Как да отгледам възпитано дете?

• 2 672
  • 47
  •   1
Отговори
Здравейте!
Имам син на 2,3 гоодиини .
От както навътши 2 годинки нещата ескалират. Пистоянноо се тръшка,хленчи и реве. Каквото и да поиска ако му се отговвори с не /не може започва да реве ,затвваря се в спалнята да плаче . Идва да ме цунка и гушка усмихвайки се и очакващ да позволя въпросното нещо. Усещам че изпускаме дисциплината. Ежедневно получава играчки,не мисля че това е проблема. Винаги му се дава това което иска в името на това да бъде щастлив. Винаги съм си казвала,моето дете няма да е разглезено ,обаче сега когато съм родител виждам ,че на там сме тръгнали. Кажете къде е разковничето в това да имаш възпитано и щастливо дете без да бъде бито,без да му се вика . Към момента не е бит(все още) ако му се скарам го взима на шега . Не искам да му се карам и да го пошляпвам по дупето за това моля кажете как се отглежда възпитано и НЕревящо за всичко дете .

# 1
Е карай му се, какви са тези ежедневни играчки, защо му позволяват да е шефа?

# 2
Ами той си е разглезен. Всеки ден играчки. Каквото поиска, го получава. Ако не го получи на момента, реве и пак го получава. Сега е момента да се научи, че "Не" е не. Обяснявате защо и толкова. В живота и да тропа с краче и да реве, все тая. Няма как да получи всичко, което види.

# 3
Влязъл е в бебешки пубертет. Има много литература по въпроса.
Спокойно, ще го преживеете още веднъж с истинския пубертет.

# 4
Да ,наясно съм ,но ще помогне ли това ,ще спре ли да хленчи ако не му позволявам разни неща. Тук не става въпрос за играчките ,а за неща в ежедневието.  Примерно туко що се разрева ,защото баща му не му позволява да му пуска играчки в чашата с бира . Кога ще спре да реве за всякакви подобни  ,отказва му се и все реве. Пак казвам проблема не е в играчките,ние сами решаваме да му купим ,такаче въпроса ми не е за ежедневните играчки  ,а за това като му кажем да не прави дадено нещо да не реве и да се тръшка ,че му е отказано .

# 5
Ако разбирам правилно,  чудите се дали е нормално да слагате граници. Да, нормално е, даже е задължително.

# 6
Очевидно сте на прага на първата възрастова криза на сина Ви. Това е времето, в което малките ангелчета, на които всичко до този момент им е било позволено се сблъскат за пръв път с правилата и нормите. Това е времето, в което детето се осъзнава като самостоятелна личност и се бори за желанията си. Въоръжете се с търпение и въведете ясни правила и граници. Опитайте да бъдете спокойна и позитивна, но и категорична в позициите си. Обяснявайте защо не може да получи желаното в момента, онагледявайте и сравнявайте. Може да използвате личен пример или на помощ да ви дойде любим герой от приказка. Когато казвате какво не може обяснете и какво може. Давайте му право на избор от разрешените неща. Насърчете развитието на емоционалната интелигентност - зачитайте и валидирайте чувствата на сина си. Може да звучат като "Имаш право да се чувстваш така!", "Това не може сега, но може това и това или пък това, кое от тях искаш да пробваш сега?".
Лесно е да съдим, но нали идеята е да си помагаме...
Успех

# 7
Сигурна съм в това и знам че трябва да сложа граници ,обаче се чудя поставянето на тези граници ще дадът ли резултат някога или аз ще съм си с границите обаче след 1 година той все така ще си се тръшка за същите неща.
Първо дете ми е , племенникът ми е на 8 и е адски невъзпитан ,отговаря и още куп лоши неща и не искам моя син да стане същия

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 23:19 от Radii :)

# 8
Е, той е само на 2, нали не очакваш да му кажеш два пъти 'не' и той да престане да се тръшка? Тепърва започва да изпитва големи емоции и да се учи как да ги регулира, за това мъничко човече всяко 'не' е трагедия. Говориш, обясняваш до откат, отстояваш си границите и това е. Трябва му време.

