На море в Гърция 2024 - I

• 65 192
  • 769
  •   1
Отговори
# 435
Не съм съгласна с твърдението, че Гърция е евтина дестинация. По-скоро, че има места и настаняване за всеки вкус и бюджет (но така е навсякъде). На мен лично почивките в Гърция ми струват повече, отколкото на други места в чужбина, където съм почивала. Но аз ходя там (в Гърция), не заради цената разбира се.

# 436
Да, вече не е евтина изобщо. Поне за нивото, което ние търсим. Отделно, че на доста места качеството на настаняване е останало някъде на ниво преди 20 години с днешни цени.

И да, никой никого не кара насила. Но нали все пак дискутираме смисъла от подобна мярка. Тя изобщо няма да намали претовареността на повечето хубави и популярни плажове.

В Гърция има бум на туризма след Ковид. Но всяко нещо си има цикъл.

# 437
Държавата може да наложи регулации, но е изцяло прерогатив на местната власт и функция на нейната алчност какви концесии ще раздаде.
Щом може да има остров без нито един! организиран чадър и шезлонг на плажовете му, значи става всякак. Въпрос на желание и управление.

В Гърция е скъпо на популярните дестинации и особено през юли и август. В по-ниския сезон (когато е и по-хубаво) и на по-некомерсиалните места си е даже евтино - особено сравнено с цените на хотели и ресторанти в България, които според мен са поне два пъти по-скъпи, отколкото съответства на качеството.
А като добавим и минималните разходи за път от наша страна спрямо други народи - поне до континенталните точки, има си предимства.

# 438
  • София
Със сигурност Гърция остава доста по-евтина и достъпна дестинация за плажна почивка през юни спрямо Италия (Сицилия) - около 1,5 до 2 пъти е разликата за еднотипна почивка със самолет т.е. в Гърция мога да си позволя 11-12 дни, и то на Цикладите, срещу седмица на Сицилия за същите пари. Сравнение от личен опит.
Освен това само в Гърция мога да отида в средата на юни на прекрасен плаж (световноизвестен) и сутринта той да е почти празен откъм хора. Дори да се понапълни по обяд, не стават големи навалици, както през юли и август. А времето е чудесно и денят - дълъг. Искрено се радвам , че много хора считат морската вода за студена по това време, а аз получавам огромно удоволствие от почивката, което не мога да открия в Сицилия например.
А на тези, които смятат, че Гърция не е нищо особено, ще им кажа, че се радвам, че мислят така. Изобщо не е задължително да я харесват, просто не им е мястото в тази тема. Даже се надявам да има повече като тях, ама надали.

# 439
ооох, а ако може всички дружно да се откажат от Гърция и да я видим празна, както през 2020, ще бъде най-добре

# 440
Със сигурност Гърция остава доста по-евтина и достъпна дестинация за плажна почивка през юни спрямо Италия (Сицилия) - около 1,5 до 2 пъти е разликата за еднотипна почивка със самолет т.е. в Гърция мога да си позволя 11-12 дни, и то на Цикладите, срещу седмица на Сицилия за същите пари. Сравнение от личен опит.
Освен това само в Гърция мога да отида в средата на юни на прекрасен плаж (световноизвестен) и сутринта той да е почти празен откъм хора. Дори да се понапълни по обяд, не стават големи навалици, както през юли и август. А времето е чудесно и денят - дълъг. Искрено се радвам , че много хора считат морската вода за студена по това време, а аз получавам огромно удоволствие от почивката, което не мога да открия в Сицилия например.
А на тези, които смятат, че Гърция не е нищо особено, ще им кажа, че се радвам, че мислят така. Изобщо не е задължително да я харесват, просто не им е мястото в тази тема. Даже се надявам да има повече като тях, ама надали.

Ами не съм съгласна с това. И аз от личен опит. Цените на подобен клас настаняване в Гърция и Италия вече са идентични. Даже на много места гръцките надвишават тези в Пулия и Сицилия. От поне 5 години в Гърция не съм намирала популярен и освен това празен плаж. А ние не се бутаме из навалицата, че органически не ми понася. Дори на Кимолос, онзи прехвален бял плаж Праса, беше с резервации на чадъри и шезлонги. Плащането на плажа в Гърция вече е идентично на това в Италия, на голяма част от популярните места. Точно същото, като на популярните места в Италия. Празни и евтини са все още само островите до Турция, при това не всички. А до там се стига по-трудоемко, отколкото до Малдивите.

А цикличността на цените и натовареност между нисък и висок сезон не се наблюдава само в Гърция. Не е някакво изключение. Световният туризъм така работи. Юни(нисък сезон) мога да отида на Малдивите, като самолетния билет за двама ще ми струва приблизително толкова, колкото ферибота. А там има алтерантиви - кеф ти ризорт, кеф ти местен остров. И няма никакво място за сравнение нито плажа, нито океана.

