Любители на котки - Тема 192

• 33 273
  • 770
  •   1
Отговори
# 570
Някой ако може да сравни от опит Цистон версус Уриновет, ще съм му благодарна.

Мила, как е Пуфи днес? Храни ли се?

# 571
При Сина се получи циститът от стрес. За малко отърва ножа. Но цистонът си го получава редовно, с пауза от десетина дни-до две седмици. Пушка е момчето.

А по колко давате и след време намалява ли дозата?От успешното лечение на Сина се замислих за Цистона и питах ветовете,но те ме гледаха странно и казаха,че не знаят за тази добавка.

# 572
Не може да се разбере причината за цистит.Има кристали,всеки път я гледат на ехограф,кръвните са и перфектни и няма съпътстващи заболявания,взимаха стерилна урина,която не показа нищо.
Анализ на клетки не знам какво е.
Казват,че може да е хроничен вече,може да е идиопатичен от стрес/сигурна съм,че не е от стрес,даже и взех Фелиуей/,не се знае от какво е. Може месеци да е добре и изведнъж започва да ходи много често до тоалетната.За един час отива 30 пъти и по една капка и ако е вечер и не работи вета,продължава цяла нощ и на сутринта има и кръв във урината.

А кристалите какви са? Има различни видове, като най-честите са т.нар. струвитни кристали. Видът често съответства на pH-то на урината. Например струвитите са в урина с високо pH, оксалатите в урина с ниско pH. Различни диети, добавки и лекарства би трябвало да се дават при различни кристали. Видът на кристала може да се види на микроскоп, но трябва да се разчита, че лекарят ще ги види правилно.

UrinoVet Dilution е различно от UrinoVet и съдържа DL-methionine, за който и аз наскоро научих. Той би трябвало да подкисели урината, т.е. да понижи pH-то, което ще е полезно за предотвратяване на образуването на струвити и за разграждането им.

Но въпросът е защо се е стигнало до образуване на кристали. За тест за клетки имах предвид за левкоцити в урината. Да се види има ли инфекция. Може и микробиология да се направи на стерилната урина, да се види какви бактерии има и да се назначи антибиотик спрямо находките. Не знам дали само са я гледали под микроскоп урината, или и микробиология са направили.

Ако е по 1 капка, да няма запушване в уретрата? То е много подобно на това да сложите в една спринцовка песъчинка в отвора и да видите как не тече вече добре, а капка по капка. Пробвали ли са се с катетър да стигнат до мехура? Ако има запушване, би трябвало да се усети с катетъра, като влиза. Виждал съм, че могат да го напълнят с вода (или физиологичен разтвор, нямам идея) и да се пробват да избутат песъчинките навътре.

Логично е че ще има и кръв, ако е заседнала песъчинка някъде и раздразва уретрата.

За храната е по-добре да се дава мокра храна (консерви, паучове, месо), отколкото суха, за да се разреди урината, което ще нарпави образуването на кристали по-трудно.

Не съм лекар и говоря от опит и четене, но не мисля, че съм дал някакви опасни съвети - главно какви тестове може да се направи и прочие.

Интересно ми е Цистон може ли да се стрива и дава в храната? Таблетките не са малки, а и да са, пак даването им ще е трудно и стресиращо при някои котки. Някой има ли опит? Аз имам Цистон и се чудя ОК ли е да се включи при котка, която преди е имала кристали и кръв в урината, но в момента не. Просто за да не се стигне пак дотам. Или трябва ад се дава само когато има симптоми.

# 573
Допускам, че е злоупотреба от ветер. лекари. Котарак на братовчед ми е сбъбречни проблеми. Лекарят е препоръчал само лечебна храна (по възможност купувана от него) и е забранил всякакви лекарства и добавки. Спрямо неговия авторитет аз съм никоя като настоявам да дава на котето цистон.

