Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пътуване до САЩ през Истанбул

 • 1 970
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 278
Здравейте,
Има ли пътували за САЩ през Истанбул? Бихте ли споделили мнение за летището.
Интересувам се дали два часа престой е достатъчно за трансфер на летището от пристигащ самолет от София и заминаващ за САЩ?
Не съм запозната с летището в Истанбул, както и не съм ползвала досега Turkish airlines.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 647
Принципно 2 часа би трябвало да ти стигнат на почти всяко летище, особено ако ти дадат всички бордни карти още на летище София. Чекираш си багажа тук и си го взимаш в САЩ, на летището в Истанбул само си намираш гейта и чакаш. Била съм на старото летище в Истанбул, преди около две години построиха ново и не знам там как е, би трябвало да е супер удобно. За твое успокоение може да потърсиш и полети с по-голям престой. Turkish airlines според мен са добри, всъщност аз съм летяла главно на далечни дестинации и за дълги полети всяка компания се грижи за комфорта на пътниците, не мисля, че ще ти липсва нещо по време на полета.

# 2
 • Мнения: 278
Vondito, благодаря!
Проблемът е, че  за полетите до САЩ затварят гейта около час преди излитане и ако предишният полет малко закъснее,  не знам дали ще ми стигне времето. Всъщност времето за прехвърляне ще е около час.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 647
Да, така е, ако има закъснение на първия полет малко рискуваш. Затова и съветът ми беше да намериш полет с повече от 2 часа между връзките.

# 4
 • Мнения: 278
Да, благодаря, явно така трябва да стане.
Беше ми любопитно дали някой има опит с трансфер на летището в Истанбул.

# 5
 • Мнения: 6 836
Принципно 2 часа би трябвало да ти стигнат на почти всяко летище, особено ако ти дадат всички бордни карти още на летище София. Чекираш си багажа тук и си го взимаш в САЩ, на летището в Истанбул само си намираш гейта и чакаш. Била съм на старото летище в Истанбул, преди около две години построиха ново и не знам там как е
Старо, ново... ама летищата са три. “Ататюрк” в европейската част (което вече не се ползва за пътнически полети), “Сабиха Гьокчен” в азиатската част и “Истанбул” , извън града, пак в европейската част... то се води и най-голямото. Летял съм и от трите.
Два часа са ви ОК

# 6
 • Мнения: 278
Благодаря!

# 7
 • Мнения: 6 836
На връщане, ако имате по-голям престой, можете да се възползвате от безплатния тур в Истанбул, който предлагат Turkish Airlines при полетите с прекачване, между 9 и 19 ч. ако е... има такива опции. Отдавна го предлагат. Чудесен начин за уплътнявне на времето е

# 8
 • Мнения: 278
Благодаря за съвета, но и на връщане е пак 2 часа. Но за връщането не се притеснявам, дори и да изпусна полета. Притеснявам се за отиването , защото за дългите полети, особено до САЩ затварят гейта по-рано. А летището не го познавам и не знам колко време е необходимо за прехвърляне от единия на другия полет. Имала съм случаи в Париж да тичам, за да хвана полет, а в Лондон и съм изпускала следващия поради закъснение на първия. Но ще рискувам явно. Благодаря още веднъж за отговора.

# 9
 • Мнения: 665
Прекачвал съм се и на старото летище Ататюрк, което си беше абсолютна дупка и на новото летище в Истанбул, което харесвам, през 1 ч 35 мин., каквито полети имат Търкиш и не е било проблем, а полетите от София по принцип рядко закъсняват сериозно, но от време на време до 30 мин може да се случи.

Така, че 2 часа по принцип са си достатъчно време. Освен това изходите при тези полети до София-Истанбул-САЩ по принцип са съседни и не трябва да обикаляш цялото летище, за САЩ излитат от А, от София обикновено кацат на B и просто щя трябва да смениш етажа и ходенето няма да е много.

Иначе на новото летище в Истанбул си има повече ходене между изходите, защото няма влакчета или бързи тунели като на други места, а само са ходещи пътеки и то само при изходите, но не и в централната част, която си е МОЛ и е около 800 метра дълга и в най-лошия случай, ако изходите са в двата противоположни края се минава през него. Има обаче т.н "short connection international", които се използват, ако времето за трансфер е под 90 минути и така се минава през отделни гишета за проверка без много хора. Вече ако първият полет е много закъснял обикновено служители чакат (викайки и махайки) още на изхода и водят хората до другия изход. В това клипче можеш видиш точно този краен случай на, но пак казвам това не е така в твоя случай и ти през МОЛа няма да минаваш.

Разгледай и картата на летището, както и подобни клипчета, за да знаеш какво да очакваш, летището е много просто устроено и има информация навсякъде. По номерата на полети лесно се проверява и на кои изходи кацат всеки ден, но са тези, които вече споменах.

# 10
 • Мнения: 278
Благодаря , това е много полезна информация, от която имах нужда.

# 11
 • Мнения: 8
Здравейте ! Искам юли месец да отида да си видя детето в Чикаго. Имам валидна туристическа виза,сертификат за ваксинация. Също съм избрала полет през Истанбул,но още не съм купила билета. Кажете моля- има ли вероятност да имам спънки за пътуването и какви.

# 12
 • Мнения: 278
Трябва да проверите актуалните изисквания за Ковид към времето, когато ще пътувате: за щата и за града на кацане. Имат различни изсквания.  Например за кацане в Л.А. искаха предварително попълнена декларация и ако не си я пуснал предварително, глобата беше доста висока.
Миналият месец не признаваха ваксинация за влизане в Сащ, изискваха ПСР тест, който го искат още за качване на самолета . С много добри впечатления съм от Турските авиолинии и летището в Истанбул. На летището всичко е много добре организирано и не може човек да се обърка и времето стига за всичко. За влизане в САЩ зависи от емиграционните  на летището. Мен ме питаха дали ще излизам от щата, в който отивам, защото различните щати имат различни изисквания във връзка с Ковид , на кой адрес ще бъда и колко време смятам да остана, поискаха ми да покажа резервация за връщане (на билета) Не са ме поставяли под карантина.  За връщане не е необходим ПСР, ако сте транзит в Турция, а за влизане в БГ признават ваксинацията.

Общи условия

Активация на акаунт