Отговори
# 30
  • In the land of Never Never
Имах ежедневно  алергични реакции от всякакво естество преди години.  Оказа се, че единият проблем е неразпознато и нелекувано с години   Хашимото, а другият,   малко количество  мухъл и плесен  в банята и кухнята. Освен това  получавах и паник атаки.Имах  също и упорита, дългогодишна ,  уртикария - не силно изявена , но много болезнена и сърбяща. Проверете си щитовидната жлеза,  хашимото се развива с години неусетно и често се придружава с гъбична инфекция - аспергилус, кандида  и т.н.                                                 
Ако не  е това, има   институт по редки болести в Пловдив                            https://www.raredis.org/archives/1075?lang=bg
Благодаря, аз не бях чувала, че има такъв институт. Не видях в постовете ви, дали сте правили изследване на серумна триптаза за мастоцитната активация?
Последствията от въздействието на мухъла може да са многогодишни, реакцията е индивидуална, някои хора нямат проблем, при други създават колонии в тялото и отделят токсини, които предизвикват различни реакции.
Това видео е интервю с д-р Ендрю Кемпбъл, специалист в тази област.
https://youtu.be/qolB9bIH7DQ?si=waxKCCzQqNqMGIQ3

# 31
  • София
Имах ежедневно  алергични реакции от всякакво естество преди години.  Оказа се, че единият проблем е неразпознато и нелекувано с години   Хашимото, а другият,   малко количество  мухъл и плесен  в банята и кухнята. Освен това  получавах и паник атаки.Имах  също и упорита, дългогодишна ,  уртикария - не силно изявена , но много болезнена и сърбяща. Проверете си щитовидната жлеза,  хашимото се развива с години неусетно и често се придружава с гъбична инфекция - аспергилус, кандида  и т.н.                                                 
Ако не  е това, има   институт по редки болести в Пловдив                            https://www.raredis.org/archives/1075?lang=bg
Благодаря, аз не бях чувала, че има такъв институт. Не видях в постовете ви, дали сте правили изследване на серумна триптаза за мастоцитната активация?
Последствията от въздействието на мухъла може да са многогодишни, реакцията е индивидуална, някои хора нямат проблем, при други създават колонии в тялото и отделят токсини, които предизвикват различни реакции.

...Не съм изследвала ,   а си насочих усилията да си  укротя хашимотото  /и антителата/, защото преди него нищо ми нямаше.  Сега съм доста добре, даже един ден експериментално изядох едно парче рокфор без последствия.
Здравето на черният дроб също е много, много важно за борбата с алергиите.

# 32
Скрит текст:
Имах ежедневно  алергични реакции от всякакво естество преди години.  Оказа се, че единият проблем е неразпознато и нелекувано с години   Хашимото, а другият,   малко количество  мухъл и плесен  в банята и кухнята. Освен това  получавах и паник атаки.Имах  също и упорита, дългогодишна ,  уртикария - не силно изявена , но много болезнена и сърбяща. Проверете си щитовидната жлеза,  хашимото се развива с години неусетно и често се придружава с гъбична инфекция - аспергилус, кандида  и т.н.                                                  
Ако не  е това, има   институт по редки болести в Пловдив                            https://www.raredis.org/archives/1075?lang=bg

Търсила съм къде изследват серумна триптаза, не успях да открия.
Офтопик, но като сме на темата. Аспергилус има навсякъде - в домовете, в природата ( гниещите листа), дори и да не го виждаме, или помирисваме. Не можем да избягаме от него. Нормално имунната система се справя с него. Опасното е, когато не може да се справи. Тогава вдишаните плесени могат да покълнат в белите дробове и човек да се разболее от различни форми на аспергилоза. Алергична съм към аспергилус и имам и други проблеми, заради които есента правих куп изследвания за изключване на алергична бронхопулномална аспергилоза и други неща.
За видовете аспергилоза:
https://inspiro-bg.com/diagnoza-i-letchenie-na-belodrobni-sindro … -pri-aspergiloza/

Тук има една добра и кратка статия как аспергилусът срива имунната система.
https://nauka.offnews.bg/zhivotat/kak-edna-gabichka-mozhe-da-sri … stema-121842.html

ПС Вече писах, не разчитайте на пловдивския "институт". Не е създаден да помага на пациенти с редки болести.
За справка за редки болести най-добре тук:
https://www.orpha.net/

