На море в Гърция 2024 - I

• 65 180
  • 769
  •   1
Отговори
# 465
Много искам да повторим Крит, но и мен след коментарите тук ме е страх да не се разочаровам. Имахме късмета да видим празни плажовете Балос, Елафонисос, Вай, както и градовете Ханя и Ретимно през ковидската 2021 г. и се влюбих в този остров от пръв поглед. Със сигурност ще се върнем някой ден, но специално за тези места ще прецизирам времето, защото ще е пълно. Югоизточен Крит беше пълно мъртвило по онова време, а и туристи, с които се запознахме казаха, че тази част е по-спокойна. Буквално имаше десетки и то не малки плажове без нито един човек на тях(крайбрежието от Ирапетра към Вай), но това е и най-безинтересната част от острова и се пътува доста до популярните места.

# 466
Закинтос си е екстра, аз съм си го букнала за септември, защото мъжът ми вече открито ме заплашваше, че с организирана екскурзия ще ходи, щом аз не искам🤣
Като цяло, гледайки цените останах в впечатление, че на Закинтос му е попреминала славата, това, което ти говореше за цикличност, но като цяло,  да, вече догонват и се задминават цените в Италия.
Къщата на Закинтос е по-скъпа от къщата, която съм взела за юли в Италия при абсолютно аналогични условия, спални, бани, отдалеченост от плажа, факт.

# 467
Закинтос си е екстра, аз съм си го букнала за септември, защото мъжът ми вече открито ме заплашваше, че с организирана екскурзия ще ходи, щом аз не искам🤣
Като цяло, гледайки цените останах в впечатление, че на Закинтос му е попреминала славата, това, което ти говореше за цикличност, но като цяло,  да, вече догонват и се задминават цените в Италия.
Къщата на Закинтос е по-скъпа от къщата, която съм взела за юли в Италия при абсолютно аналогични условия, спални, бани, отдалеченост от плажа, факт.

Ще го огледам пак Закинтос. Но и моите наблюдения са абсолютно същите. И за Пулия, и за Сицилия.

# 468
Навагио е със спрян достъп, а и до няколко години вероятно ще бъде разрушен от природата. Тъй като това е основната атракция на Закинтос (освен алкохолния туризъм), не е невъзможно да му поотминава славата.

# 469
За Гърция съм забелязала, че много места са тотално изкупени от англичани. Това важи и за Италия, особено южните части. Та не знам дали покачването на цените не се дължи и на това. Обикновеният грък не е в по-завидно положение от нашето.

# 470
Това е от фейсбук (следя няколко групи за имоти там). Изкупени са страшно много места и на непопулярните острови, буквално ниви и камънак, които само чакат законите да се променят в тяхна полза и да сложат чадъри по 40 евро. Но, все пак ще имаме четири, пет години да плажуваме преди това....

# 471
Да, купуват имоти и то не само англичани. Аз съм се включила в различни гръцки групи(мечтата ми е като се пенсионирам да живея там), в които пишат предимно туристи и постоянно има питащи за покупка на имоти, както и гърци, които се възмущават от наплива на чужденци- експати и д-р., заселващи се в Гърция.
 След разговора за цените направих проучване как са се променили цените за настаняване в Наксос от миналата година и установих, че за същия период мин. година сме платили 3200 лв., а тази вече струва 4700 лв. , същото място за същите дни, т.е почти 50 процента увеличение.

# 472
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
На Закинтос бяхме тук
https://www.booking.com/hotel/gr/stefanos-studios-zakynthos.en-g … type=total;ucfs=1&
Препоръчвам!

# 473
Гърция е райско място за почивка с малки деца. Осъзнавам го в пълна сила едва сега, когато вече са големи и не искат да идват Simple Smile

Ето гледам имота, споделен в горния пост от Руди - с градината, тревичката, катерушките... Това е навсякъде. За плажа и безкрайното киснене в морето да не говорим. За отношението от домакините, подаръци, почерпки и т.н. за децата - дори не мисля, че мога да изредя всички случаи, а и не ги помня.
Затова зачерквам с голяма червена черта хотелите и островите, които не приемат деца или се маркетират като не-family friendly (тенденция, която се засили в последните години) - въпреки че вече не ни касае лично, това за мен е един от най-ясните знаци къде не искам да ходя и какво отношение не търпя.

Не че за ергени и двойки е лоша дестинация, ходила съм там преди да се намножа, ще ходя и в бъдеще, но е различно.
В темата от много години не пишат основно майки с деца, каквито поначало съставляват ядрото на този форум, но да си кажа Simple Smile

# 474
След като в годините дадох шанс на Южна Италия, Сицилия, Хърватска, точно миналата година реших за себе си, че нито една друга  плажна дестинация не си струва, то гърците ще ме прогонят с цените, но ще упорствам докъдето са ми финансите🤣
Иначе моята мечта е хърватите да обитават гръцката територия, но не е реалността това🤣

# 475

Благодаря, но от не помня вече колко години единствено за дълга лятна почивка резервираме отделна и самостоятелна къща/вила. Ако някой може да препоръча подобно нещо на Закинтос.

# 476
Колкото и да сме си прецакали Черноморието, сме си разглезенки откъм плажове и трудно може да ни се угоди, освен с някоя екзотика.

# 477
Ако плажа и морето са с каменисти, въобще не ме интересува колко е красиво, няма да ме грабне. Все пак отивам на море заради пясъка и морето. И в Хърватия ли е така? В Малта например плажовете са ужасни. Явно не осъзнаваме каква хубава плажна ивица имаме в България. Аз наистина не знаех, че голяма част от плажовете в Гърция са каменисти.. 😀 Да носиш аква обувки на море...не,благодаря.

# 478
Ако плажа и морето са с каменисти, въобще не ме интересува колко е красиво, няма да ме грабне. Все пак отивам на море заради пясъка и морето. И в Хърватия ли е така? В Малта например плажовете са ужасни. Явно не осъзнаваме каква хубава плажна ивица имаме в България. Аз наистина не знаех, че голяма част от плажовете в Гърция са каменисти.. 😀 Да носиш аква обувки на море...не,благодаря.

Ох, спри се. Хубава плажна ивица в България вече няма, с малки изключения в защитени зони.
А да се сравнява Черно море с Егейско и Йонийско е нон-сенс.

"Голяма част са каменисти" е статистически невярно. Със същата сила мога да кажа, че голяма част от плажовете в Гърция са пясъчни. И после да кажа, че предпочитам камъни, защото не полепва гаден пясък по тялото. Плажове има достатъчно за всеки вкус. Включително и диви пясъчни, урбанизирани пясъчни и т.н.

Последна редакция: чт, 21 мар 2024, 15:10 от Аncy

# 479
  • София
Същото гореспоменато студио на Закинтос струва под 60 евро на вечер в края на юни за двама + дете. Не знам на кой ще му се види скъпо, след като на мен ми се вижда без пари. Съмнявам се, че на тази цена може да се намери нощувка на нашето крайбрежие през лятото.
Миналата година за Сицилия трудно намирах спане под 100 евро за двама (с изключение на Палермо), тази са вече твърдо над 100. Проверих едно от местата в Чефалу - от 85 евро е станало на 105 за същия период. През 2022г. цените бяха още по-ниски.
За предстоящата ми почивка в Гърция най-скъпото спане е на Халки - 75 евро, иначе имам и по 45 евро на Карпатос.

Последна редакция: чт, 21 мар 2024, 15:54 от миленка_д

Общи условия

Активация на акаунт