Отговори
# 615
Ще ми припомните ли задачките за лятото - освен подновяването на ЕЗОК картата друго нещо имаше ли да прави студента?

# 616
  • столицата
Профилактични, стоматолог

# 617
Galimar, благодаря, но имах предвид бюрократични Blush

# 618
Принципно е  така, да, обаче и аз бих проверила за всеки случай, особено ако кандидатстването  е през отделен университетски портал, понеже тогава университетът си решава сам какво точно иска.

Здравейте,
Много благодаря за темата и полезната информация, която споделяте!!!

Синът ми ще кандидатства  Maschinenbau /машиностроене/. При попълване на онлайн-формуляра на KIT имаше въпрос относно Krankenversicherung /здравна застраховка/. Намерихме указание от университета, че Европейската здравна осигуровка е валидна, но трябва да се потвърди от немски застраховател с Modul 10 KIT Krankenversicherung. Затова все още не сме финализирали  документите, а изчакваме отговор от местен застраховател. В TUM пише, че здравна застраховка е необходима след записване.
Някой знае ли нещо повече по този въпрос?  След колко време получихте този Modul 10 от застрахователя?

Имам въпрос и относно потвърждението от университетите. Кога го изпращат  KIT , RWTH-Aachen и TUM? Чакат ли крайния срок за подаване на документи? Колко време има след това, за да се потвърди?

Относно общежитията
Синът ми кандидатства на 01.04. в системата Studierendenwerk. Получава имейли периодично, за да потвърди, че все още търси стая, но в автоматичния отговор пише, че гаранция да бъде приет няма и е добре да си търси алтернативи. От вашия опит, кога се получават съобщенията дали си приет в общежитие? Септември или по-рано?
В търсене на алтернатива попаднахме на сайт за WG-Zimmer /споделени жилища/. От няколко места познати ни предупредиха, че често такива жилища/сгради са нещо като "братства", с ангажименти да участваш в сбирките им, дори и "с членски внос до живот". Звучи меко казано притеснително! 

Ще се радвам да споделите информация или съвет!

# 619
  • На планетата Земя
При дъщеря ми беше така:
ТУМ  - подадени документи на 13.7. Отговор от тях за прием на 27.7.
Аахен - отговор за прием през Dosv на 15.8

За общежитие в Аахен стартира, кандидатствайки в началото на февруари (с потвържденията след това всеки месец). Оферта получи на 7.8.

# 620
  • София
По ред на въпросите:
1. Сега няма как да свършите работата с немските здравни каси. Когато  младежът получи оферта от  университет и я потвърди, тогава един от необходимите елементи за записването  е удостоверението, че е здравно осигурен.   С ЕЗОК е ок, да, но НЕ става както някога, когато се пускаше мейл на  служител на немска каса със сканирана ЕЗОК карта от двете страни и от същия се получаваше на мейла  уверението, че бъдещият студент като здравно осигурен  в страна от ЕС е освободен от задължението за здравно осигуряване в  Германия, след което въпросното уверение се представяше на унито. Сега при декларирано желание да се запише ще получи от унито код (ако не го получи,  ще си го поиска).Отново ще снима картата, отново ще пише на служител на  немска здравна каса, но в мейла ще добави и инфо в в кой университет ще се записва и какъв е кодът на  учебното заведение. Немската каса по служебен път в рамките на няколко работни дни  урежда  въпроса.
2. Срокът за подаване на документи е до 15.07,  преди тази дата няма да дойде оферта от никъде. После  вече е много широк времевият  интервал за получаване на оферти  в  зависимост от уни, от специалност, от това дали въпросната  е  с квоти или без.. И все пак  чисто ориентировъчно  - към началото/средата на август.
3. Точно във WG-та няма такава опасност. Става дума при тях обикновено за жилища,   в които двама-трима-имат отделни стаи, но делят обща кухня/баня. Правят си интервюта вече живущите с новите кандидати  с цел двустранно опознаване , но толкова. Шансът заек да се вреди там е малък, обаче.  Братства, сбирки, общи занимания има  по-скоро в общежития към разни църковни ордени. Но и това не е гаранция, понеже синът на Лиани в  Аахен май беше в  такова общежитие, а тя беше споделила, че няма нищо притеснително.

