Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 577
  • 771
  •   1
Отговори
# 405
Честит рожденик, jsed!

Жив и здрав, най-вече, другото ще се нареди.

Не знам какъв е проблемът да пишат повече хора в темата, да споделят опит и мнение..... Моят догодина е 7 клас, но чета, за да знам какво ни чака. (и се ужасявам лекинко....)

# 406
  • София
Jsed, честит рожденик! Да мине леко и безпроблемно през тази учебна година и да влезе, където най-мнгоо иска. До къде сте по математика. Нашите току що започнаха триъгълниците и все още не могат да решават геометрични задачи, различни от две прави, пресечени с трета и миналогодишните обемни фигури.
Онзи ден питам наборката дали е прочела урока по математика, а тя ми вика "Какво има да му чета, само някакви теореми!". Аз аз от половин година й набивам в главата, че за геометрията трябва да научи наизуст всички теореми и свойства, които ще учат. Като решавах предишните матури (за удоволствие, вместо судоку) установих, че постоянно се използват тези свойства, повечето от които аз бях забравила и се налагаше да търся зависимости и да ги доказвам.

# 407
jsed, да ти е жив и здрав младежът и да постига мечтите си с лекота Flowers Four Leaf Clover

Моята наборка също е с небалансирана програма, единият ден е много "разнообразен" от към разказвателни предмети, ама при четири седми класа вероятно няма как всичко да е цветя и рози.

Аз миналата година също надничах в седмокласната тема, за да се подготвя психически. Засега всички вкъщи сме спокойни Simple Smile Не мога да се оплача от наборката, поне в ученето е много последователна и взискателна.

Новото балообразуване не е обявено официално на сайта на НПМГ, но е интересно решение. Преди 7-8 години НПМГ направиха всичко възможно да запазят профилиращите си изпити, а сега дават по-голяма тежест на НВО. То вярно, че за физика се иска силна математика, но малко се омаловажава профилиращия изпит/олимпиадата и всичкия допълнителен труд на децата. Тази промяна ме навежда на мисълта, че може да има промяна и за другите паралелки. Поживьом, увидим Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 фев 2024, 11:15 от merilen

# 408
Jsed, Честит рожденик! Да е здрав, щастлив и успехи във всичко!

Записах седмокласника на пробен изпит по БЕЛ в Междучасие, та тази събота ще направи първият си изпит.

Исках да ви питам вие мислите ли да ходите на отворени врати в училищата? Има ли смисъл от тях? Аз много се колебая, та ми е интересно да чуя и други мнения, ако не сте обсъждали темата.

# 409
  • София
Може да се потуши истерията около състезанието на НПМГ, имаше деца явили се на 4те модула, физика, химия, биология и география в един ден. Disappointed Relieved Изпитите са един след друг и е ужасно преживяване . Кой ще причини това на детето си? Имаше съответно доста деца с ниски резултати... Ще се прехвърли тежестта на олимпиадите и така трябва... Thinking Друго обяснение е, ако се е оказало че химия, физика, биология и география са приели деца със не толкова високи знания по математика. За НПМГ това би било силно неприятно в 8ми клас, за учители, учене, ниво на класовете..

# 410
  • София
jsed да ти е живо и здраво момчето! Нека да има късмет, да мечтае и да сбъдва мечтите си.

Наистина има промяна в балообразуването за НПМГ, паралелката с Физика. И не, не е заради учениците от училището. Причините са други, аз се сещам за тези: за физиката си трябва много математика, така се вдига бала на цялото училище, дава се шанс на повече деца. По мое мнение това не помага на "техните" деца, защото НВО е лесно за децата от мат. гимназии и съществува риска да го подценят и да допуснат елементарни грешки.

_elis_ и моят го записах в събота на пробен по БЕЛ, а в понеделник по МАТ. Да се види как върви, защото нещо много лежерно го дава и мрънкането за всяко нещо ми идва в повече.

# 411
Jsed, Честит рожденик! Да е здрав, щастлив и успехи във всичко!

Записах седмокласника на пробен изпит по БЕЛ в Междучасие, та тази събота ще направи първият си изпит.

Исках да ви питам вие мислите ли да ходите на отворени врати в училищата? Има ли смисъл от тях? Аз много се колебая, та ми е интересно да чуя и други мнения, ако не сте обсъждали темата.

Бих отишла, заедно със седмокласника. Мисля си ,че като види на място може да му подейства мотивиращо. Проблема е, че ги обявяват много разпокъсано , в последния момент на сайтовете на съответните училища. Миналата година изтървах едно-две, които бяха интересни като опция на дъщеря ми.