Гърция, като качество на услугите, все още е "нищо особено". В това съм абсолютно съгласна. И обобщено. Изключения винаги има. Но го има балканския манталитет, на който ние очевидно сме претръпнали и не ни прави впечатление.
Едно време Гърция действително беше "любов", но нещата са коренно различни от преди 10 години. А да си затваряме очите за масовизацията не е полезно.

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 12:35 от Аncy

# 441
  • София
Ancy, не виждам смисъл от продължаване на спора. Изказахте си мнението повече от веднъж. Темата не е за оплюване на гръцкия туризъм, а за помощ при организиране на почивки и споделяне на преживявания. Като не ви харесва вече там, ходете, където искате, не е нужно да си натрапвате позицията на всички.
Според мен тенденцията на масовизация в туризма в Италия е доста по-осезаема. Но за съжаление я има почти навсякъде. И ще става по-зле. Не можем да я спрем.

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 21:48 от миленка_д

# 442
Ancy, не виждам смисъл от продължаване на спора. Изказахте си мнението повече от веднъж. Темата не е за оплюване на гръцкия туризъм, а за помощ при организиране на почивки и споделяне на преживявания. Като не ви харесва вече там, ходете, където искате, не е нужно да си натрапвате позицията на всички.
Според мен тенденцията на масовизация в туризма в Италия е доста по-осезаема. Но за съжаление я има почти навсякъде. И още става по-зле. Не можем да я спрем.

Аз не оплювам туризма в Гърция. Вероятно това, че не подкрепям позицията ти те обърква. Темата е именно за мнения за Гърция. При това не само за хвалебствия и славославяния. А това "никой не ви кара насила, като не ви харесва и т.н.".... ами предсказуемо е. Wink
В Италия има много места, на които туризма прилича на гръцкия. И след като Гърция е тръгнала към масовизацията на Италия, въпрос на година-две е да се срещнат, че и да се изравнят...по всичко.
От сигурно 16-17 години ходя в Гърция минимум по 2-3 пъти. И ще продължавам. Въпреки масовизацията. Но все по-трудно намирам нещата, които важаха за дестинацията преди 10 години. Евтино, спокойно, вкусна храна, добро обслужване и гостоприемство.

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 15:27 от Аncy

# 443
Интересно ми е на какви критерии трябва да отговаря една дестинация според потребителите, които изразиха мнение, че Гърция не е нищо особено, за да бъде съответната дестинация нещо особено? Не се заяждам, а наистина ми е любопитно.
Моето основно оплакване от Гърция през последните няколко години е от все повече комерсиалното отношение към клиента. Иначе плажовете са си все така хубави (макар и понякога да са по-пълни), природата си е същата, а Гърция си е все така близо до България и позволява дълга почивка с кола, при която хем не губиш прекомерно много време в пътуване, хем имаш свободата да разполагаш с кола на място.
Вече 2 поредни години се замислям дали зимата да не направим почивка на екзотична дестинация, но се отказвам, като се замисля, че там няма да имаме нашия тип почивка (без съобразяване с агенти и без да сме зависими от местния транспорт под една или друга форма), а същевременно ще използваме половината отпуск за годината още през зимата и лятото няма да можем да реализираме дълга почивка в Гърция по нашия си начин. Ами за мен Гърция си заслужава, защото за мен свободата да обикалям където си искам и колкото си искам са по-важни от луксозните ризорти. Не че последното е лошо - просто ми е достатъчно от време на време и не го търся при всяка почивка.

# 444
Моето основно оплакване от Гърция през последните няколко години е от все повече комерсиалното отношение към клиента. Иначе плажовете са си все така хубави (макар и понякога да са по-пълни), природата си е същата, а Гърция си е все така близо до България и позволява дълга почивка с кола, при която хем не губиш прекомерно много време в пътуване, хем имаш свободата да разполагаш с кола на място.
+1, но това за комерсиализацията на отношението ми се струва естествено, предвид колко много на брой и разнородни хора са заети в туризма, а и колко са натоварени (има места, където към края на септември направо можеш да ги видиш как залитат от умора след пет месеца сезон).
Освен това човек има спасителната способност да помни само хубавото, иначе византийски номерца имаше и преди 10, и преди 20 години. Важното е да не са преобладаващи.

За мен последните години (още повече, че често ми се налага да почивам през пренатоварения юли) се превърнаха в куест, да си издирвам места за почивка, където масовият туризъм не е стигнал. Резултатите са страхотни, напълно съм доволна от тях. Море има за всички. Единствено се оплаквам от цените на фериботите.

