Студенти в Нидерландия - 20

• 70 517
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
А това е само за доходи в Нидерландия през 2023, нали, бг доходи преди това, през годината не се включват или? Че младежът работи три месеца миналата пролет в бг на трудов договор. Ще трябва да се чете внимателно, да не се обърка нещо.

За доходите в България - българска декларация. Не се подава само, ако е било по трудов договор. След средата на март ще влязат автоматично данните в НАП и само трябва да се потвърди информацията и пусне (с ПИК на НАП напр.).

Топ и така излизат и в нидерландския сайт в който децата влизат с дигит номер , в секция моите данъци. Декларацията става активна и в нея може да се пише. Вътре са сумите получени по трудови възнаграждения , добавят се тези по граждански договор( ако има такива ) , и се подава .

# 271
Днес ме осени великата идея да купя билети на децата да гледат мачкай Гришо в Ротердам. Бързо ми се изпари желанието, като видях цените. 🤯 И въпреки тях има 12 свободни билета при капацитет на залата 15 хиляди.
При нас дойдоха данъци за канал и пречистване на името единия от съквартирантите ( наели сме къща). Платихме ги, но четейки тук, ги нахъсах да пускат прошения за опрощаване.
Кога ще играе Гришо в Ротердам? Къде гледате за билети?

# 272
  • София
Григор има четвъртфинален мач днес след 14ч. в Ротердам. За билетите bibi да каже 😊

# 273
  • София
Днес ме осени великата идея да купя билети на децата да гледат мачкай Гришо в Ротердам. Бързо ми се изпари желанието, като видях цените. 🤯 И въпреки тях има 12 свободни билета при капацитет на залата 15 хиляди.
При нас дойдоха данъци за канал и пречистване на името единия от съквартирантите ( наели сме къща). Платихме ги, но четейки тук, ги нахъсах да пускат прошения за опрощаване.
Кога ще играе Гришо в Ротердам? Къде гледате за билети?
Написах в google: ATP 500 2024 Rotterdam, tickets и ми излезе сайта на залата и опция за закупуване на билети.
Днес от 14 ч. мисля, че играе 1/4 финал.

# 274
Здравей, Bogdana Vasileva! Писала съм ти на лично.

# 275
  • Бургас
Щерката днес е засякла Гришо в Ротердам  и хоп селфи... Simple Smile
Скрит текст:
изтрих я... който виял видял... Simple Smile

Последна редакция: нд, 18 фев 2024, 12:06 от bisi_bg

# 276
  • София
Супер яко! 🤩

# 277
Щерката днес е засякла Гришо в Ротердам  и хоп селфи... Simple Smile
Скрит текст:
В Ротердам ли живее е и в кой университет е? За там и ние сме се насочили.

# 278
  • Бургас
Тя учи в Делфт и живее в Хага; една приятелка ѝ е на гости и обикалят напред-назад.

# 279
  • София
Аз да питам за българските тв канали - в началото през лаптопа (на Интернета към квартирата) ги гледаше без проблем, сега изписвало, че не са достъпни. Някой има ли идея защо е така?
Не е толкова важно, но все пак.

# 280
Ако са през официалните сайтове - ограничени са за излъчване на територията на България - разпознава ги по айпи. Трябва да се ползва да речем "предавател" или да се минава през vpn.

# 281
  • София
Здравейте, имам питане към родители и деца, завършили НТБГ, НФСГ и др. професионални паралелки и последващо кандидатстване в академичен университет. Какви са спънките , кои хорариуми не стигат, изпити ли са държали? Знам, че е различно, но по-скоро за икономически и хуманитарни специалности се интересувам.

# 282
bibi, мога да кажа какво направихме ние, огледахме университети в които има специалността, която иска детето.
Прочетохме внимателно изискванията на всеки отделен университет а те въпреки, че гледахме само една специалност се различаваха в различните университети.
Оказа се, че му трябва паралелка с профил математика или физика+ДЗИ по физика, а той беше в професионална гимназия и нямаше никакъв вариант в 11 и 12 клас да бъде с тези два профила.
Лятната ваканция излезна свободно място в една от гимназиите в града с профил химия, биология, физика и АЕ, кандидатства, приеха го и смени училището.
Следващата година му предстои ДЗИ по физика, надяваме се да се справи.
Аз се надявам да реши да остане тук, но освен че му показах вариантите в България, нищо друго  не съм казала:)
Очаквам, че може и да има някакви промени в изисквания, та от време на време проверяваме в двата университета, които си хареса.

# 283
Спешно питане имам: някой случайно да лети към Айндховен следващата седмица? За забравена вещ става дума 😌

# 284
  • София/Велико Търново
Bibi, зависи от изискванията на университета за конкретната програма, но каквито и да са те кандидатствайте, като в стадилинк изберете, че ще получи диплома за средно образование. Има опция за средно специално образование, не избирайте нея. Синът ми учи в СофтУни Будител/Светлина/ специалност приложен програмист, но кандидатства в University of Amsterdam и в Еразмус в Ротердам комуникации и медии. В Еразмус му приеха дипломата без никакви възражения. В Амстердам му отказаха на първо четене заради дипломата. В тяхното училище обаче освен задължителните имат и факултативни часове по БЕЛ и математика, с които хорариума се изравнява с този на непрофесиопалните гимназии. Аз се разрових в сайта на МОН и намерих някакви документи за учебната програма по БЕЛ и математика общообразователна подготовка от които извадих : БЕЛ в 11 клас - 108 часа; БЕЛ в 12 клас - 93 часа; Математика 11 клас - 72 часа; Математика 12 клас - 62 часа; Сина ми им писа, беше доста настоятелен, обясни им за хорариума, каза им че ако е необходимо може да вземе допълнителна матура. Те си направиха проверка, която отне известно време и в крайна сметка се съгласиха да му приемат документите при условие че вземе допълнителна матура по история или философия. Проверете си хорариума и опитайте, не е невъзможно. Ако не е късно запишете допълнителна матура по общообразователен предмет, близка до програмата за която ще кандидатствате. Ако не се наложи просто няма да се яви.

Общи условия

Активация на акаунт