Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

• 29 991
  • 633
  •   1
Отговори
# 510
Ами щом като човекът е специалист, може би трябва да му се довериш. Може и аз изпробвам по-нататък.

# 511
  • Los Angeles CA
Silgar,
Пиши какви са ти впечатленията от Mazzer Philos, когато го получиш.
Много ми се иска да  си само-подаря една кафемелачка. ( извинявай за любопитството, колко струва това " произведение на изкуството" в БГ?)

# 512
Тя не се продава в България от местни търговци.  За щастие фирмата Mazzer Luigi S.p.a. от Венеция Италия продава мелачката Mazzer Philos през сайта си (секция магазин) директно онлайн за всички страни от Европейския съюз без никакви посредници и дистрибутори. Транспортът е безплатен. Начислява се само 19 процента ДДС.
Крайната цена е 1195 Еуро. Плаща се онлайн в момента на поръчката с дебитна или кредитна карта.
Транспортът до всеки адрес в България е с UPS.
Кафемелачката се произвежда в завода на Мазер в Италия. Мазер правят няколко вида професионални кафемелачки, като се занимават с това още от 1948 година.
Т.е. това не са някакви китайски боклуци.
Кафемелачката се предлага по избор с монтиран комплект плоски вертикални ножове, като има две възможности, от които ти трябва да избереш какви предпочиташ.
Или тип I189D или I200D.
Първият тип са ножове с геометрия, по- подходяща за средно и тъмно изпечени кафета, които са с плътен наситен вкус на шоколад и имат сладост. Т.е. подходящи за класическо италианско еспресо. Вторият тип ножове са по-подходящи за светло и средно изпечени кафета от коита се получава кафе с плодови нотки. Т.е. с кисел вкус. Не ми харесват. Това били модерните сортове кафе.
Разбира се и с двата типа ножове може да се мели всякакво кафе, но уж имали някаква специализация. Аз съм поръчал мелачката да дойде с ножове I189D. Може да се поръчат и допълнителни ножове от другия вид и да си ги сменяш ако искаш.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 23:17 от Stilgar

# 513
Ами щом като човекът е специалист, може би трябва да му се довериш. Може и аз изпробвам по-нататък.

Аз затова разпитвам, ако някой е пробвал да каже.
Тази мелачка е сериозна цифра, ехе

# 514
Има и много по-скъпи.

# 515
Както и много по-евтини. Всеки си прецеНя.  Цифра си е, няма спор.

# 516
Разбира се. В България най-разпространени са кафемелачките Eureka, които също са италиански, и то никак не са лоши. А те са цена от няколкостотин до 1200 лева примерно. Продават се в България. Например - от Пелини кафе. Но в тях има доста пластмасови части. Естествено не става дума за ножове, механизъм и т.н. А  Филосът е като танк. Почти изцяло от неръждаема стомана, месинг и анодиран алуминий. Доста е голяма и тежи 12.5 килограма.
Както и много по-евтини. Всеки си прецеНя.  Цифра си е, няма спор.

# 517
Stilgar, честити машинки! Със здраве и удоволствие да си ги използваш.

Скрит текст:
Ей....такава муха ми вкара сега....

# 518
Да, ние сме с еурека, доволни сме

# 519

Скрит текст:

Благодаря! Да ти се връща! Grinning
За еспресо машината мога само да кажа, че е страхотна!
Надявам се да мога да кажа същото и за мелачката. Аз не съм я избирал напосоки, четох много ревюта, гледах много видеоревюта, прочетох няколко много дълги теми за тази мелачка в специализирани кафе форуми като Home Barista, прочетох два-три пъти инструкцията за експлоатация (ръководството), четох и гледах сравнения с други марки мелачки с подобна конструкция от подобен ценови клас, четох въпросите на потребители и съветите на производителя в секцията FAQ на сайта на Мазер, а също гледах и видео инструкциите на същия сайт за:
1. Как се работи с мелачката
2. Как се почиства
3. Как се настройва
4. Как се калибрират ножовете.
С две думи - написах си домашното.
Аз така избирам.
Същото беше и с еспресо машината.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 00:14 от Stilgar

# 520
  • Los Angeles CA

Скрит текст:

И на мен!

На Stilgar пожелавам да си пие  еспресото с удоволствие!

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 02:03 от lindor

# 521
Само имайте предвид, че Мазер Филос е single dose кафемелачка. Т.е. тя е предназначена да мели кафе, предварително измерено, колкото за една зареждане на цедката на  портафилтъра ; за единично или двойно кафе. Самата мелачка няма никаква автоматика, няма таймер, няма вградена везна,няма никаква електроника. Има само копче пуск/стоп. И стоманена мерителна чаша, в която да измериш грамовете кафе на зърна за смилане и да заредиш бункера на мелачката.
И след това да поставиш същата чаша под машината - мощен магнит я засмуква и поставя на точното място, и в нея да изтече смляното кафе. С чашаха зареждаш цедката. Чашата е с диаметър 58 мм - точно пригодена за "професионалните" цедки.
Другото което забравих - мелачката се предлага в два варианта - сребрист и черен. и
И в двата случая става дума за анодиран алуминий. Т.е.  покритието се получава чрез процеса анодиране на алуминиевия корпус.
Корпусът е от масивен дебел алуминий, изрязан от масивно парче отливка  алуминий на многооперационна програмируема металорежеща машина с цифрово-програмно управление. На английски CNC - computer numerical control.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 09:34 от Stilgar

# 522
Не издържах на изкушението и "тунинговах" новата си еспресо машина.
Скрит текст:
По-рано изглеждаше така:

А сега вече изглежда така:

Т.е. монтирах допълнителна "врътка" и втори манометър. Това се нарича flow control, т.е. регулатор на потока, или по-точно - регулатор на дебита на водата и налягането върху самата таблетка с кафе в цедката.
За да си усложня още повече процеса на "варене" на кафето, че да станело още по-добро. Grinning
Освен това чакам да пристигне и кафемелачка, която е истинско произведение на изкуството:

Честита придобивка и със здраве да си я ползваш. Впечатлена съм от постоянството с което си ъпгрейдваш уредите.

# 523
Благодаря!
Ето какво съобщение получих днес от UPS (за да не каже случайно някой, че само си фантазирам Grinning ):

# 524
Който кавото иска да си мисли. Аз ти благодаря, че написа толкова стегнати и информативни постове.  Coffee

Общи условия

Активация на акаунт