Студенти в Нидерландия - 20

• 70 487
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Това не го знаех, но е логично предвид политиката на университета само за едногодишно общежитие, а и вярно съквартирантите идват за магистратура от други университети извън Нидерландия.

# 241
Rosss, Тцъ! Няма оглед Sad Отказвам се. Не били в момента там, снимките са със затъмнени стъкла, не се вижда нищо през прозорците, щели през март да се приберат ...
Иначе изпратиха договор с данни, които не съвпадат с кадастър.нл Simple Smile и още не са ми изпратили тяхната справка.

Ако сте там, можете да отидете на място и да покажете на собственик как му предлагат апартамента.

# 242
Понеже всички сме наясно с трудностите при намиране на квартири, имам предложение за Грьонинген за следващата учебна година. Има много време дотогава, но планирам ходене в края на март и мога да говоря с нашите хазяи (частни лица) отсега. Щерката догодина ще е на обмен и май/юни ще освободи нейната квартира. Ако можем да я запазим в нашата общност, би било добре.
Ако някой има интерес, да пише на лични.

# 243
Rosss, мислих го този вариант, но си представих как звъня на вратата и казвам: "Знаете ли, че апартаментът Ви се предлага за наемане?" Какъв шок! Ако е скам, де, не знаем! Ами ако не е? Ако и човекът е някаква схема за измама ... не знам.
Иска ми се да ги докладвам някъде, но не знам последствията какви ще са. А и как ще ги хванат,  като имаме само WhatApp и едно име. Някой трябва са продължи разговора наужким, да плати и ...
Нали още не съм измамена, а само подозирам, сиреч няма престъпление ...
Бих писала на някого, ама на кого/коя институция, не знам Sad

# 244
  • София
Аз миналата година една измамничка я разкрих от този сайт: https://www.scamwarners.com/
Като пуснах имейл/ име/ телефон през google и ми излезе текст във форума на този сайт, в който я обсъждаха, че е scam. После я докладвах и аз и ми писаха от сайта на имейл с подробности как да реагирам, какво да й отговоря на измамничката и т.н. Не сме поставяли капани де Simple Smile Благодариха ми, че съм я докладвала.

# 245
Намерих този сайт https://rentola.com/.
Някой знае ли дали е коректен ?

Не се занимавайте с този сайт, ние трудно се откачихме от него, след време ще започнат да ви искат такси за нищо.

здравейте,
аз използвах тази агенция, изключително коректни са, дават под наем само собствени помещения, не се изисква такса за регистрация или нещо подобно, отговарят бързо

https://www.magisrent.nl/

# 246
Приятелката на сина ми започна бакалавърска програма в университет във Виена. Това по същото време, когато синът ми започна в Бреда. Виена е чудесен град, родителите й са се погрижили за всичко - има добро място за живеене, предплатено за месеци напред, специалността не е тежка, за сметка на това конвертируема - учиш и пееш. Българската студентска общност във Виена е голяма,  времето за прибиране - късо, самолетните билети - евтини. Откъдето и да го погледнеш - все оплюсове. Изкара два месеца. Качи се на автобус и пропътува дълго разстояние до Бреда.  Остана при сина ми и отказа да се върне във Виена.  На следващата година започна трудна специалност в университета в който учеше синът ми. На този етап вече е завършила и работи. Нидерландия й харесва. Така че... мотивация му е майката в тоя живот. Аз винаги съм я  давала за пример като  човек който е следвал себе си. И съм на сто про за  личния избор.    Ако мое дете изреве... няма да е спрял и вече ще се е прибрал. То е ясно че не е неговото, ако не иска да го учи   - всичко е възможно, объркват се , като видят програмата и се потопят в материята разбират че не искат да правят това цял живот.  По добре да сменя сега, отколкото цял живот да работи нещо дето не му е по сърце. И при малкия ми син имаше подобни драми. Изхвърча от университета  пърата година - в ТУ Мюнхен има изисквания които не успя да покрие изцяло.   Остана без обучение, без работа, без... нищо. Не сам, направо самотен... Оставихме го там, категорично отказа да се прибере. РаботИ  каквото намери, кандидатства, приеха го и продължи в хохшулето. Остана му мерака за ТУ  обаче и живее с амбицията да се върне там за магистър. Уморих се да му казвам да се откаже, но ... не, там бил почнал, там щял да завърши...
С две думи - разбирам грешен  избор на специалност. И бих подкрепила и съдействала за друг избор.  Не разбирам  - не ми допада мястото/хората/времето...

