Градинарство - моето хоби 34

• 45 747
  • 897
  •   1
Отговори
# 405
Аз хубаво, че вчера накупих цветя, но сега почва чуденката къде да ги засадя, кои в саксии, кои в земята Grinning
Мислите ли, че кониферите ще станат големи и дали да ги засадя някъде в земята или да си декорирам някоя от големите ми дворни саксии? Те какво обичат? Сянка? Слънце? Шарена сянка?

# 406
  • София
Здравейте, да покажа докъде съм стигнала с моят проект - градина Simple Smile Камъните са едно от главните действащи лица, защото имам доста. Идеята ми беше да ги наредя по-накриво и артистично, после се отказах, че не ми хареса. Но винаги мога да ги разместя и да понасипя с пръст, защото всъщност с тях съм направила цялата градинка като повдигната леха.
Вслушах се в съвета ви за тревата около мрежата и сложих мулчиращо фолио. Сега е по-голо, иначе много приятно се зеленееше. Но на по 50-60 см от мрежата има засадени доста храсти, надявам се да се раззеленят и да направят малко обем. Почерпила съм ги вече с N-F-K.

Предстои разчистване и оформяне вдясно от къщата, където временно съм засадила пет рози и три хортензии, съответно на слънце и назад, на сянка.

Последна редакция: ср, 27 мар 2024, 10:48 от sofyia

# 407
Аз си изплетох кошница от дървени шипки с диаметър 1 метър, напълних я с пръст и в събота ще насея мушкатата там. Миналата година бяха направо в почвата, извадих ги с лопата и в една пластмасова кутия на терасата, цъфтяха и зимата. Сега си ги нарязах на резници и ще ги засея.
Тази седмица ще си правим вътрешен двор, около 40 квадрата, купихме си пана бор и вътре в двора ще ни бъде  зоната за релакс - люлка,  тента и разни такива без любопитни погледи.

Последна редакция: ср, 27 мар 2024, 11:51 от vselena

# 408
Здравейте, да покажа докъде съм стигнала с моят проект - градина Simple Smile Камъните са едно от главните действащи лица, защото имам доста. Идеята ми беше да ги наредя по-накриво и артистично, после се отказах, че не ми хареса. Но винаги мога да ги разместя и да понасипя с пръст, защото всъщност с тях съм направила цялата градинка като повдигната леха.
Вслушах се в съвета вr за тревата около мрежата и сложих мулчиращо фолио. Сега е по-голо, иначе много приятно се зеленееше. Но на по 50-60 см от мрежата има засадени доста храсти, надявам се да се раззеленят и да направят малко обем. Почерпила съм ги вече с N-F-K.

Предстои разчистване и оформяне вдясно от къщата, където временно съм засадила пет рози и три хортензии, съответно на слънце и назад, на сянка.

Можеш да сееш повече многогодишни - кампанула , хризантеми , рози , дебела мара , седуми . За да ти е пълно по това време и да оставиш малко място и за летни цветя .

# 409
Здравейте, може ли да ми препоръчате удобна мотика за плевене около храстите и цветята в градината. Гледам тези на гардена с острите зъби от едната страна.

# 410
  • Варна
Мислите ли, че кониферите ще станат големи и дали да ги засадя някъде в земята или да си декорирам някоя от големите ми дворни саксии? Те какво обичат? Сянка? Слънце? Шарена сянка?
Имам 3 кауфланд-ски конифера, на 2 години. До тук са пораснали около 6--7 см. Мисля, че повечето иглолистни предпочитат слънце.

Хортензия в сакия ОК ли е? И зимата оцелява ли?

# 411
До колкото знам, конифери е общо название на повечето иглолистни. Има големи, малки, бързо растящи и бавнорастящи. Трябва да се открие точно какъв вид е и при какви условия се отглежда.

# 412
Имам 3 кауфланд-ски конифера, на 2 години. До тук са пораснали около 6--7 см. Мисля, че повечето иглолистни предпочитат слънце.

Хортензия в сакия ОК ли е? И зимата оцелява ли?

Стига саксията да е голяма за хортензията става , но да се гледа вън и да има достатъчно влага . Вчера засях резниците хортензия в пръс от под борчета и пясък . Прибрах ги вкъщи и ги захлюпех с едно шише . Газаните , които сях в събота вече поникнаха .

# 413
  • Бургас
Здравейте! Отдавна чета темата, но не съм активна, защото само си мечтаех за градина. Преди няколко месеца се сдобихме със селска къща с двор. До момента усилено почиствахме двора... Още съм далеч от истинско градинарство , но тук и там изникват завареничета нарциси, зюмбюли и лалета, които много ме радват! Имам въпроси към хората с опит.
В градината има  стари дървета - два ореха и един бадем. Бадемът вече цъфна, орехите тепърва живват. Освободихме ги от брашляна, който беше обвил целите стволове; махнахме сухите клони. Можем ли да направим още нещо за старците!? Да махнем ли сухите листа и трева и да разкопаем наоколо или да оставим както е.

И още един въпрос - виждала съм на много места в по-стари къщи едно цвете, което много харесвам / главно в саксии / каскадно, обсипано с бели или сини звездовидни цветове, около 2 см и синкаво зелени дребни листа.  / Листата са подобни на Дихондра, но тя цъфти ли!? /За жалост по описание не го намирам в мрежата. Ако някой се сеща и знае името, моля да сподели!

Последна редакция: чт, 28 мар 2024, 10:10 от lady Koup

# 414
... Газаните , които сях в събота вече поникнаха ...
Газаниите директно в двора ли са?

# 415
... Газаните , които сях в събота вече поникнаха ...
Газаниите директно в двора ли са?

Не в съндъче , в стаята на топло .

Лейди ако има листа от ореха ги съберете и ги изхвърлете или запалете . Няма да изгният . Ако има възможност изкопайте легенчето поне на бадема , на ореха нищо му няма . Кастрете го да не хвръкне много на горе . Може би говориш за кампанула бяла и лилава . Изтегли приложението Плантс снимай го и го качи в програмата тя ще ти каже какво е . Има си доста работа вече . Успех

# 416
Имам 3 кивита. Режат ли се като дръвчетата? Торят ли се? На около 3 години са.

# 417
  • Бургас
Alisa, благодаря! При кампанулата май цветовете са като камбанки , а на търсеното от мен не. Проблемът е, че съм го виждала преди години. Няма как да го снимам. Освен ако не се срещнем пак! Simple Smile

# 418
  • София
Имам 3 кивита. Режат ли се като дръвчетата? Торят ли се? На около 3 години са.
По-скоро се режат като лозите, те също пускат леторасти Blush

# 419
  • София
Добре дошла и честита придобивка, lady Koup!
Ето една много хубава статия за орехите. За подрязване - зависи колко са големи, освен на изсъхнали клони, може да се съкрати и върхът, за да има по-добро разклонение.
https://agri.bg/agrosaveti/torene-i-podhranvane/orehovite-lista- … -se-kompostirat-2

Последна редакция: чт, 28 мар 2024, 10:51 от sofyia

Общи условия

Активация на акаунт