и да не оценява жеста, но не ни изоставяй останалите имащи крещяща нужда от помощ и съвети...

# 693
  • София
Ами аз не знам да има някой ,който се е зачел в тази тема и да не е наясно, какъв е приноса на русалката за цялата последователна и актуална информация в нея. Без значение за каква университетска специалност става дума. Отделно общежития, квартири, стажове, практики. Пък за документи и срокове да не говорим. Има ли някой, който да й е писал на лични и тя да не му е отговорила? Съмнявам се.
Дано поне това не се промени 🤔

# 694
  • На планетата Земя
Казах , че практиките имат значние и цел и той предполагам не е отбиване на номера.

Ние всички тук това МНОГО добре го знаем. И нека не забравяме, че изхождаме от вариантите, които се предлагат за кандидат-студенти, позиционирани в България. Точно в такъв аспект беше и обяснението на Русалка.

А иначе предполагам, че за теб и детето ти, като  живеещи в Германия, ще се намерят много по-стойностни стажове, ще има повече работещи app-ове и прочие.

Ниво е да пристъпиш в нов дом скромно и с уважение, да послушаш, да чуеш, да усетиш, пък тогава да пишеш. Ако пък дадеш и полезен съвет по темата, ще е безценно. Както безценна е темата с участниците й, които години наред отделят лично време и енергия да помагат на други. А винаги ще има и заблудени минаващи и заминаващи, на които след няколко повърхностни мнения......

И без това не ми се пишеше вече в нея. Но има начин да не получавам ъпдейти за нови отговори.

# 695
  • София
Русалка е помагала безброй пъти и на нас , родителите , и на децата , в моменти , в които не сме знаели на кой свят сме...
Просто няма как да напуснеш темата...

# 696
И аз съм също с молба към пенсионирана русалка да продължи да пише тук. Аз съм от майките, които нито знаят немски, нито имат познати деца, които учат в Германия, нито е в сферата на медицината. Всичката информация получавам оттук, от майките които пишат, споделят опит и отзивчиво отговарят на нашите не дотам точни и понякога смешни въпроси. Но моля ви майки на "германчета"  ПИШЕТЕ.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 13:49 от ninamus

# 697
  • столицата
Русалче, не напускай.
Но ако все пак решиш да изоставиш тази тема, чувствай се поканена в  австрийската Wink

# 698
Помощта на Русалка е безценна. Като се сетя какво ми беше миналата година август и септември с бъдещия първокурсник..тя беше човекът, който ни помогна в сложна ситуация, в каквато не бяхме попадали до тогава. Русалка, заради един потребител не си заслужава напускането на форума.

# 699
Аз също разбрах от темата, доколкото си спомням, за този стаж до първия държавен изпит. Както и за тънкостите, че продължителността на тези 3х30 дни не може да се прекъсва. В резултат на което дъщеря ми вече направи 2х30, което й дава спокойствие за по-нататък, когато изпитите и ученето стават по-тежки. Смятам за абсолютно безпредметно колко точно могат да научат по време на стажа, така или иначе той се води "сестрински стаж", т.е.едва ли някой има основание да мисли, че след този стаж ще са голямата работа. И в интерес на истината трябва да кажа, че по повод този стаж и спецификите на признаването му в ЛМУ се консултирах на лични съобщения с Русалка, тя ми помогна и даже се рови в сайта на университета, за да даде изчерпателна информация, за което много благодаря!

# 700
  • тук-там
Помощта за Русалка е абсолютно неописуема и напълно безвъзмездна! С което не бих могла да похваля много други потребители на този форум! Особено по тази тема, а и не само. Освен това константно участва, а не само като някои от нас, когато лично ни вълнува нещо. Напомням, че има много потребителки, минали от тук и заминали. Само Русалка е винаги на линия - компетента и готова да прочете и разясни на някого, който си пести усилията.

А за стажа на медиците изобщо не смятам, че следва да се обясняваме на хора, които нямат нищо общо с темата. И като се замислих малко повече по въпроса, аз лично съм мн доволна, че девойката видя истинската медицина, а не смяна на подлоги.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 22:54 от mtz

# 701
Имам въпрос за практиката, която се изисква за Maschinenbau. Доколкото разбирам не е задължителна за записване 1ви семестър и може да бъде отложена за по-късен етап.  Има ли някой, който е правил такава и може ли да сподели дали има специфични изисквания.

Както и G.D. е писала, и ние се застраховахме с такава практика за TUM преди години. Трябва точно да са описани дейностите, като се следва формуляра на университета. Подготвихме го на английски, защото пишеше, че могат да звъннат на управителя за мнение.
При нас беше формално, защото нямах подходящи познати към които да се обърна.
Познавах хора с фирма в химическата промишленост и те издадоха изрядно удостоверение и сработи без да е ходил въобще там.
Мисля, че и без стажа щеше да бъде приет.

За русалката - хора, първо изчетете темата, ако ви е важно, после питайте и коментирайте и уважавайте малкото свестни хора, които ви помагат!!!

# 702
Русалче, никаква пенсия! Не те пускаме, поне докато си на германо-швейцарска територия… И кой е казал, че стажът за бъдещите медици трябва да започне първо като санитари, щото много ще научат като такива сигурно…

# 703
  • тук-там
Е как не - нали ще учат 7 години за санитари Wink
А и всички санитари в бг болниците са добри педагози, чакат някое зайче да го обучат - професионално и систематично! Аааа, и на чист български Wink

# 704
Русалче, никой не може да те замени в тази тема, моля те не ни напускай!
Относно практиката - физически не могат да бъдат осъществени тези 3х30 до края на четвърти семестър, просто защото нямат толкова неучебни дни. Нашите деца, за разлика от немците, кандидатстват веднага след завършването си. Те, от своя страна (говоря за кандидат медиците), карат след завършването си практики, доброволчески години, които от една страна и дават допълнителни точки при кандидатстването, от друга се броят за стаж. Т.к. практиката е сестринска, а те нямат опита на сестра, то целта е друга. Понеже не владея немски пускам снимки от сайта на университета, които съм пуснала през преводач:

Никъде не се споменава, че трябва да са санитария.

Общи условия

Активация на акаунт