здрасти,
синът ми учи в Бреда и се чувства добре,
дъщерята, обаче, се насочва към ТУ Мюнхен, пишеш, че при твоят малкият не се е получило както сте го очаквали
каква специалност е избрал, какво ви затрудни?

# 247
Здравейте,който лети от Варна,кога е добре да се купят билети за август,предполагам сега е рано,а и са адски скъпи.Сварих за  началото на февруари евтини ,месец преди полета,но август сигурно ще държат висока цена.
За след 23.08.има добри полети за Амстердам с Еър Сърбия през Белград от 98  Е (за 28.08) до към 130 Е с 2 багажа на борда малък куфар и раница и на Търкиш, през Истанбул с чекиран багаж 30кг и 2 на борда от 215 Е. Това мисля са много добри цени вече за билети с багажи.

# 248
  • Cobrs
Здравейте,

Искам да попитам как стои въпросът със заплащането на данъци и такси от студентите, настанени в общежитие? Дъщеря ми е в общежитието на Boschdijk, първа година студент, но до момента не е получила нито писмо, нито електронно известие за дължими данъци и такси и сеп ритеснявам накрая да не се окаже, че дължи някакви лихви.

# 249
Намерих този сайт https://rentola.com/.
Някой знае ли дали е коректен ?

Не се занимавайте с този сайт, ние трудно се откачихме от него, след време ще започнат да ви искат такси за нищо.

здравейте,
аз използвах тази агенция, изключително коректни са, дават под наем само собствени помещения, не се изисква такса за регистрация или нещо подобно, отговарят бързо

https://www.magisrent.nl/

# 250
IrinaMS - Maschinenwesen  избра той. В първи курс има задължителни две дисциплини които трябва да мине за да продължи  напред. Той не успя с едната и отпадна. Премести се  в Munich University of Applied Sciences (Hochschule München).  ЛичНо мое мнение - много по добър вариант, учи се автомобилостроене още на бакалавър, работят в тясно сътрудничество в БМВ,  сега прави половингодишен стаж там, и не ми се вярва че щеше да има този шанс в ТУ. За него обаче отпадането от програмата на ТУ  беше  и си остана голяма драма.

# 251
Попаднах на тази статия, че ще затварят летището в Айндховен за 5 месеца.
https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/17101764

# 252
  • Бургас
Здравейте, някой знае ли работил по трудов договор студент дали трябва да подава данъчна декларация в Холандия? Предполагам, че данъците са удържани от работодателя, но дали не трябва да се декларира нещо и от студента? Всъщност как може да се разбере дали са удържани и внесени данъците?

# 253
Трябва да се подаде декларация. Някъде края на март, началото на април вече ще е налице информация за всички внесени суми в платформата. Достъпва се с DigiD, линк има на първа страница. Със същата декларация се подава и за възстановяване на данъците поради ниски доходи (отнема няколко месеца постъпването на сумата обратно по сметка).

# 254
  • София
И аз се интересувам от данъчните въпроси. Моята дъщеря, когато подписва договора си, се попълваха някакви отметки, че ще ползва някакъв тип данъчен кредит беше. Аз го разбрах като един един вид, че предварително се очаква да не заработва сума по-голяма от облагаемия годишен минимум и затова не и се удържа от брутото нищо. Когато дойде края на финансовата година и се "тегли чертата", и се види, че наистина не превишава тази сума, не би следвало да дължи удръжки или пък да й се възстановява. Аз така го разбирам.  Payroll tax credit е на английски.
Не казвам, че знам как стават нещата, също сме зайци в това отношение. Може да бъркам нещо, но останах с впечатление, че няма да дължи нищо повече като удръжки.

Сега се зачетох по-подробно в договора, има обяснено какво е payroll tax credit. Точно това е, ако не се ползва, тогава се възстановяват надвнесени данъчни суми в края на календарната година. В случая тя го ползва и си получава брутото на часовата ставка.

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 22:14 от Peruanka

Общи условия

Активация на акаунт