На море в Гърция 2024 - I

• 65 153
  • 769
  •   1
Отговори
# 540
Параход, разбирам те. И аз харесвам подобни плажчета, типични за Додеканезите. Изкарах си страхотно на такива на Патмос. Обаче яркосинята, искряща вода някакси ми е по-силно въздействаща. Като тази на Наксос:
Скрит текст:

Миленка, а как пътувате до Наксос? Много му се чудя на тоя остров, но придвижването дотам сложно ми се вижда. И друг искам да посетя, и той е доста далече - Икария.

# 541
С ферибот от Пирея или Рафина - пристанища близо до Атина. Дотам с кола (ние) или самолет.
В предишна година имаше и директни полети до Миконос, който е съвсем близо и фериботът е кратък, та някои и този вариант са практикували.

Икария е по-трудно достъпен, като може да се атакува с (много дълъг) ферибот от Кавала - миналото лято пътувахме със същия до съседния остров Самос, или пак през Атина.

# 542
За съжаление и тази година няма директни полети от Бг до никой Циклад. Преди две години имаше до Миконос, но така и не го пуснаха повече.

Наксос само с ферибот, не е сложно, продължително е Simple Smile И цените за ферибота всяка година се увеличават, но пак излиза по-евтино с кола и ферибот, отколкото със самолет с прекачване в Атина.

# 543
Относно Лесбос,моят мъж категорично отказва да се мести,така че ще бъдем само на едно място,та се чудя къде да бъде-колебая се между двата залива Калони и Гера,или Скала Ересу?Моля за мнение.

# 544
От тези бих избрала Скала Ересу. Калони е централно, но не ми харесва. Там е равно, морето е леко тинесто, не е живописно като други части. Иначе за пътуване из острова, като стартова точка, е удобно. Гера е много симпатичен район (ще сложа линк към една разкошна кръчма по-долу), но с отвратителни плажове и е отдалечен от всичко с изключение на столицата Митилини и едно интересно планинско градче - Агиасос.

https://maps.app.goo.gl/xoMCfnYNrK72nni17

# 545
  • София
Честно казано, аз напоследък май предпочитам да пътувам със самолет до Гърция заради кошмара с връщането от българска страна. Сигурно ще е така, докато не построят тази прословута магистрала изцяло, което май няма да е скоро - сега казват 2027 г. То даже преди да я има, се пътуваше по-нормално.
Та така, по въпроса с Наксос - там бяхме за няколко часа през 2022 г. на път от Санторини за Фолегандрос. До Санторини пътувахме със самолет с прекачване в Атина с Егейските линии. Първоначално се надявах да е с директен полет с Уиз, но те ги спряха, а аз вече бях решила, че ще ходим там. Пътуването мина добре - не е като директен полет, но не е и като с кола и фери - тръгнахме от София в 11 и кацнахме на Санторини около 15 часа, като вторият полет имаше закъснение. После взехме кола под наем. Харесва ми пътуването по въздух, защото не губим време за път, а ограниченият багаж не ме притеснява. Разбира се, ако няма удобен вариант остава класиката - кола и фери, май за Наксос е така. Може и с полет до Атина и фери до Наксос, а там кола под наем или островен транспорт, има доста автобуси на Наксос и изглеждат удобни.
До Икария сме пътували с кола и фери от Кавала през 2018г., но беше супер изгодна сделка и пътуването беше малко по-кратко от сега - общо 16 часа. Бяхме без каюта и нощният преход беше доста изморителен, дневният беше ОК. Сега обаче май няма и дневен. Все пак там има летище и може да се потърси вариант през Солун или Атина.

Последна редакция: нд, 24 мар 2024, 20:51 от миленка_д

# 546
Параход,защо са отвратителни плажовете на Гера?

# 547
Параход,защо са отвратителни плажовете на Гера?
Просто не са плажове. Пръст, с растителност, която свършва в морето. А на Калони е още по-зле.
Моето предложение е да попрочетете малко за острова, за да не изпитате разочарование.

Последна редакция: нд, 24 мар 2024, 17:41 от Параход

# 548
Благодаря за отговора!

# 549
Относно Лесбос,моят мъж категорично отказва да се мести,така че ще бъдем само на едно място,та се чудя къде да бъде-колебая се между двата залива Калони и Гера,или Скала Ересу?Моля за мнение.

Ако не бъркам, беше ме питала как е времето през септември на Лесбос. Имай предвид, ако се спрете на Скала Ересу, че в началото на септември там е доста натоварено и е може би единственото място и единствения период на острова, в който трябва доста по-рано да резервираш нощувки. Счита се, че това е родното място на Сафо и се провежда се така наречения "женски фестивал" - събират се много лесбийски двойки от цял свят.
Ето малко информация:
https://www.ferryhopper.com/bg/blog/featured/top-lgbtqi-activities-greek-islands

Датите на фестивала се менят всяка година, ако ще ходите септември погледни дали съвпадат с вашите.
Миналата година съвпадна с времето по което бяхме там и така и не разгледахме плажа на Скала Ересу.

# 550
Аз съветвам отсядане около Петра и Митимна (по-известен е този град като Моливос). В този район има много предложения и за Анаксос, което е съседното до Петра. Ние бяхме в Скала Сикаминеас, което е селце като от картичка, но до плажовете се пътува.
Ако има втора база - Сигри, Скала Ересу (горната забележка за фестивала не е за пропускане) или Агиос Исидорос. И трите са плажове, които си заслужават.

Други плажове извън изброеното, които си струва да се видят, са Дзония - в северната част, тъмночервен; Тарти - близо до Пломари и А. Исидорос, Агиос Ермогенес - близо до столицата (много малък и лесно се препълва). Има и няколко диви на западния бряг между Сигри и Анаксос/Петра, които изглеждат обещаващо за любители на пустошта, но за тях не ни стигна времето.
Всичко останало, на което ще попаднете в рекламни текстове в интернет, не става.

# 551
Благодаря за съветите.Ще бъдем края на юни,началото на юли,та се надявам да няма много туристи.Харесеаме по безлюдни места,та затова не съм гледала Петра и Митимна,освен това много държим да е къща и да е на плажа,миналата година бяхме на такива място на Мани,беше прекрасно.

# 552
И те са безлюдни. На плажа на Петра в края на юли бяхме почти сами. Шезлонгите бяха срещу консумация, цял ден стоиш на едно фрапе за 3 евро. Много плажове изобщо не са устроени, някои имат само общински кошчета за боклук и пейки.

Плажът Агиос Исидорос и главната улица на Митимна са единствените места на Лесбос, които бих нарекла с много уговорки туристически, и то евентуално в един месец топ сезон.

# 553
  • sofia
Благодаря на тодоричка, параход и всички останали, които се включиха по моето питане.🌷 Мислим септември или края на юни/началото на юли. Предполагам и в двата случая ще има повече хора, но надявам се не чак тълпи

# 554
  • Пловдив
Миналата година бяхме в Турция(Айвалък и Саръмсаклъ) от 15.06. до 23.06,всяка сутрин минавахме покрай пристанището(8-9ч сутринта),имаше километражни опашки пешеходци за ферибота за Лесбос.През септември,от 08.09. до 17.09. бяхме в Чешме и Алъчатъ,хотелът ни беше до пристанището,всяка сутрин в 9ч имаше фери до Хиос,а опашка нямаше.ММ се съгласи и отидохме за ден до Хиос,бяхме само в столицата Хиос таун и туристи почти нямаше.Според мен септември и по-спокойно от юни.

Общи условия

Активация на акаунт