На море в Гърция 2024 - I

• 65 153
  • 769
  •   1
Отговори
# 555
Тези фериботи са доста малки, гледах ги и в Лесбос, и в Самос (на Хиос не съм била), идват всеки ден хора от Турция на дневна разходка - особено в почивните дни, но струпването е само на пристанищата около часа за отплаване. На практика не се усеща на островите никакво значително присъствие на турски туристи.

# 556
  • Пловдив
Параход,в Айвалък чакащите за ферибота за Лесбос бяха европейци(бяли хора),турци не видях на опашката,нито в делничните дни,нито в събота и неделя,стоят с куфарите,чакат под слънцето.За Хиос имаше и турци,имаше и европейци.

# 557
Тези с куфарите и те може да са турци.Smile
Когато ние пътувахме с ферибота от Айвалък за Митилини, освен нас, имаше само една група от 5-6 млади скандинавци, всички останали бяха турци - и тези с колите, и тези с куфарите.
На връщане освен нас имаше две англичанки и едно младо семейство гърци, всички останали пак бяха турци.
Опашките стават, защото се бавят с отварянето на вратите на митницата/пристанището. За сутрешния ферибот отварят в 8 ч., а опашката почва да се трупа още от 7, с отварянето на офисите на фериботните компании.
Фериботите са малки, два пъти на ден, на две компании. Няма как да извозят толкова хора, че да се направят гъчканица на този голям остров.
Турски туристи имаше почиващи в Пломари, в Района на Моливос и Сигри се чуваше основно английска и холандска реч. На плажа в Анаксос се запознахме и с група словаци.
Но навсякъде реално беше много спокойно, непретъпкано, нетуристическо. Единственото туристическо място, и то доста условно, е Моливос.
При нас и в Митилини, но извадихме късмета да сме там по времето когато акостира един огромен круизен кораб.

# 558
  • Sofia
Аз само да споделя колко съм развълнувана, че успяхме да си синхронизираме ваканциите със семейството южноафриканци, с което миналата година преживяхме заедно циклона  на Пелион. Май няма да сме заедно в същата къща, но толкова се радвам, че ще се видим пак и ще се съберем да празнуваме заедно с домакина ни. Преживяхме много заедно, и всички останахме позитивни и се подкрепяхме през цялото време. Сега нямам търпение за едни щастливи спокойни дни пак заедно.

# 559
Ние също отиваме на същото място до Волос, както миналата година по време на циклона. Домакина ни беше много мил и постоянно проверяваше как сме. Ще видим отново и съседите Simple Smile С надеждата да натрупаме слънчеви преживявания и хубави спомени.

# 560
Бях се засилила към Крит, но половинката категорично отказа да лети до там, има страх от летене. А уж го бях навила. Дългото шофиране и фери до там категорично отпада също.  Сега се преорентирам към Лимнос. Ще ме ориентирате ли в кое населено място да отседнем, което да е изходна точка за най-добрите плажове (те в коя част на острова са?). Също и кога излиза разписанието на ферибота от Кавала за там? Влязох в няколко сайта и не ми дава опция да избирам след юни. Обислям да почиваме там средата на юли, може би. Предполагам юли е най-подходящо време за там и водата вече е топличка? Чета, че острова е подходящ за сърфисти. Не съм фен на вятър и вълни в морето...така ли е там?

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 17:01 от АфРоДиЗиаЧкА

# 561
# 562
Миналата година бяхме на Лимнос в края на юли, водата беше топла навсякъде, вятър имаше само на северните плажове и то не чак непоносим. Само да вметна, че след като разбрах какво е да те духа вятър на Цикладите, това на Лимнос изобщо не го отбелязах Simple Smile На южните плажове беше спокойно и приятно, усещаше се само полъх и никакви вълни нямаше. При първото ни ходене преди няколко години пак нямаше вятър, а отидох с нагласата, че духа яко. Но не мога да кажа дали е на късмет или само на определени плажове на Лимнос е ветровито. На Керос, където карат сърф, не сме ходили.

За отсядането се огледайте около Мирина, Плати, Танос, сравнително бързо се стига оттам до доста плажове. Другият вариант е около Мудрос, там пък ще сте близо до други плажове.

# 563
Миналата година бяхме на Лимнос в края на юли, водата беше топла навсякъде, вятър имаше само на северните плажове и то не чак непоносим. Само да вметна, че след като разбрах какво е да те духа вятър на Цикладите, това на Лимнос изобщо не го отбелязах Simple Smile На южните плажове беше спокойно и приятно, усещаше се само полъх и никакви вълни нямаше. При първото ни ходене преди няколко години пак нямаше вятър, а отидох с нагласата, че духа яко. Но не мога да кажа дали е на късмет или само на определени плажове на Лимнос е ветровито. На Керос, където карат сърф, не сме ходили.

За отсядането се огледайте около Мирина, Плати, Танос, сравнително бързо се стига оттам до доста плажове. Другият вариант е около Мудрос, там пък ще сте близо до други плажове.

На източните плажове духа сериозно, и много по-често от навсякъде другаде. Изложението им е по-особено и затова е подходящо за сърф и кайт. Има един топ плаж, на който дори не можех да стоя изправена, а е толкова прекрасен.  https://maps.app.goo.gl/2CvtrFUzZHiZjYna8
 В същото време на юг нямаше и повей.

Последна редакция: вт, 26 мар 2024, 00:30 от Аncy

# 564
  • гр. София
Това би трябвало да е източния бряг, не западния.

# 565
Това би трябвало да е източния бряг, не западния.

Да. Моя грешка разбира се. Laughing

# 566
  • София - Варна
Параход,защо са отвратителни плажовете на Гера?
Просто не са плажове. Пръст, с растителност, която свършва в морето. А на Калони е още по-зле.
Моето предложение е да попрочетете малко за острова, за да не изпитате разочарование.
Обмислям Лесбос през Турция. Островът става ли за каране на каяци? Плажовете толкова ли не са хубави? Пообиколили сме из Гърция и имам база за сравнение. В сравнение със Самотраки как е? Там имаше 1 плаж, но островът ми хареса.

# 567
Е, повече плажове от Самотраки има със сигурност. Както е и много по-голям и разнообразен. Цитираното е 1 изречение за един конкретен малък район от Лесбос, към който питащата се беше насочила за настаняване.
По-подробно за острова съм писала в десетки постове в предишните теми, пет-шест пъти по същество - и в тази. Други потребители, които са го посещавали, също са писали.
От каяци нищо не разбирам, не знам какви условия са необходими и не мога да кажа.

# 568
Здравейте,
моля ви да ни препоръчате населено място на о.Тасос за края на м.май, на който да има пясъчен плаж, таверни, магазини, може и хотелче на първа линия. Както интересни места за посещение и рагзлеждане из острова.
Благодаря!:relaxed:RelaxedFlowers Hibiscus

# 569
Голдън Бийч/Хриси Амудия/Скала Потамия/Скала Панагия - това са имена на едно и също дълго населено място. Можете да го срещнете под всяко от четирите, като понякога се отнасят за различни части от ивицата.
Има и отделна тема за Тасос, не е много активна, но може да почерпите впечатления и от нея.

Общи условия

Активация на акаунт