Велико Търново-тема 48

• 42 045
  • 681
  •   1
Отговори
# 600
  • Велико Търново
Знам, но друг лекар я купува и записват пациенти.

# 601
Здравейте, в момента децата ми  са записани при педиатър от който не съм доволна. Бих искала да ги водя при доктор Даринка Игнатова, но разбрах, че за нея трябва да вземам направления от общопрактикуващ лекар. Чудя се при кой мога да я запиша, така че да ми дава безпроблемно направления за педиатър/знам, че нямат ограничения за тях, дори ако може да ги пуска след обаждане /  и също така бърз и лесен достъп до лекаря и медицинските бележки при заболяване. Може ли препоръки. Дали има джипита в  болницата до Кауфланд. По близо ще е до д-р Игнатова. Не искам да чакам с часове за посещение първо за направление и после при педиатъра за същинския преглед 2ли да медицинска бележка.
Д-р Десислава Банкова пуска направления за педиатър след позвъняване по телефона.Като цяло при нея е със записване, така че не става струпване пред кабинета.

# 602
Благодаря ти, а как работи с медицинските извинителни бележки?

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 20:04 от silvi_7878

# 603
Здравейте, в момента децата ми  са записани при педиатър от който не съм доволна. Бих искала да ги водя при доктор Даринка Игнатова, но разбрах, че за нея трябва да вземам направления от общопрактикуващ лекар. Чудя се при кой мога да я запиша, така че да ми дава безпроблемно направления за педиатър/знам, че нямат ограничения за тях, дори ако може да ги пуска след обаждане /  и също така бърз и лесен достъп до лекаря и медицинските бележки при заболяване. Може ли препоръки. Дали има джипита в  болницата до Кауфланд. По близо ще е до д-р Игнатова. Не искам да чакам с часове за посещение първо за направление и после при педиатъра за същинския преглед 2ли да медицинска бележка.
Д-р Десислава Банкова пуска направления за педиатър след позвъняване по телефона.Като цяло при нея е със записване, така че не става струпване пред кабинета.
Благодаря ти, а как работи с медицинските извинителни бележки?
Такива вече съм вземала само от педиатъра.Реално д-р Банкова не ми преглежда детето.

# 604
Чудно ги пишете, сега ако четат и от касата, проверката не й мърда. Не е законно да се дава направление без преглед.
С моята ЛЛ сме приятелки, близки, но никога не ми е дала направление по телефона, без преглед. Нали трябва да се подпише човек на амбулаторния лист. Ако няма подпис, ги санкционират.

# 605
Diorela много си права.

# 606
В случая става въпрос за дете, а не за личен преглед. По принцип идеята е да се изпрати  направлението бързо за да може детето да отиде по-бързо на педиатър.Амбулаторният лист може да се подпише и по-късно според мен. То ако детето минава през два прегледа при лекари за нещо вирусно най-много да лепне и нещо друго пред кабинетите или да се доразболее да обикаля по различните  болници -поликлиника в центъра и болница горе до кауфланд.
Освен това не помня с тези електронни направления дали изобща се подписваме някъде. Май само при специалистите  след проведен преглед.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 07:09 от silvi_7878

# 607
Чудно ги пишете, сега ако четат и от касата, проверката не й мърда. Не е законно да се дава направление без преглед.
С моята ЛЛ сме приятелки, близки, но никога не ми е дала направление по телефона, без преглед. Нали трябва да се подпише човек на амбулаторния лист. Ако няма подпис, ги санкционират.
Тук не съм съгласна с Вас!Става дума за общопрактикуващ лекар без специалност педиатрия! Направленията за деца в такъв случай са неограничени и не се отказват по никакъв повод! Да не говорим , че може да се отиде директно при педиатъра и после те помежду си да си оправят направленията!

# 608
Дори и общопрактикуващият лекар да не е педиатър,е длъжен да прегледа детето и тогава да издаде както направление, така и амбулаторен лист на който да има подпис на родителя настойника. Ако проверяващи влязат в кабинета и не са изпълнени тези неща се счита, че лекаря е извършил фиктивен преглед без знание на пациента с цел източване на средства от касата. Ако се раздуе и от журналисти.....

# 609
Дори и общопрактикуващият лекар да не е педиатър,е длъжен да прегледа детето и тогава да издаде както направление, така и амбулаторен лист на който да има подпис на родителя настойника. Ако проверяващи влязат в кабинета и не са изпълнени тези неща се счита, че лекаря е извършил фиктивен преглед без знание на пациента с цел източване на средства от касата. Ако се раздуе и от журналисти.....

Това не е вярно.

Национален рамков договор за медицинските дейности 2023‑2025 (НРД) — в чл. 218 е записано, че амбулаторният лист (бл. МЗ-НЗОК № 1) се издава, при това — като „Електронен амбулаторен лист“, подпечатан/подписан с електронен подпис от лекаря.

В Приложение № 2 (Първични медицински документи) към НРД са посочени реквизитите на амбулаторния лист.

В официално обяснение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се твърди, че при електронен амбулаторен лист – той се издава електронно и информацията се подава чрез софтуер към Национална здравна каса.
Когато е електронен — лекарят трябва да го подпише електронно (с КЕП), той се регистрира в НЗИС, и не е задължително да има подпис от пациента.

Когато се предоставя хартиено копие на пациента — обичайна практика е пациентът да подпише, че е получил документа, макар че това подписване не е условие за правната валидност на медицинската услуга.

# 610
Ами то хубаво пише, но Вие предоставяли ли сте това на проверяващи да видите реакцията им.  То вярно, че всяка районна здравноосигурителна каса си чете по свой начин правилника, но имам случаи на глоба точно , че няма подпис на пациент. Глоба са ми налагали дори при предоставено направено ЕКГ, но не описано в документ. Дали е било по-важно да правя сърдечен масаж и да подавам кислород или да пиша код за ЕКГ към ЗК, отговорете си сами.

# 611
Ами то хубаво пише, но Вие предоставяли ли сте това на проверяващи да видите реакцията им.  То вярно, че всяка районна здравноосигурителна каса си чете по свой начин правилника, но имам случаи на глоба точно , че няма подпис на пациент. Глоба са ми налагали дори при предоставено направено ЕКГ, но не описано в документ. Дали е било по-важно да правя сърдечен масаж и да подавам кислород или да пиша код за ЕКГ към ЗК, отговорете си сами.
Затова има правно-регламентиран начин за обжалване на наложените глоби по правен ред. Може би не е добре просто да се приемат и плащат, защото така ще продължат да ви ги налагат за щяло и нещяло. Може би е добре при следващата неправомерно наложена глоба да се консултирате с адвокат, който е наясно с медицинската законова уредба.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 10:47 от silvi_7878

# 612
Защо не запишете детето направо при педиатър, а държите да минава чрез направление от общопрактикуващ лекар?

# 613
Защо не запишете детето направо при педиатър, а държите да минава чрез направление от общопрактикуващ лекар?
Не държа просто не знам такива, които работят направо, без да трябва да се минава през общо практикуващ лекар..

# 614
  • Велико Търново

Педиатърката, която е лекувала моите деца не е била семеен лекар.
Вариант 1-вземала съм направление/никога не съм го правила/
Вариант 2-плащала съм съответния преглед.

Вероятно по същата причина silvi_7878 се интересува.

Общи условия

Активация на акаунт