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 01:20 от Diorela

# 33
Търсила съм къде изследват серумна триптаза, не успях да открия.
Офтопик, но като сме на темата. Аспергилус има навсякъде - в домовете, в природата ( гниещите листа), дори и да не го виждаме, или помирисваме. Не можем да избягаме от него. Нормално имунната система се справя с него. Опасното е, когато не може да се справи. Тогава вдишаните плесени могат да покълнат в белите дробове и човек да се разболее от различни форми на аспергилоза. Алергична съм към аспергилус и имам и други проблеми, заради които есента правих куп изследвания за изключване на алергична бронхопулномална аспергилоза и други неща.
За видовете аспергилоза:
https://inspiro-bg.com/diagnoza-i-letchenie-na-belodrobni-sindro … -pri-aspergiloza/

Тук има една добра и кратка статия как аспергилусът срива имунната система.
https://nauka.offnews.bg/zhivotat/kak-edna-gabichka-mozhe-da-sri … stema-121842.html

ПС Вече писах, не разчитайте на пловдивския "институт". Не е създаден да помага на пациенти с редки болести.
За справка за редки болести най-добре тук:
https://www.orpha.net/
В гугъл за триптаза серум излизат на първата страница няколко лаборатории, Лина, Цибалаб, Лаборекспрес2000, може и още да има.
За плесените, в едно от видеата които гледах, лекарят казва, че около 25% от хората генетично не могат да се справят с елиминирането при излагане на плесени. Спорите колонизират белите дробове и почват да прозивеждат токсини, на които организмът реагира с имунна реакция, и хистаминът се повишава.
Има някакъв протокол за отстраняването им, във видеата които гледам в ютуб, но аз не съм сигурна, че при мен това е проблема. Но имам тук в Испания, изчистих, каквото можах, но има места, където не мога. Виках човек, ще ми даде оферта, но то трябва да се отстранят причините, което си е ремонт, ама не става за ден-два.
А изследване на микотоксини в урината може да се направи, но е много скъпо, в ДеТокс център. Ще видя по-нататък, сега правих дихателен тест за бактерии в тънките черва, писах в темата за хистаминовата непоносимост.
За сайта за редки болести, за такива, причинени от генетични отклонения ли става въпрос?  Въпросът е как да се диагностицират, което обикновено е много трудно, ако симптомите са объркващи, както е при мастоцитната активация или хистаминовата непоносимост.

# 34
Зная къде излиза в гугъл изследване на серумна триптаза, но това трябва да се направи в рамките на 2 часа от началото на пристъп и е трудно да се обикалят лаборатории в такъв момент. В  някои големи лаборатории дори не са го чували.

Цитат
А изследване на микотоксини в урината може да се направи, но е много скъпо, в ДеТокс център. Ще видя по-нататък, сега правих дихателен тест за бактерии в тънките черва, писах в темата за хистаминовата непоносимост.

Тези ми звучат малко фантасмагорично, с печалбарска цел. С дихателен тест не се установяват бактерии дори в белите дробове, камо ли в тънките черва. Такива неща се установяват със съответните секрети и ги прави всяка лаборатория. Нямам доверие в разните модерни детокс центрове, някак минават покрай медицината и науката и само будалкат хората да дават пари. Ако си остават само с будалкането, ок, но често могат и да навредят.

Цитат
около 25% от хората генетично не могат да се справят с елиминирането при излагане на плесени. Спорите колонизират белите дробове и почват да прозивеждат токсини, на които организмът реагира с имунна реакция, и хистаминът се повишава.
Ако това беше вярно, то 25% от хората щяха да имат различни форми на аспергилоза. Не е толкова често срещано заболяване. Виж в сайта на Инспиро, който дадох в предишния коментар, този център е на един от най-добрите пулмолози у нас. Както казах, мен самата ме изследваха за алергична, защото имам няколко симптома за такава, но се отхвърли.

Цитат
За сайта за редки болести, за такива, причинени от генетични отклонения ли става въпрос?  Въпросът е как да се диагностицират, което обикновено е много трудно, ако симптомите са объркващи, както е при мастоцитната активация или хистаминовата непоносимост.

