Как да отгледам възпитано дете?

• 2 673
  • 47
  •   1
Отговори
# 45
Таткото напада мен като се скарам на детето, ама иначе само стои, пуши си цигарите и мърмори как било лигаво, дядовците му били виновни.
Всяко възпитание на дете, започва от възпитанието на родителите!
Седнете и си поговорете с бащата и след това се опитвайте да възпитавате. Иначе нищо не правите, а се пускате по течението...

# 46
Някой назад беше писал, че сте закъснели, а аз ще ви успокоя, че не сте.
Синът ми имаше много труден период 2-3.5г, който беше съчетан и със забавяне в проговарянето, което от своя страна резултираше в страхотни кризи.
В най-тежките епизоди, се е случвало детето да посяга да удря, хапе или рита.
Виждам, че са ви препоръчали доста книги, но аз ще добавя да търсите информация и по чуждестранни форуми и да се фокусирате върху литература от последните години.
При синът ми се бяхме консултурали със специалист, работихме и с логопед и въпреки съветите им, които смятам, че бяха съвсем адекватни и често давани, напредъкът беше много труден.
Решението при нас се оказа кратък откъс от непозната за мен книга "The Explosive Child", която една майка беше пуснала в MumsNet ( това е английски форум, подобен на БгМама като идея). За около 2-3 седмици поведението на синът ми коренно се промени, че даже и почна да говори по-спокойко и по-свободно. Но той вече беше на 4г, когато започнахме да го прилагаме.
Откакто хвана идеята пак се случва да изпада в лошо настроение, но много бързо се коригира и от вече близо половин година сме нямали проблеми с удряне, хапане и тнт.
При вас за 2г предполагам ще действат различни техники.
И да, наистина спрете с изненадите и играчките всеки ден. Но не просто отказвайте, а обяснявайте с прости и кратки изречения защо не може.

Споделете принципите от тази книга, това е интересно и със сигурност полезно.

# 47
Sephora, не съм чела цялата книга и не знам има ли превод на български. В темата за Е-книгите бяха пуснали линк към нея, напълно безплатна версия за теглене за електронен четец (epub).
Доста често срещах това заглавие, когато търсих начин да се справя с удрянето при синът ми. При нас проработи съветът на една жена, която каза че го е взаимствала от книгата - научихме синът си вместо да удря, когато е ядосан да тропа с крак. Това беше първата стъпка.
Следващата стъпка съм я написала по-горе - насочваме го към това дали е ядосан/отегчен/уморен/превъзбуден/щастлив и му предлагаме помощ да се успокои. Помощта е чисто и просто силна прегръдка.
Сега следва да се научи да се самоуспокоява, но все още има време за там.

Доколкото разбирам книгата и принципите в нея са насочени конкретно към деца, които имат проблем с контрола над емоциите си и при тях това не е само етап в развитието или пропуск във възпитанието. Идеята е, че при тези деца много от популярните методи и техники не дават желаните резултати. При синът ни например gentle hands методът беше абсолютно игнориран когато се борехме срещу удрянето. Това с тропането с крак пък проработи почити веднага.

Общи условия

Активация на акаунт