Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

• 37 117
  • 769
  •   2
Отговори
# 765
За мен кафето от чаените пакетчета, така наречените ese pod не става, но всеки си има вкус.

# 766
Ако се зачетем кое какво съдържа, наистина трябва да спрем кафето и много други неща.

# 767
А има и кафемашини, които ползват хартиени капсули или както там се наричат. Някой има ли впечатления от такива?
Ние повече от 5-6 години без никакъв проблем ползвахме Сенсео на Филипс, още си работи отлично. Заменихме я с автомат.
Тя е за дози кафе /падове, пресовано на кръгче като в торбичка от чай. Прави отлично кафе когато имаш хубави падове. Ние ползваме Лаваца. Проблема на тези падове е, че в България не са така масово разпространени както капсулите или пък се предлагат някакви некачествени кафета. Иначе самата машинка си е супер. Не мога да ти пусна линк, защото е стар модел и вече я няма. Предполагам, че това е новият модел

На работа имахме тази

Която не мога да препоръчам. Не ми харесва нещо кафето с нея.

# 768
  • Варна
Понеже в горните постове говорехте за пластмасата, в шварц машините горещата вода се излива в отделението на филтъра с кафе преди да премине към каната. Хора пият такъв вид кафе от десетилетия от времената, когато още не се е говорило за вредата на нагрятата пастмаса, влизаща в контакт с организма ни. Някои постоянни филтри също имат пластмаса. Тръбичката за дрениране също е пластмасова там и с времето старее. Самото преместваемо контейнерче също не изглежда като чисто ново след години ползване. Излиза, че и този вид шварц машини крият потенциален риск в дългосрочен план за прием на микропластмаса. Идеята на шварц машините е да се пуска по-голямо количество кафе, което значи и по-дълго време на контакт на пластмасата с нагрятата вода. Не е като при еспресо машините.

И аз имам Дедика от близо две години насам, голямо удобство ми е от чучурът за гореща вода да си правя и чай, изливайки директно в чаша с пакетче чай на дъното. Не е нужно да ползвате функцията за пара. Иначе по навик съм ползвал микровълнова. И тези пакетета ги изкараха рискови.

Дедиката си я почиствам профилактично и преди да се появи мигащата индикация. При условие, че всеки път наливам филтрирана вода от кана за омекотяване, почти не се забелязват малки частички котлен камък. Значи има полза от такава кана.

Ползвана шварц машина Делонги ми беше попаднала под формата на подарък от район с твърда вода. Реших да я изчистя с оцет да видя какво ще излезе и беше брутален  ужас към едри люспи и бяла вода.

От човек, който преди години се е занимавал с продажба, обслужване и в частност с ремонт на кафеавтомати като тези, които хората масово имат в домовете си знам, че слабото място на такива машини е занемарената поддръжка, изразяваща се с непочистване на натрупалия се котлен камък. Като е скъпа машината е още повече аргументирано да се грижите добре за нея.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 15:01 от Чихинци

# 769
Говорих с техник от сервиза на фирмата, от която купих моята еспресо машина (той ми я докара до вкъщи като я купих). Тази фирма поддържа и голям брой професионални еспресо машини по търговски обекти и в заведения в София. Човекът ми каза, че в София водата е мека и досега не е намирал дори следи от котлен камък. Обаче задължително трябва да се използва пречистена вода (от филтър кана и т.н.)
И машината да се чисти от кафеени масла и замърсявания с препарат според изискванията на производителя (примерно с препарат на прах Cafiza).
А относно дозите и пластмасата - човек ако се вманиачи на тема пластмаса, става страшно. Реално погледнато, във всяка еспресо машина има пластмаса - примерно резервоарът за вода, с много редки изключения - примерно еспресо машината ECM Puristika, където резервоарът за вода е външен (извън машината) и стъклен..А по принцип микрочастици пластмаса се отделяли и в студената вода във всеки пластмасов съд за вода - примерно бутилките.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 16:31 от Stilgar

Общи условия

Активация на акаунт