Да, за него, за който мързеливка даде линк.
Трудно се диагнистицарат редките болести, обикновено минават години. У нас, ако не е включена в списъка с редки болести, направо е кауза пердута. Трябва някой лекар да прояви научен интерес и да се заеме.
Гледам, че са се размърдали в последните години по въпроса с редките болести. Явно е имало резултат от някои дейности.
https://ncpha.government.bg/index/115-komisii.html

# 35
Здравейте, дали намерихте някой доктор или решение?

# 36
Здравейте, дали намерихте някой доктор или решение?
Аз следя и темата за хистаминовата непоносимост, както и тази тема, въпреки че моят проблем е само хистаминовата непоносимост. Тъй като тясно специализирани по тези проблеми лекари, изглежда няма, в темата за хистамина се препоръчват няколко, може да потърсите повече информация и евентуално да се обърнете към някой от тях.
Това са линкове към постовете на потребителки от темата за хистамина:
https://bg-mam.ma/p/1574920/46716300
https://bg-mam.ma/p/1574920/49245831

Цитат
Тези ми звучат малко фантасмагорично, с печалбарска цел. С дихателен тест не се установяват бактерии дори в белите дробове, камо ли в тънките черва. Такива неща се установяват със съответните секрети и ги прави всяка лаборатория. Нямам доверие в разните модерни детокс центрове, някак минават покрай медицината и науката и само будалкат хората да дават пари. Ако си остават само с будалкането, ок, но често могат и да навредят.
За детокс центровете съм съгласна, но може би при някои хора с истински здравословни проблеми нещо от предлаганите процедури да има добър ефект.Иначе имам и аз това чувство, че ходят хора с излишни пари, които ядат, пият и пушат, и се надяват, че с детокс процедури ще изкарат отровите и ще могат да продължат отново по същия начин да живеят.

За дихателните тестове, не е съвсем така, например, за хеликобактер пилори, това е най-меродавния тест дали имаш или нямаш бактерията.
За свръхрастежа на бактерии в тънките черва, т.н. SIBO, има подготовка, която започва един месец преди теста, трябва да не употребяваш разни лекарства, напр.антибиотици, инхибитори на протонната помпа,  после две седмици преди него, да спреш пробиотици, и още други неща, не помня всичко.
Един ден преди теста може да ядеш само варен ориз, картофи, месо и риба. Никакъв хляб, никакви плодове, сладкиши, и подобни неща. В деня на теста гладен, тестът се прави вкъщи, и трае три часа и половина, през половин час се дават пробите, като се приема някаква сладка смес, след първата епруветка. Трябва да пълниш епруветката при издишане, след задържане на въздуха поне 30 секунди, и да вдигнеш глава и да издишаш вътре в епруветката с тръбичката посока нагоре, т.е. да остане топлия въздух от дъха в епруветката, като по-лек.
Веднага се запушва отгоре, и след половин час, даваш следващата проба. 
Общо взето, при мено не излезе свръх растеж. . Но тук в Детокс център направих другото изследване, за стомашна бактериална микрофлора, и там е страшно положението, там имам свръх популация на един куп вредни бактерии, а добрите са на изчезване. Плюс това, PH ми е положително, над нормата, което не знам какво означава и как може да се вкара в норма. То беше към 180 лв, а за да определят на какво са чувствителни тези лоши бактерии, още толкова.
Докторката от Австралия я чакам да ми предпише нещо, още не ми е пратила рецептата, но тя смята, че трябва още едно изследване, което е за органични киселини, защото тя смята, че имам високи оксалати. Но не в урината, а в тялото. Този тест също го правят в Детокс, някъде го пращат, както и другия, и цената там е в долари, 370 или нещо от сорта.
Поинтересувах се за консултация с д-р  Тошков, който е шеф на Детокс, казаха ми, че часове записват за ноември.
Явно мераклии да се детоксикират бол. Консултацията е 220. Има още една докторка там, но с моите чувствителности и усложнения, мисля че е по-добре да е д-р Тошков, ако реша да правя консултация, той е все пак по-известен специалист.
Засега ще чакам австралийката да ми даде лечение, пък ще видя как по-нанатък. Иначе си пия ДАО-то преди хранене.
За съжаление, по майските празници някъде в тревата ме е ухапал кърлеж, видях петното отзад на крака си чак след около седмица, и от три дни съм на антибиотици. Кръглото петно означава лаймска болест, и това е много страшно. Та само това ми липсваше, хистамина отново стигна някакви висоти, зачервих се, сърцебиене, болки в ставите, изобщо се върнах в изходното положение със симптомите. Предполагам че е от ухапването, инфекцията, антибиотиците, и въобще стреса. Но каквото дошло, това е.

