Отговори
  • Мнения: 4 577
Здравейте,

Синът ми е с физическо увреждане, като диагнозата му е сред заболяванията, за които може да се прилага насочване от съответното РУО (в нашия случай от РУО София-град). Той не е със СОП, няма интелектуален дефицит, като цяло добре се справя с материала, отлично с хуманитарните науки и чужди езици, като изпитва известни затруднения по точните науки и в частност математиката. Нямаме амбиции за най-високобаловите училища и мисля, че има добри шансове за прием в прилично училище с езиков/хуманитарен профил.
В тази връзка се чудя, задължително ли е да се яви на НВО, особено по математика, ако бъде приет с насочване още май месец или предпочетем частно училище, каквото също обмисляме? Като цяло се стресира доста, особено по математика и не виждам особен смисъл да се явява на НВО "за спорта". От друга страна, ако не се яви, ще е с нула точки и не знам това дали ще окаже влияние, включително и неформално на отношението към него после в новото училище. Самата му диганоза често върви и с интелектуални затруднения, като и досега сме имали сблъсъци с предубедени учители и дълго доказване, че интелектуалните му способности не са засегнати.  На изпит очаквам да се справи за около 50-60 точки по математика, по БЕЛ би могъл да достигне и резултат над 80, ако не се стресира много.
Търся мнение от родители, чиито деца са приети по насочване и са взели решение още тогава да ги запишат в съответното училище, в което са класирани, дали след това са се явили и на НВО.

# 1
  • Мнения: 11 994
И аз съм със седмокласничка, моето е със СОП, но на количествени оценки. Децата, които биват насочени от РУО не се явяват на НВО, но РУО ще предложи избор между 2-3 училища. И има срокове за подаване на информация, че детето ще е с насочване от тях. Също така има право да се яви на НВО с удължено време и консултант, увеличен шрифт, шрифт за дислектици, техническо устройство или асистент, дори и да не е със СОП, само на база затруднението и документ за него. Информацията към РУО се подава в момента от училищата.
Вариантите Ви са:
- не се явява на НВО и със заповед на РУО бива записан в избраното училище преди първо класиране, но ще избирате между няколко, посочени от РУО. Трябва да го решите своевременно дали ще е по този начин.
- вариант 2 - явява се на НВО при условията на дете със СОП. Това, че в момента в училище не ползвате ресурсен и не го водят със СОП не е пречка. Участва в класиране на база събрания бал.
- вариант три - явява се на НВО на общо основание и участва в класирането със събрания бал.
Проверете (сега) в РУО на база неговото заболяване към кои училища биха го насочили и решете дали да ползвате тази опция или да заявите, че ще се яви на НВО с удължено време и консултант, съответно ще участва в класирането на общо основание. Трябва да изберете едната опция сега. Аз сякаш бих избрала.втората, ако смятам, че постигнатия бал ще е достатъчен за училищата, в което се целим.
На този етап за моето дете съм заявила, че ще участва на НВО като дете със СОП, т.е с консултант и допълнително време +30 минути на всеки модул, ще е в отделна стая. Разчитам, че това ще помогне да постигне максимален за възможностите й резултат, за да се борим за приемливо класиране извън топ училищата.

Последна редакция: сб, 20 яну 2024, 17:13 от Mama Ru

# 2
  • Мнения: 13 803
По конкретния въпрос не мога да дам мнение, но все пак съм много наясно като общо с темата и с притесненията. Разбрах и много добре смисъла на запитването.  
Така или иначе е ясно че вие смятате , че математиката не ви е сила, макар че 50 точки не е малко. В класа на моето дете имаше не един ученик с резултат 30-40. Не че децата бяха лоши или слаби ученици. Просто училището беше с насоченост в сферата на изкуствата.
Разбирам от прочетеното, че ситуацията ви ще е насочване в училище по физически показател и това означава че няма да има значение  какъв ще е резултата от НВо-то. Но все пак фактите са , че детето ще учи в някакво училище следните 5 години и ако има проблеми с математиката те така или иначе ще изплуват на дневен ред, защото математика има много и много след седми клас  и вие ще трябва да минавате от клас в следващ  клас и така поне до 10 клас вкл. Няма как да прескочите или минимизирате нещо. Щом не сте СОП ще учите материала в пълния му обем. Затова за мен с явяването на НВО не губите нищо. А дори печелите. Ще имате ясна представа къде са възможностите на детето ви като познания по предмета и като справяне в екстремна ситуация ( свърхпротекцията не е полезна, животът все пак не се развива в  барокамера и тестовете не се случват в перфектни условия). Освен това ще докажете официално че детето ви няма интелектуални затруднения и може да се справи на нормално ниво с материала, пък ако ще да има екстра време заради някакви свои специфики. Освен това е важно детето да разбере , че може да се справи на средото ниво на Бг, за защо не и на по-високо!

Цитирам
"България
Обявиха резултатите от матурите след 7. и 10. клас
Средният резултат, постигнат от седмокласниците на националното външно оценяване по математика през учебната 2022-2023 г., е 35,29 точки."