ПП. Също така както му се караш, когато се държи лошо, може да го хвалиш, когато те слуша. Казвай му колко е добър и послушен, радвай му се, за да насърчаваш доброто поведение.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 00:14 от Tessaria

# 9
Сигурна съм в това и знам че трябва да сложа граници ,обаче се чудя поставянето на тези граници ще дадът ли резултат някога или аз ще съм си с границите обаче след 1 година той все така ще си се тръшка за същите неща.
Първо дете ми е , племенникът ми е на 8 и е адски невъзпитан ,отговаря и още куп лоши неща и не искам моя син да стане същия

Няма да се тръшка за същите неща, ще се тръшка за други Simple Smile След година-две ще влезете в едипалната фаза и фокуса ще се измести. Границите не са ограниченията за децата. Те са стабилността, на която да стъпят в своето развитие. Важно е едно дете да разбере причинно-следствената връзка, а не просто правило, наложено от позицията на по-възрастния и по-силния.

# 10
  • София
Здравейте!
Имам син на 2,3 гоодиини .
От както навътши 2 годинки нещата ескалират. Пистоянноо се тръшка,хленчи и реве. Каквото и да поиска ако му се отговвори с не /не може започва да реве ,затвваря се в спалнята да плаче . Идва да ме цунка и гушка усмихвайки се и очакващ да позволя въпросното нещо. Усещам че изпускаме дисциплината. Ежедневно получава играчки,не мисля че това е проблема. Винаги му се дава това което иска в името на това да бъде щастлив. Винаги съм си казвала,моето дете няма да е разглезено ,обаче сега когато съм родител виждам ,че на там сме тръгнали. Кажете къде е разковничето в това да имаш възпитано и щастливо дете без да бъде бито,без да му се вика . Към момента не е бит(все още) ако му се скарам го взима на шега . Не искам да му се карам и да го пошляпвам по дупето за това моля кажете как се отглежда възпитано и НЕревящо за всичко дете .

Проблемът е в подчертаното. Какво значи "Винаги му се дава това, което иска, в името на това да бъде щастлив"? Днес ще е щастлив, като получава ежедневно играчки, на 14 - 15 ще иска да не се прибира по цяла нощ, да не учи и да прави, каквото поиска, на 18 ще поиска чисто нов мерцедес, за да бъде щастлив - и това ли ще позволявате? Вие сте голям човек и знаете много добре, че детето не може винаги да бъде щастливо и това е част от живота, с която то трябва да свиква от малко. Детето е едва на 2 години - сега е момента да коригирате ВАШЕТО поведение спрямо него, за да си спестите много проблеми вбъдеще. Сега ще се потръшка, но ще свикне - като порасне ще е много, много по-трудно, дори невъзможно.
Съветът ми е да спрете с постоянното даване на играчки и на каквото друго поиска, ако Вие прецените, че това не е ОК. Поставете граници и ги отстоявайте, докато е малко. Ще пореве, ще се потръшка и ще спре. Много говорене със спокоен тон и непреклонност от Ваша страна, когато сте поставила някаква граница или сте казала НЕ за дадено нещо. Без да се поддавате на плач, тръшкане и манипулации.

Относно цялостното възпитание - децата копират действията на родителите. Не слушат какво им се говори, а гледат какво правят мама и тате. Както казва ММ - не може да запалиш цигара и да си отвориш кенче енергийна напитка, а след това да викнеш детето и да му обясниш колко са вредни тези две неща, защото то гледа какво правите вие и приема това за нещо нормално. Това го пиша, като цяло за възпитанието занапред.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 10:16 от Lady Cassiopeia Duval

# 11
Кога ще спре да реве за всякакви подобни  ,отказва му се и все реве. Пак казвам проблема не е в играчките,ние сами решаваме да му купим ,такаче въпроса ми не е за ежедневните играчки  ,а за това като му кажем да не прави дадено нещо да не реве и да се тръшка ,че му е отказано .

