Отговори
# 675
  • София
Докато е в БГ, няма  голяма вероятност  да научи нещо  преди 1 семестър, понеже когато не си през познати, те оставят на един стол да кибичиш и да не им пречиш..А след време ти казват, че можеш и да си тръгнеш, пък те ще ти подпишат. Та е доста по- добре  описаното по-горе от нищо.Отделно пак се виждат  с цел ориентация много неща, нищо че не ги правиш сам(то и не можеш, де). А следващата практика по неволя заради времето е между примерно първи и  втори семестър и като я направиш в Германия вече, много бързо ще забегнеш, ако не е твоето..

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 10:41 от пенсионирана русалка

# 676
Най-важно е да не си цапа ръцете с
  Krankenpflegedienst...Та да, условно е като за санитар.Но тук, в БГ,  хората уреждат през познати  на добри места децата  си дa гледат, да им дават да мерят кръвно и подобни леки нещица...
Вие си знаете. Аз само обръщам внимание, че тази практика в Германия има някакъв смисъл. И че ученето на нещо не е самоцел, хубаво е да има и някои качства и призвание. За всички. И това да е ясно особено на бъдещия лекар.

# 677
  • София
Няма да споря , още по-малко да оправдавам избор, наложен от тукашната ситуация. Дъщеря ми ще е наесен, живот и здраве, в  практическа година, та  практиката в този й вид  на  едва 19 не само не й е попречи, а й беше много полезна да се ориентира, че е взела правилното решение.   Когато човек не е в БГ и не е опитал лично кое как става по този параграф с практиките, му е  доста лесно да  критикува.  Wink Децата не ги е  страх да си изцапат ръцете, просто никой  тук не желае да му се мотаят в краката млади хора, които дори още не са почнали следването си.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 11:33 от пенсионирана русалка

# 678
  • тук-там
Моята девойка беше и лятото преди 1-ви семестър, и между 1-ви и 2-ри семестър на стаж в Сф болници. Идеята беше именно да гледа, да се поотърка, да изпита и интереса си. Освен че ще покрие 90-дневния, изискуем преди първия държавен. Не беше стаж за санитар и може би това наистина е по-добрият вариант за зайците. Не отричам, че такъв би я запознал с най-ниското ниво и най-нелицеприятните дейности в една болница.

# 679
  • София
може би това наистина е по-добрият вариант за зайците. Не отричам, че такъв би я запознал с най-ниското ниво и
Би условно, да, ама у нас в масовия случай  не би...Не им дават  просто. По-удобно им е да ги държат кротко в лекарския кабинет и след някой и друг ден да им подпишат хартийката, а  после - по живо , по здраво. От това ползата е нулева. А на практиката, която описах, макар и не за санитар,  докторът и  дясната му ръка в лицето на  помогналата ни дама Heart показаха на дъщеря ми  много полезни неща, допуснаха я вкл. да гледа  оперативна интервенция при гинеколог на 19, да  наблюдава как се обгрижва новородено.

# 680
Но пък после ще знае дали може да работи с хора, като знае че около хората не всичко е чисто и приятно и осбоно около болни хора.
Русалка просто написа друго и затова коментирах. Нищо лично. Само всички имаме интерес лекарите да не ни гледат от 1м. дистанция през мазата с погнуса и само да изписват рецепти.  Но вече се разбрахме. Няма нужда да го нищим толкова. Всеки може да действа както намери за добре. Избора е на всеки.
Значи за младежите , които помагат , винаги може да свършат полежни неща. От малки участват при младите пожарникари или водни спасители и имат тренировки с учение и практика. От 14 нагоре имат практика лятото дежурят с водните спасители по някой ден или има 24 часови трйнинги . В смисъл хубаво е да знаеш на практика нещата с които се занимаваш.
Но вече всеки каза каквото каза. Давайте по кандидатстванията.