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 20:42 от пенсионирана русалка

# 621
https://www.wohnheim-freiburg.de/
Когато се предлага жилище в Братство, то информацията не се прикрива, то е споменато. Обикновено жилищата са на доста добри цени, централно място, стара сграда...
На предна страница съм дала линк за частно общежитие в Аахен и Русалка също. И от двете бяхме получили отговор.

# 622
  • на Мелмак
Започвам да ви следя/чета, а бе всичко. Това по заповед на щуката (щерката). Иска да учи архитектура в Германия. Трябвало съм всичко да проуча тук Joy
И тя била чела, ама и аз да видя Wink
Казвам ѝ ЕТХ, там ясно е описано, тя не иска Цюрих, иска Берлин или друго немско.
Няма да ви казвам, че сте прекрасни, вие си знаете Hug

# 623
  • София
Ще си четем заедно значи, тъй като и едната близначка също иска Архитектура.

# 624
https://www.wohnheim-freiburg.de/
Когато се предлага жилище в Братство, то информацията не се прикрива, то е споменато. Обикновено жилищата са на доста добри цени, централно място, стара сграда...
На предна страница съм дала линк за частно общежитие в Аахен и Русалка също. И от двете бяхме получили отговор.

Много благодаря!

Първото му желание е Карлсруе. Бяхме там на отворени врати и каза, че това е неговото място. Smirk
Ще подаде документи и в техническите в Мюнхен и Aachen. В Карлсруе може да се кандидатства до 15.09., приемът е неограничен. Затова въпросът ми беше, кога се получава отговора- непосредствено след кандидатстване или след 15.09? В Мюнхен е до 15.07.

# 625
  • София
Когато му обработят документите и видят, че всичко е ОК. Няма никаква връзка с крайната дата за кандидатстване 15.09.

# 626
Когато му обработят документите и видят, че всичко е ОК. Няма никаква връзка с крайната дата за кандидатстване 15.09.

Благодаря ти много за отговора!!

Относно застраховката
Полето е от задължителните в KIT. Опциите са, че няма застраховка или избор от списък с немски застрахователи.
Тъй като синът ми все пак има застраховка, решихме да пишем на немски застраховател. С диалогов прозорец оттам веднага ни отговориха да изпратим копие на Европейската здравна осигуровка по имейл и да посочим за кой университет ни трябва потвърждение. Смятаме да изчакаме още няколко дни.

От едно WG веднага му отговориха. Проведоха и видео-разговор. След това писаха, че го одобряват и му изпратиха примерен договор. Нищо особено няма в договора, но там не всички са студенти... Наплашиха ни с тези братства, не знам какво да правим, честно казано. Стаята, част от апартамент е на супер място, на цената на общежитията.
Много въпросителни има. Затова е хубаво, че тук има хора, които могат да споделят от личен опит.

# 627
  • София
Тоест още не сте пуснали кандидатурата за КИТ, така ли? Нямам представа какъв им е порталът, но ако изберете, че има здравна застраховка, най-вероятно ще изскочи прозорец, в който да отметнете къде ( в Ersatzkasse, в Ortskrankenkasse, в Betriebskrankenkasse и т.н), както и  в коя точно. А това няма как да го направите. Тук има родители на деца в КИТ, биха могли да кажат как  е било при тях. Няма ли  някъде (може и по-надолу) опция von der Krankenversicherungspflicht befreit?

# 628
  • На планетата Земя
Ако искате, изчакайте още ден-два. Иначе спокойно може да пишете и че нямате. А после във времето след приема ще можете да свършите процедурата с М10.

Ето какво пише в частта за онлайн кандидатстването в КИТ:

# 629
Тоест още не сте пуснали кандидатурата за КИТ, така ли? Нямам представа какъв им е порталът, но ако изберете, че има здравна застраховка, най-вероятно ще изскочи прозорец, в който да отметнете къде ( в Ersatzkasse, в Ortskrankenkasse, в Betriebskrankenkasse и т.н), както и  в коя точно. А това няма как да го направите. Тук има родители на деца в КИТ, биха могли да кажат как  е било при тях. Няма ли  някъде (може и по-надолу) опция von der Krankenversicherungspflicht befreit?

Да, все още не сме подали кандидатурата. Пише, че "Unvollständige Anträge können leider nicht berücksichtigt werden....Bei fehlenden Unterlagen erfolgt keine gesonderte Benachrichtigung."
Притеснявам се да не пропуснем нещо важно!

Общи условия

Активация на акаунт