Градинарство - моето хоби 34

• 45 746
  • 897
  •   1
Отговори
# 420
  • Бургас
sofyia, благодаря! Да, хубава и полезна е статията.  Наистина са старци дърветата. Доста са пораснали на височина. Няма да карам ММ да се качва толкова високо, че и ние вече сме в опасна за катерене възраст ! Каквото, такова.  Flowers Deciduous Tree

# 421
Моля . Не мога да се сетя кое е . Ние скоро ще режем един огромен орех , който застрашава оградата, двора и къщата намиращ се в двора . Разцепил е оградата с клоните си .  Имайте предвид, че стават много големи и опасни защото клоните им са тънки . Ако са в двор за тях се иска разрешително от общината защото са защитен вид .

Листата му не гният и целия двор се пълни с листа + двора на комшиите . За това започнат ли да падат листата през ден се метът . Просто е ужасно и неудобно . Дай боже тази дилема да свърши.

# 422
  • София
Ами щом е така, ще ги брулите с по-дълги пръти! Simple Smile
Ще се радваме на снимки на градинските начинания!

# 423
И аз съм скорошна градинарка и се чудя за дърветата какво що.  Има един лешник, под него има много черупки, много е обрасъл. И други дръвчета има, ще видим как ще се развият. Уча се и аз, чистя, теб, обикалям. Най-интересното е как изникват растения, които не съм подозирала че има. Теменужките, които жадувах, установих че ги има Joy
Има и огромен люляк, кога е удачно да го орежа хубаво, че е висок над 3 метра и има много стари цветове неопадали, искам да се поднови. Има и японска дюля, искам да я размножа, как и кога е удачно

# 424
Имам 3 кивита. Режат ли се като дръвчетата? Торят ли се? На около 3 години са.
По-скоро се режат като лозите, те също пускат леторасти Blush
Аз не зная как се режат лози Simple Smile ще трябва да проуча. Благодаря!

# 425
Ние имаме самоопрашващо се киви ,но не го режем .
Лешника ако има издънки се режат . Остава си само основното дръвче . Люляк не знам как се реже . Дюлята се размножава с издънки . Сега ако има издънки извадете и засейте където искате. Имайте предвид , че после отърване от тази дюля няма . Много се разпространява и поне 2 3 пъти в годината трябва яко кастрене .

Сега е време освен за кастрене , а и за варосване на дръвчетата с бовдолезов или вар и син камък .

# 426
Аз имам орех в задния двор, той вече е много голям и там, под него, не садя нищо. Там ми е импровизирания компостер, който всъщност не е съд, а просто място, върху което трупам всякаква растителност. Там ми е "бавния" компост, на който не разчитам за градината, а когато стане, тогава. Не чистя листата от ореха и не мога да кажа, че не се разграждат, просто става по-бавно. Не садя почти нищо под него, но забелязах, че има растения,  които виреят въпреки неговата сянка и съм се захванала да облагородявам това място постепенно. Частично то е камънак - пръст смесена с камъни, но хвърлям отгоре клонки и върху тях разстилам въпросния компост, който от няколко години вече е събрал голямо количество. Доволна съм много от ореха за това, че в горещите летни месеци прави сянка и създава прохлада в двора (той е в южната част, а сянката му пада в тревната площ, без да засяга зеленчуковата градина).

# 427
  • На морето!
Много харехвах аз ореховите дървета, преди да си купим къщата. Съседите ни имат един голям, килнат на една страна орех , който хвърля сянка и в нашия двор. Режа клоните, които идват при нас, още повече, че тези съседи ползват вилата си само 1 месец през лятото, пращат баба и внуци на море там, та дворът им през повечето време е неподдържан, а дърветата им са точно по оградите. Та редовно кастря сливи, лешници и този орех и му треперя на всяка по-силна буря.  От друагата ни страна живее един възрастен мъж, лятото преди да купим къщата е имало силна буря, която е изкоренила и съборила точно един такъв голям орех, доста проблеми е създал.
Иначе орехът е разкошно дърво, ако имах декар-два двор сигурно и аз щях да имам някъде, но на моите 500кв.м. с къща и опит за градинка, всяко огромно дърво е проблем.
Иначе посадихме праскови, кайсии, имаме заварени ябълки, круши и череши, които прилежно поддържаме и тази година може би за първи път ще берем плодове и от новите овошки.

Последна редакция: чт, 28 мар 2024, 16:49 от Rapariga

# 428
Не е лошо , но трябва да не се оставя да стане висок . Много са причините поради , които искаме да го махнем . Стига с това метене на листа и после да се чудим какво да ги правим . Те изобщо не са малко ,че да ги оставя да гният. И сянка не искам вече .. Писна ми само да му слугувам ..

# 429
Alisa, благодаря! При кампанулата май цветовете са като камбанки , а на търсеното от мен не. Проблемът е, че съм го виждала преди години. Няма как да го снимам. Освен ако не се срещнем пак! Simple Smile

Кампанулите са различни видове, да не е кампанула изофила?

# 430
  • Бургас
...
Кампанулите са различни видове, да не е кампанула изофила?

може Thinking  ... и това да е! Nerd Благодаря!

# 431
Люляк се реже веднага след като прецъфти. Сухи клони и стари цветоноси бих изрязала още сега. Само живите пъпки не пипай, от там ще излязат цветовете след няколко седмици.

# 432
  • Пловдив
В Англия бе много разпространена каскадната Лобелия -бяла и синя .Вероятно и тук ,просто не съм се заглеждала по кошниците с цветя ,защото няма къде да ги окача . Пробвах веднъж със семена ,но те бяха толкова хилави и нищо не се получи .Готовите в кашпи бяха ей такива .

# 433
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Alisa, благодаря! При кампанулата май цветовете са като камбанки , а на търсеното от мен не. Проблемът е, че съм го виждала преди години. Няма как да го снимам. Освен ако не се срещнем пак! Simple Smile

зеленика/винка?

https://gardenparadise.eu/index.php?route=product/product&path=7 … 61&product_id=132

# 434
  • Бургас
Мисля че това което търся е
кампанула изофила, както ме подсетиха Smaily и Alisa. Но
   и  винката ми е в полезрението. ☺️ Всичко що е бяло и синьо ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт