Студенти в Нидерландия - 20

• 70 512
  • 735
  •   1
Отговори
# 255
  • Cobrs
Аз се интересувам от таксите за отпадъка и за мръсния канал, за неработещ студент - кога се дължат и как да се разбере колко се дължи.

# 256
  • София
Аз писах преди време - на дъщеря ми дойдоха по пощата, на хартия тези данъци. В самото съобщение имаше сайт, на който може да се направи проверка и да се подаде  искане за опрощаване (както тя направи, защото не работи и няма доходи). Ето го сайта за нейния район  http://www.bwbrabant.nl/
При други студенти тези такси са включени в наема. Затова не е задължително да получат писмо за задължения.
Аз мисля, че не пречи който иска да провери в сайта за съответния район - за успокоение и сигурност. Влиза се с DigiD.

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 07:39 от Sunny bunny

# 257
Попаднах на тази статия, че ще затварят летището в Айндховен за 5 месеца.
https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/17101764

Не преди 2027 може би
https://www.eindhovenairport.nl/en/news-and-media/reaction-to-re … airport-Eindhoven

# 258
Здравейте, някой знае ли работил по трудов договор студент дали трябва да подава данъчна декларация в Холандия? Предполагам, че данъците са удържани от работодателя, но дали не трябва да се декларира нещо и от студента? Всъщност как може да се разбере дали са удържани и внесени данъците?
[/quote
Йен -да всички са длъжни да подават данъчна декларация,дори и тя да е за минимален доход в годината  .В нея се опоменават всички работни места и доходи ,дори и тези от  DUO. и за съжеление забравилите или незнаещите подлежът  на глоба за не попълнена такава!Затова подсещайте децата си, защото това им е последна грижа с всички други , хиляди задачки покрай ученето. И  не е трудно попълването, не плащайте 50-100 евро на счетоводители-за съжаление тарифата е такава,децата се справят чудесно и сами.Ако нещо е объркано , връщат документа за поправка в рамките на опоменатия срок !

# 259
  • Бургас
Трябва да се подаде декларация. Някъде края на март, началото на април вече ще е налице информация за всички внесени суми в платформата. Достъпва се с DigiD, линк има на първа страница. Със същата декларация се подава и за възстановяване на данъците поради ниски доходи (отнема няколко месеца постъпването на сумата обратно по сметка).
Може линк към страницата за подаване на декларация?

# 260
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/home

Това е страницата за възстановяване на данъците, но по спомен чрез влизане има раздел за подаване на декларацията. Разгледайте разделите.

# 261
  • София
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/en/individuals/individuals
Дали е това, на английски, за Individuals, разбирам го като при нас физически лица

А, Червенокоска е писала, благодаря! Ще го разцъкаме...

# 262
Да, същото е като това, което съм пуснала (при мен е началната страница). Да, правилно си го тълкуваш Simple Smile Но има време де - чак от март се подават - то е подобно на нашите декларации - различни раздели и за да поискаш възстановяване (което е част от цялото), трябва да се попълни самата декларация. Правят го след март, за да почне да влиза информацията от работодателите. Детето миналата година подаде края на март/началото на април и възстановиха сумата юни или юли.

# 263
  • София
А това е само за доходи в Нидерландия през 2023, нали, бг доходи преди това, през годината не се включват или? Че младежът работи три месеца миналата пролет в бг на трудов договор. Ще трябва да се чете внимателно, да не се обърка нещо.

# 264
  • София
Днес ме осени великата идея да купя билети на децата да гледат мачкай Гришо в Ротердам. Бързо ми се изпари желанието, като видях цените. 🤯 И въпреки тях има 12 свободни билета при капацитет на залата 15 хиляди.
При нас дойдоха данъци за канал и пречистване на името единия от съквартирантите ( наели сме къща). Платихме ги, но четейки тук, ги нахъсах да пускат прошения за опрощаване.

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 19:45 от bibi

# 265
А това е само за доходи в Нидерландия през 2023, нали, бг доходи преди това, през годината не се включват или? Че младежът работи три месеца миналата пролет в бг на трудов договор. Ще трябва да се чете внимателно, да не се обърка нещо.

За доходите в България - българска декларация. Не се подава само, ако е било по трудов договор. След средата на март ще влязат автоматично данните в НАП и само трябва да се потвърди информацията и пусне (с ПИК на НАП напр.).

# 266
  • София
Дъщеря ми не е плащала данъци за канал и пречистване и после да чака да й ги възстановят. Пусна искане за опрощаване, с което всъщност спира да тече  срока за плащане. И така...

# 267
  • София
Дъщеря ми не е плащала данъци за канал и пречистване и после да чака да й ги възстановят. Пусна искане за опрощаване, с което всъщност спира да тече  срока за плащане. И така...
Да, аз това го разбрах, но при вече платен данък, не виждам друга опция.

# 268
  • София
Да, аз това го разбрах, но при вече платен данък, не виждам друга опция.
Успех, дано стане!

# 269
Здравейте Мами,
Казвам се Боги и в момента съм първа година студентка в Саксион - Енсхеде, Холандия. Живея в общежитието на университета, но се отвори възможност да си прекратя договора с агенцията и да се преместя другаде. 560 евро на месец наистина не си струват за това което получаваш. Въпроса ми е, дали някой не може да ми помогне с информация за освобождаваща се квартира за двама, защото ми се искаше да се преместя с моя приятелка?
(Похарчих прекалено много пари и време в търсенето на квартира)
Благодаря предварително, на който отговори!

Общи условия

Активация на акаунт