# 37
Като те чета и ти си от тези с излишните пари.  Хеликобактер се изследва стандартно с фецес, също и при гастроскопия.
Кофти с лаймската болест, ще си отпиеш на АБ, но по-добре така. Майка пи цял месец доксициклин, имаше петно, а аз пих 15 дни само защото кърлежа беше заразен, но престоял над 12 часа. И то пак извадих късмет, че веднага ми го назначиха и като излезе резултата от кърлежа, направо ми го удължиха. Скоро правих пак изследване, че имам неврологична симптоматика, като от лаймска, но излязоха отрицателни.

# 38
Като те чета и ти си от тези с излишните пари.  Хеликобактер се изследва стандартно с фецес, също и при гастроскопия.
Кофти с лаймската болест, ще си отпиеш на АБ, но по-добре така. Майка пи цял месец доксициклин, имаше петно, а аз пих 15 дни само защото кърлежа беше заразен, но престоял над 12 часа. И то пак извадих късмет, че веднага ми го назначиха и като излезе резултата от кърлежа, направо ми го удължиха. Скоро правих пак изследване, че имам неврологична симптоматика, като от лаймска, но излязоха отрицателни.
Да, така е, хеликобакер стандартно се изследва с фецес, но понякога може да даде фалшиво отрицателни резултати. Според общоприетите медицински препоръки за изследвания за хеликобактерн, на първо място е дихателния тест, като най-достоверен. У нас само на няколко места го предлагат.
Аз не съм изследвала хеликобактер с дихателен тест. Даже не знам каква е цената. За пръв път правих такъв за свръхрастеж на бактерии в тънките черва, но там не излезе проблем.
Ако искаш да се лекуваш, трябва да установиш причината за състоянието си. На никой не му се иска да страда вечно, а рано или късно някъде някой орган не издържа, и следва рак или тежко заболяване.
Като гледам изследването си за микробиома, нещата там изглеждат просто страшни. А сега и този доксициклин, вече десет дни го вземам, мисля още пет дни да продължа.

# 39
Здравейте, след преждевременно раждане поради силна инфекция , развих свръх алергия и кихам от всичко.
Имах много висок възпалителен отговор в тялото суе и црп над 100.
Заради лекарска грешка…….
Вече година след раждането и силната инфекция , кихам от всичко и имам сърбеж в гърлото и очите. Обиколих какви ли не лекари алерголози всякакви и те казвах хормонален дисбаланс. Да, но аз оправих хормоните и отново кихам постоянно.
Тялото ми сякаш още мисли че имам силна инфекция и живее в аларма и свръх активност и няма овладяване. Алерголозите нзначават рутинни хапчета подтискащи хистамина  и когато ги спра отново се започва. Искам да разбера къде е проблема какви изследвания да пусна, какво е раздвижено и променено в тялото.
Моля за съвет и препоръка за лекар
Благодаря ви 🍀🍀🍀🍀

# 40
Много интересно. Алергии симптом ли са за хормонален дисбаланс според тези лекари?
Заради прекалено чест и обилен цикъл, пих около 2 месеца комбинация от билки за хормонален дисбаланс.
И забелязах че тези билки ми помогнаха с алергичните реакции.
Сега като спрях тези билки, реакциите пак се позасилиха.

# 41
  • Бургас
Кои са тези билки, Човек1? Аз съм в пременопауза, имам същите проблеми с цикъла,  имам и "алергия" - кихане, понякога сърбеж и хрема като не е постоянно, предимно преди цикъл, което означава, че е свързано с хормоните.

Едно лято пих ликьор от зелени орехчета и нямах никакви алергични симптоми, но не мога да бъда сигурна дали това е било причината, защото ако цяло лятото и  когато съм на чист въздух изчезват. Затова не стоя лятото в Бургас, където въздухът е много мръсен.

Ходила съм на алерголог, дори споменах хистаминова нетолерантност, но така си останах без отговор. Имам стандартно изписан антихистамин и кортикостероид при нужда, защото няколко пъти ми се поду устата при вирус.