Само че ежедневните играчки са част от проблема. Вие сте решили да му угаждате за всичко, значи умишлено отглеждате дете, което в един момент никой с нищо няма да успее да задоволи. И по този начин ще го направите нещастно. Това ли ви е целта? Ами продължавайте...
Хем го учите как успешно да ви манипулира с рева си, хем питате как да престане да го прави. Че защо да спира, след като действа? Детето ви върти на малкия си пръст, трябва да е ненормално, че да се откаже от това доброволно.
Хем сте се отказали да възпитавате, заменяйки възпитанието с угаждане, че е по-лесно, хем искате възпитано дете. Как да стане?
На първо време седнете с таткото и си изяснете нещата – какъв резултат очаквате да постигнете с детето. Да си седи в ъгъла, където да му мятате по някоя играчка като кокал на куче с надеждата да не ви занимава, или наистина искате да порасне като възпитан и стойностен човек? Но преди да пристъпите към възпитание на детето, трябва първо да възпитате себе си с таткото.
Затова си вземете някоя книга за възпитание на деца. И я прочетете много внимателно, ако трябва и по няколко пъти. От нея ще разберете за възрастовите кризи, за пубертета при двегодишните, че това е нещо напълно нормално и ако имате късмет, може да намерите някое и друго трикче как да избягвате тръшкането и как да се справите, ако го допуснете. Не е казано, че всички трикове в книгите ще работят при вашето дете, но не пречи да опитате. Ако не един, то друг може и да подейства. Но най-голямата полза ще е за вас самите – да откриете къде и защо грешите във възпитанието или по-точно в липсата на такова.
Да, знам, че възпитанието е дълъг, труден и неблагодарен процес. Да превърнеш дивото зверче в разумен и успял човек никак не е лесно. Но резултатът си заслужава.
А и нали това е задължение на всеки родител? Не само да го родиш това дете, но и да го направиш стойностен човек?
Е, без възпитание няма как да се получи. А то започва още от раждането. Вече сте закъснели доста и е добре по-скоро да се задействате, защото с всяка година ще става все по-трудно и в един момент дори невъзможно да коригирате грешките си.

# 12
Подкрепям горните мнения.
Тръшкането си е част от порастването,не се притеснявайте,просто са ви спестили тази информация.В прав текст тръшкало се,тръшка се и ще продължава да се тръшка защото си е част от порастването.
Ще дойде момент в който ще намали и спре .

# 13
Благодаря за градивните критики ,ще взема напредвид всичко написано . Боса съм в отглеждането на деца ,така че всеки съвет ми е от полза . Само ще оточня,защото това изказване ме жегна , не целим да подхвърляме в ъгъла играчка на детето за да не ни занимава . Правим го ,защото след като си е харесало нещо детето и имам пари в себе си и е на разумна и допостима цена ,защо да не му го взема . Би било егоистично от моя страна ,да имам пари пък да не искам да му взема въпросното нещо. Аз като малка не съм получавала много неща,нашите нямаха финансовата възможност и до някъде сега искам моето дете да не бъде като мен,да гледа че другите дечица имат пък той няма . Надявам се да ме разберете и да няма коментари от този тип,,подхвърляте му играчка като на куче кокъл"
Пиша тази тема тук с мисълта да получа съвети , осъзнавам ,че трябва нещо да се коригира във възпитанието на детето

# 14
Тръшканията при нашия почти изчезнаха около 3, а беше много трудно - и магазинерите около нас го знаеха какъв е - достатъчно пъти се е тръшкал на тротоара. Не отстъпвайте за важните неща. Няма да е лесно, но не би трябвало да продължи много, ако не отстъпвате.
И аз обичам да купувам играчки, но ни трябва да се прекалява. Едва ли презадоволеността на децата е нещо хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт