Градинарство - моето хоби 34

• 45 710
  • 897
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Любознателна и аз си мислех така  за гъстото Лейланди в началото .И си мислех ,че ги кастрят .Нали ходя в селския разсадник често и как веднъж не видях да постригват тези големи гъсти Лейландита (хубави трицифрени суми ) Тогава разбрах ,че са различен вид .Отначало ги търсих под наименование fastigiata ,но се оказа че са pyramidalis .

Pyramidalis is an upright clone which has a narrower habit than most of the clones.

# 556
Момичета, някой има ли градинска прахосмукачка с функция обдухване и без функция раздробяване? Харесах SHE 71 Stihl, но ме е страх да не засмуче дребните камъчета и да не се счупи пластмасовата перка.

# 557
И аз търся за жив плет лейланди golden river за ограда около 100м, но не намирам никъде около Пловдив. А и се чудя първо поливната ли са сложа или първо живия плет…

# 558
Не бих садила магнолия твърде близо до ограда. С времето стават много широки, а не е добре за тях да се режат клони. Ако знаеш какъв вид е, виж в гугъл каква ширина дават за възрастното растение, и добави още 2-3 метра, защото размерите винаги са занижени.
Снимка от гугъл

# 559
Здравейте!Имаме жив плет от туя смарагд(160бр),но от миналата година започнаха да изсъхват една по една и в момента гледката е ужасна.Имаме съседи с друг вид туи и при тях положението е същото.С какво бихте ми препоръчали да ги заменим?Искам нещо вечнозелено,без лигострум и лавровишна.Чудя се за японски евонимус,дават го с достатъчна височина,но дали не е твърде бавно растящ?

# 560
Много пъти сме писали, дърво се сади на 3м поне от ограда, сграда по правило.
Може би трябва някакви такива неща да сложим в първия пост постоянно?

# 561
Някой използва ли плоскорез?

# 562
  • Пловдив
Здравейте!Имаме жив плет от туя смарагд(160бр),но от миналата година започнаха да изсъхват една по една и в момента гледката е ужасна.Имаме съседи с друг вид туи и при тях положението е същото.С какво бихте ми препоръчали да ги заменим?Искам нещо вечнозелено,без лигострум и лавровишна.Чудя се за японски евонимус,дават го с достатъчна височина,но дали не е твърде бавно растящ?

Кипарис (Лейланди),Лъжекипарис ,Фотиния ,Пираканта (бодлива) .
Евонимуса и расте бавно ,  и въшлясва подобаващо .

# 563
Благодаря,nelina_london!За лъжекипарис се чудех и аз,но не знам дали и той не и податлив на тези заболявания като туята.

# 564
  • Пловдив
Имам наблюдения върху Колуминарис (доста съседски дървета) и Елводи (у свеки)  .Не са пръскани ,не са се разболявали .От Хвойните ,много добре се държат Спартан ,Блу Ароу и Стрикта  (такива имам) .За останалите видове нямам инфо .
 Това ,което не ми харесва при всички подобни иглолистни е ,че снегът ги поразчепатва .
  Пирамидалната форма на Аризонския кипарис също е  доста хубава ,но никак не бюджетна ,при такава бройка ..

# 565
един храст ми е нападнат от някакви въшки, с какво да напръскам

# 566
  • Пловдив
Прилича на белокрилка .Ползвам Моспилан .
 Тази година дори Норвежкия клен въшляса .

# 567
Кога се подстригва туя аурея нана? Сега е напускал едни шишарки по върховете и ми се свиди. А пък е рошава и почна да губи форма. Как да направя макет, по който да я подстрижка симетрично?

# 568

Тиквички те никнат. Само да няма слана.

# 569
Имам наблюдения върху Колуминарис (доста съседски дървета) и Елводи (у свеки)  .Не са пръскани ,не са се разболявали .От Хвойните ,много добре се държат Спартан ,Блу Ароу и Стрикта  (такива имам) .За останалите видове нямам инфо .
 Това ,което не ми харесва при всички подобни иглолистни е ,че снегът ги поразчепатва .
  Пирамидалната форма на Аризонския кипарис също е  доста хубава ,но никак не бюджетна ,при такава бройка ..
Nelina_london,много насочваща информация,благодаря!Прегледах всички предложени и май ще се спрем на кипарис(лейланди).Струва ми се,че при тях ще е по-малко разчепкването от снега,ако правим резитба за сгъстяване.Тези дни ще обиколя няколко разсадника,за да ги видя и на живо и ще вземем някаква бройка.Мисля да ги заменяме поетапно,за да не оголваме цялата ограда,а и все още половината от смарагда не са засегнати,но знам,че е въпрос на време.

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 14:51 от lasi15

Общи условия

Активация на акаунт