# 42
Не мога да разбера, каква е връзката на последните 3 коментара със Синдром на мастоцитната активация?

Цитат
Алерголозите нзначават рутинни хапчета подтискащи хистамина  и когато ги спра отново се започва. Искам да разбера къде е проблема какви изследвания да пусна, какво е раздвижено и променено в тялото.
То друго няма - антихистамини и кортикостероиди при по-тежките реакции.
Какво значение има и с какво ще помогне, ако разбереш кое е отключило алергични реакции? Ако не е едно, друго ще ги отключи. По-добре е да се рабере кои са алергените и да се вземат мерки, евентуално десензибилизация.

# 43
Връзката е, че алерголозите които е обиколила Bella Donna  за алергиите, са и казали хормонален дисбаланс. Не ми прави смисъл, та затова попитах да уточни дали наистина това са и казали и каква е връзката, ако има такава.
Аз пих два месеца почти билки за миома от аптеката на поп Богомил. На пакета пише, че е и за регулиране на цикъл и хормонален дисбаланс. Установих че мастоцитните реакции бяха по-слаби и особено кожните прояви намаляха доста след около месец пиене. Сега като не пия тези билки, пак се засилиха реакциите. То е комбинация от многобройни билки, така че не знам коя от тях се оказа че помага и за това нещо.
Никой алерголог не ми е казал да има връзка с хормонален дисбаланс или хормони.
При мен всички хормони са нормални, с изключение на висок кортизол.

# 44
Връзката е, че алерголозите които е обиколила Bella Donna  за алергиите, са и казали хормонален дисбаланс. Не ми прави смисъл, та затова попитах да уточни дали наистина това са и казали и каква е връзката, ако има такава.
Аз пих два месеца почти билки за миома от аптеката на поп Богомил. На пакета пише, че е и за регулиране на цикъл и хормонален дисбаланс. Установих че мастоцитните реакции бяха по-слаби и особено кожните прояви намаляха доста след около месец пиене. Сега като не пия тези билки, пак се засилиха реакциите. То е комбинация от многобройни билки, така че не знам коя от тях се оказа че помага и за това нещо.
Никой алерголог не ми е казал да има връзка с хормонален дисбаланс или хормони.
При мен всички хормони са нормални, с изключение на висок кортизол.
Хормоните имали най- голяма роля при мастоцитна активация. Прогестерона е противовъзпалителен и ги подтиска , при мен беше нисък. Отделно червата и е зимите в тях ако са нарушени както при мен след инфекция и много АБ от там се намаля ДАО ензима не може да разгражда хистамина той става висок и токсичен започва да ми вреди и да избиват рани по кожата сърбежи , лющене и отделно кихане от всичко.
Заради силната инфекция и преждевременното раждане са паднали хормоните и като няма какво противовъзпалително да действа и да балансира се включва възпалителен механизъм и се натрупват мастоцити в носа.
Като цяло всяко нещо има роля
Храна, хормони и чревни лактобацили.
Обянси ми го лекаря от София.
Алерголог
Когато червата са нарушени от силна инфекция , самата бактерия или патоген отделят своите ензими, които ни увреждат ит там пием АБ, който още повече убива добри и лоши нарушаваме си ДАО ензима и тръгват клетките на възпаление и викат на помощ мастоцитите. И Трудно се намалят ако си бил дълго време и хроничен.
Вдига се ИГ Е също и триптазата

Това е връзката в моя случай.  
Една инфекция разбива всичко
Отделно кортизола ми е висок и пролактина.
Сега трябва да оправя червата с хубав пробиотик  със спори , кефир и хубава храна , имам и назначено лечение
Като цяло смятам да пия ДАОФУУД ПЛЮС
Искам да оправя ензима в тялото не само да подтисна хистамина. Защото лесно ще го подтисна с нещата , които са ми изписали , но това е само симптома , а не причината.
Причината е ДАО ензим, а той може да бъде нарушен от много неща и да спре да си върши работата. Не само АБ и инфекция.
От стрес, хормони , хустаминова храна , генетична предразположеност и т н
Може да си го изследвате и ще видите дали е намален или не. При мен е намален и сега ще го активирам.
След , като си върши работата и разгражда хистамина , той вече не е токсичен за нас и всичко влиза в релси.
И съшо така оправяне на хормоните за да имаме противовъзпалителни в наша полза.
Кортизола е много голям виновник хормон на стреса и спира работата на много ензими в тялото ни и отключва други гадости.
Аз работя в лаборатория , изследвам си ги и след консултация и с лекаря направих връзката на нещата. Успех.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 22:26 от Bella-dona

Общи условия

Активация на акаунт