# 681
  • София
В нито един момент в  тази тема не съм написала друго за практиките (освен това, че у нас не са  баш както трябва да бъдат). Просто ситуацията у нас е такава.  Част от фамулатурата после  задължително се кара  в Германия, но аз винаги  съм съветвала  дъщеря си   всичко изисквано по възможност да кара там. Малкото, което е  карала тук, е било през познати именно с цел да се извлече истинска полза от престоя в съответното отделение, а на  да се отбие номерът. И въпреки  това пак я пускаха по-рано, не изкарваше целия ден. Докато в  Германия такова нещо не й се е  случвало - от сутрин до края на работния ден си там и действаш. Поради ремонт на улица и закъснение на градския транспорт в  един от 30-те дни при личен лекар  беше закъсняла с 10-15 мин и въпреки извинението/обяснението преди това  по тел  докторката й беше отправила  доста серт молба  да не се повтаря.

Бела, гледам,че си дописала предходния си пост..  Никой не отрича полезността на тези неща, но тук не се получават баш така. Колко хора с ръка на сърцето ще признаят споделеното от децата им, че в  "изпитния" ден  за шофьор  в Червения кръст нещата пак са малко или  доста лежерни.. А утре може да им се наложи да се намесят на пътя, нали?

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 12:08 от пенсионирана русалка

# 682
Няма да споря кой какво не бил написал и т.н. но много естествено да не са доволни като закъснее . Искат д амогат да разчитат на човека. Но наистина спирам ,защото пиша от гледна точка основко на потрбител на лекарски услуги и по-скоро мнението ми е пожелателно заради мен си Simple Smile . Тези , които го учат да си му мислят.

# 683
  • София
Аз се оттеглям от форума (или поне от някои конкретни теми),  дойде ми явно много престоят в някои от тях, вкл. и в  тази.  Пишеш нещо с единствената цел да си полезен на следващите, споделяш как е у  нас  с тези начални практики  (от не дотам  добър личен опит на детето ми и на доста други около него), а те репликират с тезата, че ей така се  бълват лекари, които гледат пациента с погнуса и   изписват само рецепти. Ще помоля някоя активна майка , mtz,  Mileto или друга,  да се заеме с пускането на темите. Благодаря й предварително, понеже само след 4 страници ще е  нужно включването й.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 12:27 от пенсионирана русалка

# 684
Имам въпрос за практиката, която се изисква за Maschinenbau. Доколкото разбирам не е задължителна за записване 1ви семестър и може да бъде отложена за по-късен етап.  Има ли някой, който е правил такава и може ли да сподели дали има специфични изисквания.

# 685
  • На планетата Земя
Дидъл, не съм чела за някого в темата, който да е имал практика преди старта по вашата специалност. Ако има все пак, дано се появи и да разкаже как е.

Бела, ама ти верно си голямо Чао. Направо изплиска легена с тези дълбоко "мъдри" мисли и постулати, пльоснати съвсем извън контекста на обсъжданото. Няма значение, важно е да се внесе лека конфронтацийка и драматизъм.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 12:36 от Mileto

# 686
Аз не виждам никаква връзка между работата като санитар (не случайно попитах за нея, защото може да бъде свързана с вдигане на тежко, гнус факторът изобщо не съм го имала предвид) и лекар, който те преглежда от 1м.

Благодаря за разясненията, Русалка. Беше много полезно и моля те не напускай темата.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 12:53 от Дъждец

# 687
Много ви моля, не се поддавайте на провокациите на някои потребители, които ползват темата, в опит да решат своята фрустрация и личен конфликт с лекарите.
Лекарската професия няма нищо общо с грижите за пациента като тоалет и т.н., освен грижата за психо емоционалното състояние. За другите грижи има санитари и медицински сестри.
Лекарят може да работи в образна диагностика, да води клинични проучвания и това няма нищо общо със санитарската работа. Той дори няма да работи в болница. Белла, уж си запозната, а пишеш подвеждащи коментари.
За твоите фрустрации има психотерапевти.

# 688
  • София
Русалче. моля те не напускай форума!!!
Абстрахирай се от заядливия тон на някои мами, той си е за тяхна сметка....

# 689
Външен за темата потребител съм, но я следя - Русалка е стожер на темата.
От името на всички, на които си помогнала и продължаваш да помагаш, моля те, Русалка, остани!

Общи условия

Активация на акаунт