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 17:04 от Параход

# 445
  • София
Параход, харесвам твоята тактика за избор на прекрасни (некомерсиални) места за почивка, ама пусто като не съм била на някои от популярните дестинации, а ми се иска да видя красотата им с очи, преди да са станали съвсем невъзможни. За съжаление аз малко късно открих Гърция, преди Поморие ми стигаше.
Всъщност в Гърция харесвам най-много селския туризъм - тишина и море. Никакви хотели и лукс не ми трябват. Слава Богу, такива места все още има.
Най-любимото ни нещо в Гърция са плажовете - толкова са много и разнообразни и толкова много красиви и неповторими има сред тях... не знам дали има друга такава дестинация.

# 446
Параход, харесвам твоята тактика за избор на прекрасни (некомерсиални) места за почивка, ама пусто като не съм била на някои от популярните дестинации, а ми се иска да видя красотата им с очи, преди да са станали съвсем невъзможни. За съжаление аз малко късно открих Гърция, преди Поморие ми стигаше.
Всъщност в Гърция харесвам най-много селския туризъм - тишина и море. Никакви хотели и лукс не ми трябват. Слава Богу, такива места все още има.
Най-любимото ни нещо в Гърция са плажовете - толкова са много и разнообразни и толкова много красиви и неповторими има сред тях... не знам дали има друга такава дестинация.

Има, разбира се. Просто Гърция ни е под носа. Ако беше в друга част на света, или дори на другия край на континета щяхме да мислим по друг начин. Докато преди десетина години водеше по всичко: цена/качество, спокойствие и липса на прекомерна урбанизация, обслужване, близост. В момента води само по последното. По останалите параграфи все повече се доближава до останалите плажни дестинации в Европа. Има, разбира се, още останали спокойни места, но те са далеч по-трудно достижими. С умиление си спомням за полет за трима с чекиран за всеки Солун-Хиос за огромните 53 евро.

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 17:06 от Аncy

# 447
Здравейте на всички! Мислим тази година в края на юли, живот и здраве, да посетим Лимнос. Търсим тихи, диви и спокойни места. Тези, които са били вече там, какво ще посъветват. Притеснявам се да не е твърде ветровит. И се колебаем между Лимнос и Лесбос. Кой от двата острова е по-спокен и по-живописен? Благодаря предварително!

# 448
  • София
Като отбелязвам, че само веднъж съм ходила в Гърция в нисък сезон през юни (за уикенд след матурите в 7 клас на детето), а в останалите пъти за около 17 години съм била само през юли, август и в началото на септември, та не знам колко е хубаво на плажа през декември или през март и април и не съм ходила в Поморие от около 35 години, ще споделя, че с годините мърсотията по плажовете страшно нарастна. Дори на плаж, на който плащам цена от 20-30 евро за два шезлонга и чадър, не си правят труда да събират боклука от пясъка, оставен от туристите. На мен лично не ми допада да газя във фасовете на румънците, които независимо, че има оставени пепелници или малка саксийка за фасове с такова предназначение, гасят фасовете си в пясъка, и не аз трябва да изчистя, а концесионера събиращ таксите от туристите.
Отделно, в последните години ми прави впечатление жалкото изпъление да има душ на плажа и концесионера да е свалил крана, с който се пуска. Ами в това отношение италианците са го измислили и като искаш да се измиеш на душа са поставили автомат с монета - пускаш и се измиваш, но не стоиш със солта цял ден. Другото, което поне на мен повече ми хареса в Италия, отколкото в Гърция, нямаше плаж, на който шезлонгите и чадърите да не са буквално нови. При съседите много често шезлонгите са продънени и мръсни, а при чадърите от тези тип сламени липсват цели участъци, но това не им пречи да ти ги продават на пълната цена. Номерата с една касова бележка да продаваш цял ден същия изстрадал чадър с издънени шезлонги на целия плаж - няма да коментирам.

# 449
Iakoyno,
Лесбос е по-живописен и по-традиционен, слабо засегнат от туризма, но е огромен и повечето му плажове не блестят. Лимнос има по-хубави плажове и е по-лесен за посещение и обиколки (по-евтин и по-кратък ферибот, по-малки разстояния на острова).
Ходила съм и на двата в края на юли, Лимнос в сравнение с Лесбос е лудница по това време, макар и поносим в сравнение с други гръцки дестинации. Ако избягвате плажовете в града, Плати, Фанараки и Керос, мисля, че почти всичко на Лимнос ще ви удовлетвори също.
За Лесбос препоръчвам северната и западната част.

Общи условия

Активация на акаунт