Студенти в Нидерландия - 20

• 69 632
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
Ще му ги опростят - от септември часовете са намалени на 32.

# 166
Моето момче за DUO всяка есен искаше отчет да приходите ни и той досаждаше по телефона много, за да им дава зор.
От петък е вече официално дипломиран, март ще връчват дипломата. Отложи един семестър, последния, който е стаж и затова е по никое време Simple Smile. Работи и не иска да се връща тук, но щом е щастлив и мама е.

# 167
  • на една крачка от Дунав Мост
Mili13, удостоверение от НАП ви трябва със зелен печат. Там ги пише всички декларирани доходи на физическото лице- родител, без значение откъде са дошли приходите ви.
Това по-горе, което описвате от Duo ли са ви искали или за наем става дума всъщност?

# 168
  • на една крачка от Дунав Мост
Mili13, удостоверение от НАП ви трябва със зелен печат. Там ги пише всички декларирани доходи на физическото лице- родител, без значение откъде са дошли приходите ви.
Това по-горе, което описвате от Duo ли са ви искали или за наем става дума всъщност?

# 169
Дано, Сhervenokoska_2 ,:heartpulse:дано ,но мисля ,че някой месец назад когато още бяха по 52 ч ,някаде по Пандемията му липсват някой друг час.

# 170
От септември 2023 ли?

# 171
  • София

Аз мисля, че това е в случай че вие като родител работите в Нидерландия, но вие сте в България, нали така? Ако да, то ви трябва удостоверение от нап за 2023 (предполагам) ще ви е ок.

# 172
От септември 2023 ли?

По спомен там някъде четох за промяната, но от октомври знам със сигурност, че е влязло в сила (на позната детето е по новата бройка часове).

pali78, мисля няма да има от какво да се притеснявате. От това, което съм чела, DUO са либерални, ако не изработиш съвсем всички часове и правят отстъпка за това.

# 173
От септември 2023 ли?

По спомен там някъде четох за промяната, но от октомври знам със сигурност, че е влязло в сила (на позната детето е по новата бройка часове).

pali78, мисля няма да има от какво да се притеснявате. От това, което съм чела, DUO са либерални, ако не изработиш съвсем всички часове и правят отстъпка за това.
Здравейте, колко отработени месеци назад трябва да има студента за да кандидатства за субсидията от университета.

# 174
Субсидията не се отпуска от университета, а от правителството. Може да се подаде веднага след първия месец (мисля дори и през него), като начална дата за отпускане на парите е датата на стартиране на работа (сумите се изплащат със задна дата).

# 175
Кога им е Великденската ваканция? Католическият Великден е от 29.03 до 01.04. мисля, ама ваканцията кога е?

# 176
  • София
На академичния календар на университета дава в зелено, демек неучебни дни/ваканция/празник  29 март петък и 1 април понеделник. Съвпада с Великденските им празници. После май имат някакви почивни дни, явно техни празници, но други големи ваканции като тази в момента не виждам, след това е чак лятната.

Последна редакция: пн, 05 фев 2024, 19:20 от bora

# 177
  • София
Всеки университет, а даже и всяка специалност имат различен академичен календар. UvA (Амстердам) са без лекции 29.03.-07.04. Но те по принцип имат по една седмица без лекции в началото на всеки период.
На сайтовете на всяко уни публикуват техния си академичен календар.

# 178
Здравейте отново! Искам да попитам - предстои ни да изберем каква матура ще караме в 12 клас. Написали са, че утре най-вероятно ще трябва да се каже финалното решение на всеки ученик. Много се колебаем между математика и информационни технологии, защото детето вече е прието в желаната специалност в Холандия и реално оценката от матурата не е необходима при приема (необходимо е просто да е поне 3). Много се чудим дали да запишем математика, но чуваме ужасни истории за скъсани ученици и много хора твърдят, че това е най-трудната и неприятна матура за минаване. Чудим се, ако изберем тази матура и нещо се обърка и се наложи да се явим на поправителна сесия, ще може ли да кандидатстваме отново например ноември месец 2024, като примерно искаме да кандидатстваме за пролетния прием - февруари 2025 и да си започнем с учениците от февруари 2025. Просто не знам дали е прието да се подават две кандидатури за един и същи университет за две поредни години, ако не сме успели да вземем дипломата си навреме (взимаме я август/септември месец, след поправителната сесия). И по принцип, ако се стигне до поправителна сесия и сме приети в приложен университет, който стартира своето обучение през септември 2024, но се провалим на матурата и трябва да се явим на поправителна сесия през август месец, може ли да дадем със закъснение своята диплома - например да я изпратим септември месец, но да отидем да си учим септември в Нидерландия? Много въпроси си задаваме, няма яснота по това какво се случва с тези дипломи. Някой има ли представа дали наистина дипломата може да се предаде чак след старт на обучението в Холандия и дали може да се кандидатства за февруарския прием, ако няма възможност за предаване на по-късна диплома. И също така, ако се кандидатства през месец февруари - може ли да се кандидатства в същата специалност, за която сме били приети миналата година? Някой има ли яснота по темата? Ще сме много, много благодарни!

# 179
  • София
В математическа гимназия ли сте? Че е трудна матурата по математика, профилираната, беше в общи линии 2023г. трудна, но не чак толкова да има скъсани (особено пък  масово, не съм чула, все пак говоря.МГ), а и деца от ЕГ с такъв профил  си я изкараха,  по скоро оценките не бяха много високи и се влизаше с по нисък бал
2023г. Спрямо 2022г., когато профилираната матура по мат. казаха, че е много лесна. Може да видите статистиките от матурите. На нас пък ни казаха, че по инф.технологии или информатика не помня, имало скъсан ученик, та не ни съветваха да пишат, говоря за предишна година. Според мен лично матурата по математика е по добра опция, дори и за кандидатстване в България като резервен вариант, стига все пак ученикът да е що годе подготвен. Нека той да реши в кое е по уверен. Ако я има качена матурата по математика и по информационни технологии от 2023г. на сайта на МОН да погледне как му се струват.
 Успех!

Общи условия

Активация на акаунт