# 412
  • Бургас
Jsed, честит рожденик! Да е здрав, щастлив и с много късмет! 🎁🥳🍀
Ние по математика сме напред, като сравнявам с други. Стигнали са до обобщението на "основни геометрични фигури " и последните 3 часа са все упражнения от този вид. Има един вид фигури, които винаги омотава и рядко успява да стигне до верния отговор. Търсих клипчета с разяснения, но нещо не намерих.
В школата са по-назад в материала и се надявам там поне да ги разбере. Математиката му е по-слабата страна още от четвърти клас. Нещата се случват с упражнения,  уроци и моя помощ.

# 413
Може да се потуши истерията около състезанието на НПМГ, имаше деца явили се на 4те модула, физика, химия, биология и география в един ден. Disappointed Relieved Изпитите са един след друг и е ужасно преживяване . Кой ще причини това на детето си? Имаше съответно доста деца с ниски резултати... Ще се прехвърли тежестта на олимпиадите и така трябва... Thinking Друго обяснение е, ако се е оказало че химия, физика, биология и география са приели деца със не толкова високи знания по математика. За НПМГ това би било силно неприятно в 8ми клас, за учители, учене, ниво на класовете..
Не ми се вярва причината да е ниски знания по математика. Балът си е доста висок така или иначе. Отделно в НПМГ започват от началото септември и имат математика, за да "изчистят" евентуално пропуските на приетите деца през тези две допълнителни седмици. Може би пък да искат да махнат тази практика.
Благодаря ви за пожеланията!
Благодаря и аз на Dideva и ganis и на всички останали, които дори и без седмокласници споделят опит и дават насоки!
На отворени врати мисля да го водя тази година - стига да науча на време и да имам възможност. Не ми харесва тази негова фиксация в НПМГ Grinning Така, че моля ви споделяйте ако чуете, прочетете за отворени врати.
Нещо друго се сетих аз - по мое време чертежът на геометричната задача носеше точки. Имате ли представа дали е така и сега?

# 414
  • София
На последното НВО през 2023 година, за верен чертеж се даваше 1 точка.

# 415
На отворени врати на всички училища, които ни интересуват, бих отишла с девойката. За съжаление, не всички правят. Досега сме били на 3.

# 416
С риск да прозвучи като неоправдано мрънкане, но втора смяна поставя седмокласниците в доста по-трудна ситуация спрямо първа, часовете за подготовка се съкращават доста. Събота и неделя едва ли ще искат и да чуят за допълнителни тестове у дома, а нивото на изнервеност и демотивация...дори не ми се мисли. Втората смяна винаги е била надпревара с времето.

# 417
  • София
Моята щерка хич не я интересува, първа , втора смяна... Все й е тая. Вчера цял следобяд се е вяла, снощи пак си измисли куп глупости да не учи. Днес има школа по пеене в училище, на която сама се е записала, и цял следобяд пак ще й отиде на вятъра... Та като минат втора смяна какво? Няма да се трогне и без това зор не си дава. Cold Sweat

Учителката й по математика дала шанс на няколко деца от класа,  които са между 5 и 6 да им пусне контролно след класното , за да им пише евентуално 6 ци. Моята два дни държи ръката на приятелка от класа, която се тресе от нерви че ще трябва да се яви на контролното . Много я успокоява, без щерка ми да се интересува даже за нейното собствено положение, което също е между 5 и 6 ... накрая О  чудо !  Joy дъщеря ми "попада" и тя сред децата, на които им дават лист с контролно, доста сложни неща били ( задачите за сплави и % , също за скорости) ...
И , О второ чудо, има тази заран написана 6- ца на това контролно. Щерка ми се зарадва, не е очаквала да й се даде шанс... Ама май повече се интересува как се е справила нейната приятелка, която плаче и се тресе от нерви за това контролно Ill
Така върви при нас, лежерно и без много зор.. Ама ако я питаш, много е натоварена... Съсипана е. Днес ще се "бори" за по-висока оценка по БЕЛ, но отиде без домашно и това го разбирам в колата докато отиваме към училище... Та нямам нерви да се ядосвам, това е..

# 418
  • София
С риск да прозвучи като неоправдано мрънкане, но втора смяна поставя седмокласниците в доста по-трудна ситуация спрямо първа, часовете за подготовка се съкращават доста. Събота и неделя едва ли ще искат и да чуят за допълнителни тестове у дома, а нивото на изнервеност и демотивация...дори не ми се мисли. Втората смяна винаги е била надпревара с времето.

Напълно съм съгласна и бях много щастлива, че в нашето училище обърнаха смените, така че седми клас да бъдат първя смяна втория срок. Падаше се да са наобратно и мислех, че това е най-лошият възможен вариант.

# 419
  • София
Jsed, честит празник! Пожелавам нс рожденика една прекрасна и успешна година!

Профилът с физика в НПМГ се води математически с физика. Така че не е изненадваща промяната. Със сигурност няма нищо общо с нивото на математиката. Аз завърших профил география и винаги математиката и физиката ми бяха най-слабите и трудни предмети. Но с профилиращите се справях отлично.

Общи условия

Активация на акаунт