Велико Търново-тема 48

• 38 769
  • 627
  •   1
Отговори
# 615
По първия въпрос. ЛЛ дори и да подпише амбулаторния лист с ел. подпис, как ще докаже без подписа на пациента, че прегледа е реален?
Не сте ли виждали електронни устройства за подпис в лекарските кабинети? Защо решихте, че след като амбулаторния лист е електронен, няма нужда от подпис на пациента.
Аз само исках да ви подскажа, че споделяки публично кой лекар ви дава неприсъствено направление, вие направо го топите. Поне си ги пишете на ЛС такива неща. Ама кой да се сети да изтрие името на лекарката, вместо да спори.

Скрит текст:
Ами то хубаво пише, но Вие предоставяли ли сте това на проверяващи да видите реакцията им.  То вярно, че всяка районна здравноосигурителна каса си чете по свой начин правилника, но имам случаи на глоба точно , че няма подпис на пациент. Глоба са ми налагали дори при предоставено направено ЕКГ, но не описано в документ. Дали е било по-важно да правя сърдечен масаж и да подавам кислород или да пиша код за ЕКГ към ЗК, отговорете си сами.
Затова има правно-регламентиран начин за обжалване на наложените глоби по правен ред. Може би не е добре просто да се приемат и плащат, защото така ще продължат да ви ги налагат за щяло и нещяло. Може би е добре при следващата неправомерно наложена глоба да се консултирате с адвокат, който е наясно с медицинската законова уредба.

И защо реши, че едно такова дело ще бъде спечелено? Без подпис на пациента, за мен е загубено. Ако обжалваш, влизаш в още по-големи разходи. Да ти ги изброя ли?
ПС И детето е пациент. Докато порасне, родителят подписва. НЗОК не се интересува от възрастта на пациента, а от наличието на подпис.

По втория въпрос. Дори и ОПЛ да има специалност педиатрия, пак трябва да издава направление за преглед от педиатър, ако има нужда. Друг е въпроса, че на ОПЛ педиатър, много повече може да се разчита и нуждата от направление е по-малка.
Д-р Поля Филева мисля, че е педиатър.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 18:34 от Diorela

# 616
Diorela подкрепям Ви ! Имам представа колко се проточва такова дело  - и като време и като хонорар за адвокат.

# 617
Струва ми се, че не четете по-горните коментари. Там беше посочена правната уредба за подписите по амбулаторните листи. Всеки сам си решава дали и какво да жали. Никой не е каран на сила. Няма смисъл да си говорим празни приказки за едно и също. И да преливаме от пусто в празно.
Иначе препоръката за педиатъра беше по темата. Благодаря!

# 618
silvi_7878 за последно се включвам по темата. Недай си, Боже стане фатален случай и се стигне до съд, всеки гледа и сравнява подписи. И тук вече НЗОК е последния проблем. Амбулаторният лист е доказателство, че има преглед и служи не само за пред НЗОК.
За мен добрата лекарска практика изисква да има преглед и преценка за направление за специалист или направление за хоспитализация. И ако родител/настойник откаже хоспитализация с подпис и стане нещо с детето отговорността вече е негова.
Лека вечер!

# 619
Добре, медицинските практики им направихме разбор.
Сега ме интересува мнение за детски рожден ден в новия център с батутите до Макдоналдс. Добре ли е обезопасено. Става ли купон?

# 620
Струва ми се, че не четете по-горните коментари. Там беше посочена правната уредба за подписите по амбулаторните листи. Всеки сам си решава дали и какво да жали. Никой не е каран на сила. Няма смисъл да си говорим празни приказки за едно и също. И да преливаме от пусто в празно.
Иначе препоръката за педиатъра беше по темата. Благодаря!

Напротив, чета внимателно. Реквизите са описани в Приложение 2. А в него пише:
Цитат
11. Пациентът (родител, настойник/приемен родител) удостоверява с подписа си информираност за извършените медицински дейности, назначените изследвания и терапия, както и че към момента на прегледа не е хоспитализиран. При отказ на пациента от назначената терапия, отказ от задължителна имунизация или от хоспитализация, лекарят в свободен текст описва отказа в полето “Терапия” и задължително изисква подпис на пациента или негов законен представител.
Вариантите са два - пациента се подписва на електронно устройство, или лекарят разпечтва АЛ и пациента го подписва на хартия. Няма вариант без подпис на пациента. Екетронният подпис на лекаря, не изключва този на пациента.
Правната норма подлежи и на тълкуване.

Цитат
Когато е електронен — лекарят трябва да го подпише електронно (с КЕП), той се регистрира в НЗИС, и не е задължително да има подпис от пациента.
Това не е вярно. Покажи ми нормативен документ, където го пише, че не се изисква подпис на пациента.
Да ти кажа ли колко фалшиви документи ще се пръкнат, ако не се изисква подпис на пациента. А и всеки пациент би могъл да осъди лекаря, за назначената терапия, за която не е бил информиран и не се е съгласил, примерно. Лекарят няма способ да докаже, че го е направил, особено ако няма в кабинета мед. сестра за свидетел.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 19:56 от Diorela

# 621
  • Велико Търново
Диорела е абсолютно права.Злепоставяте лекаря.Делото е загубено на 99%.
Филева и другите по етажа са педиатри, но са с много пациенти и чакането е убийствено/според това, което казват пациенти/.
Моят избор е семеен лекар без огромна практика, а при нужда ни изпраща към специалисти без проблем.
За момичета казах как съм процедирала като бяха малки, а към момента болниците, които ни се налага да посещаваме не работят с НЗОК.

# 622
Мисля, че с тези правни казуси може да се прехвърли писането в някоя правна тема. Всеки да си чете нормативните документи и да ги тълкува както иска.
Дали някой може да даде мнение за комплекса с батутите за детски рожден ден....

# 623
  • Велико Търново
Мисля, че с тези правни казуси може да се прехвърли писането в някоя правна тема. Всеки да си чете нормативните документи и да ги тълкува както иска.

Ние всичко можем, но казусите са етични по-скоро.

# 624

Ние всичко можем, но казусите са етични по-скоро.
В някоя етична тема тогава. Много се отнесоха нещата от съществото на темата в бг мама и въпросите в нея.

# 625
Здравейте, след няколко дни имам коледно парти , а нямам тоалет. Не ми се рискува да поръчвам онлайн и търся нещо в стил Луси или Юнона, но в онлайн магазините им не си харесах нищо. Ако се сещате за някой подобен физически магазин ще съм благодарна да споделите.

# 626
Силви, на моето дете рожденият ден беше на батутите. Не беше зле, забавляваха се децата, пълно беше с хора, но това не им пречеше, играха си много. Имаха почерпка в отделна стая след това, към рождения ден беше включено пица и вода, малко им беше, та се наложи да им взема допълнително храна от заведението горе. Вътре има хора, които следят децата, да не се нарани някой. Тортата си я занесохме ние. Цената беше за осем деца, ако отидат по-малко, не се намалява цената. Дъщеря ми остана доволна.

# 627
Здравейте, след няколко дни имам коледно парти , а нямам тоалет. Не ми се рискува да поръчвам онлайн и търся нещо в стил Луси или Юнона, но в онлайн магазините им не си харесах нищо. Ако се сещате за някой подобен физически магазин ще съм благодарна да споделите.
Има един магазин между пощата и ГУМ-!, там съм намирала интересни дрешки. За съжаление не знам как се казва, а и не съм минавала скоро, за да кажа точко къде е. По-близо е до  ГУМ, отколкото до пощата.

Общи условия

Активация на акаунт