# 3
  • Мнения: 4 577
Благодаря за отговорите. Аз говорих с РУО, на мен ми казаха, че можем да подадем документи за насочване и ако после искаме (например не  ни удовлетворява училището, за което е класиран), да се яви и на НВО. За неговата диагноза са възможни и профилирани паралелки, не само професионални.
Относно улеснения за НВО - той има проблем с фината моторика и пише бавно. Още водя разговори с директорката на училището за удължаване на времето, защото според нея само деца със СОП имат такова право. Наистина, като се чете наредбата, няма изричен текст, извън децата със СОП. Училището следва да го заяви към РУО и предполагам, че няма да ни разрешат. Има и допълнителен момент, тъй като аз преди години категорично отказах синът ми да се води СОП и да е на ресурсно подпомагане. Успехът му е отличен - над 5.50 в амбициозно централно училище.
Въпросът ми е по-скоро дали да му създавам допълнителен стрес с НВО, ако ни удовлетворява училището според класирането, особено като шансът за удължено време е минимален. Естествено ще изчакам да видим как ще се развият нещата, но ми е интересно други в тази ситуация как са постъпили.

Последна редакция: сб, 20 яну 2024, 18:09 от TafTaf

# 4
  • Мнения: 11 994
Имате абсолютното право като приложите документи да заявите удължено време. По принцип това трябва да стане чрез училището и нямат право да откажат. СОП не е само деца на качествени оценки.
Ако чрез насочването Ви удовлетворява класирането не виждам смисъл да се явява на НВО. А и гаранция няма, че ще се пребори за нещо още по-желано.
Ако младежът има конкретно желание и може да бъде насочен и класиран там няма смисъл според мен.
Моето дете е със Смесено специфично разстройство на развитието и май не попадаме сред диагнозите, за които се полага насочване, макар че в епикризата от раждането има прекарана енцефалопатия, доказана и от ЯМР, детето няма двигателни затруднения. Също работи малко по-бавно.

# 5
  • Мнения: 4 577
Mama Ru, той изобщо не се води със СОП. Ако е СОП, трябва да има ЕПЛР и допълнителна подкрепа. То иначе няма смисъл. Българските училища не осигуряват подкрепата, от която той има нужда, например рехабилитация, ерготерапевт, улеснения за двигателния дефицит. Полагат му се ресурсен, психолог и логопед. Имаше натиск от училището, според мен заради повечето пари, а и тъкмо бяха назначили ресурсен, като явно не са му били уплътнени часовете. Сега ми казват, че щом не е със СОП, не може да ползва удължено време, но все пак щели да питат РУО.

# 6
  • Мнения: 13 803
Ами аз моето го подлагам на дозиран стрес и не му давам да живее в кутия. Искам когато аз поема към високите ловни полета да бъде доколкото е възможно автономен. И затова никога не съм го "слагала" в  категорията СОП. Бавен-бърз трябва да се справя с това,  с което се справят и другите. Вече ако беше много изоставащ щях да мисля друго, но докато се тегли зад другите нещата ще се развиват. Почна ли да го овърпротекствам не правя добро за него.  Иначе как ще искам да бъде максимално самостоятелен. Лично не обръщах внимание на резултата от НВО, исках да го премине като преживяване подобно на деца.  
И тук гледните ни точки са в противовес. Вие държите на академичното и да не се стресира. Аз не държа на академичното, искам да преминава преживявания, каквито преминават и другите деца и да измъкна от него максимум пригоденост към живот като възрастен. НВО не е някакво непостижимо стъпало,  особено ако е съпроводено с реални очаквания и я няма пресата на родителите и собствените им очаквания , на която са подложени децата в норма. В крайна сметка и реалната оценка за собствените възможности на децата  също трябва да е реална. Тук е мястото на подкрепата на родителите и подпомагане в осъзнаването ,  че да си по-слаб от другите в математиката не те прави по-лош от тях.
Просто вие трябва да решите какво искате за и от  детето си.

П.С не само СОП и децата с здравословни проблеми имат право на удължено време , примерно диабетици. Трябва това да го проучите за вашето състояние. но децата с диабет имат ТЕЛК.

Последна редакция: сб, 20 яну 2024, 18:06 от _re_ge

# 7
  • Мнения: 4 577
re_ge, благодаря. Определено се замислям над Вашите думи. Той и сега се готви усилено за НВО. Напълно споделям разсъжденията за прекалената протекция, макар и да залитам в тази посока понякога.  По-скоро може би личното ми мнение за НВО и формата му , което е силно негативно, ми влияе. От години наблягаме много на математиката, вместо да му дам повече време и свобода за нещата, в които е силен и има интерес. Аз съвсем скоро се информирах за тази възможност с насочването при хронични заболявания, мислех, че е само за деца със СОП на качествени оценки в най-нежелани училища и само професионални профили. Ясно е, че математиката е полезна именно за логическото мислене, но начинът, по който я учи за НВО, е крайно натоварващ за него и с недостатъчна полза. Ако не беше изпитът , бих подходила още от пети клас по съвсем друг начин. Затова се колебая. Но ще видим. Благодаря за гледната точка.

# 8
  • Мнения: 10 384
Не знам за кой град става въпрос, но в най-високо баловата паралелка в МГ Пловдив, когато синът ми кандидатстваше, имат едно дете с насочване. Мисля, че няма СОП.
Общо 4 деца имат във випуска по този начин.
Явно не важи само за някой нежелани училища.

Общи условия

Активация на акаунт