# 574
  • София
Tifan4uk, точно ветеринар ми препоръча цистон още през 2000-та година. Тогава имах 2 запушени котарака от суха храна. Преминаха само на мокра храна, оправиха се, а лекарството стана неизменна част от домашната аптечка, най-вече за човешки нужди. Когато Рижко направи цистит през 2019-та година, си припомних, че става и за котки. Първо давах до отшумяване на проблема, но след време пак се появяваше. Когато отново стана проблем есента на 2020-та, решихме да послушаме рускините от форумите, които твърдяха, че с дълго приемане на цистон може напълно да излекува. Давахме цяла зима. Спряхме, когато времето се стопли. От тогава не е имал цистит. Но може да зависи и от причините. Рижко е здрав и силен котарак. Няма предразположеност към камъни и песъчинки. При него проблемът беше вследствие на операция на пикочния мехур, пробит при травма на улицата. Възможно е с цистона да сме се отървали от бактериите, с които най-вероятно се е сдобил покрай операцията.

За дозировката - в началото се дава по-силна доза. После се намалява наполовина. При криза май давах по половин таблетка сутрин и вечер, а после по четвърт. В един момент давах по четвърт само когато се сетя, но това беше накрая, преди да го спра изобщо.

# 575
"Пазя черната кучешка чума докато спи. Защо ли.. ами защото си я обичам, нищо че като е будна я бия и съскам!" Simple Smile

# 576

Мила, как е Пуфи днес? Храни ли се?
Много е добре. А още снощи започна да си обикаля купичката и да търси храна. Следващата седмица ще бъде на хапчета през 12 часа и се надявам всичко да е наред  вече.

# 577
Сина приемаше и други лекарства. После само цистон. Първо давах 1/2 сутрин със супичката. Сега е на 1/4 или и по-малкопак със супата. Но след това, през което премина миличкият, цистонът го даваме като добавка, като правим и паузи в приема.

# 578
Нашият котарак имаше запушване в уретрата. Всъщност от тогава следя темата и аз. Защото ходихме при няколко ветеринари и нито един не ни обясни подробно за състоянието на котарака. Спестяваха ни много информация и гледаха на по-разбираем език да ни говорят. За първи път се сблъсках с този проблем и наистина за мен всичко беше непознато. Като ги питах защо се е стигнало до тук, никой не ми даде точен отговор. Аз доста четох по темата и сама си направих извода, че най-вероятно причината е от стрес, тъй като се роди бебе в семейството и малко или много котаракът остана на заден план и не му обръщахме достатъчно внимание. Може и да не съм права в преценката си, не знам... Другото, което ми направи впечатление, е че всякакви лекарства и антибиотици ни изписваха, но за Цистон никога не са ми споменавали. За него прочетох във форума. И може би, ако го знаех по-рано, можеше да се спести операцията на Наруто. 4 пъти му поставиха катетър и на втория ден пак се запушваше. Накрая аз предпочетох да го оперират, за да спре да се мъчи животното. И наистина не всеки лекар се наема да извърши тази операция. Казваха ми най-различни причини за да не я направят, но според мен просто се притесняваха да направят подобна операция. Радвам се, че на този етап Наруто се чувства добре.
Edit: А за храната да добавя не са ни казали да не яде суха храна. Даже напротив, ветеринарят ни беше дал на Хилс лечебна, но Наруто нещо не я хареса и я сменихме с тази на РК лечебната. В началото след операцията имаше период, в който нищо не искаше да яде, но лека полека прояде. Тогава първоначално ядеше само паучове, но много скъпо ми излизаше така. Пакетчето е 3.60лв. В началото като нямаше апетит си хапваше 1 пакет на 2 пъти за целия ден, ама сега ако е само на пауч трябва да изяде сигурно 3-4 пакета и изобщо не ми е изгодно Grinning

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 15:22 от WinWar

# 579
Аз имам кастриран котарак, досега вече шест години не е имал проблеми с пикочната система. Но аз всеки ден давам и някаква мека храна. Хем знам, че е кастриран и няма опасност от запушване. Две-три лъжички пауч със сос, консерва, риба или нещо друго меко всеки ден давам.
А може би просто някои котета са предразположени към цистити, както хората.
Моята трицветка има камъни в бъбреците, виждат се на ехограф, но досега цистит също не е правила.
Кучката периодично прави цистити с кръв, там се дава червена боровинка и витамин С и се оправя без антибиотици.

# 580
Струвитни бяха кристалите,микробиологията не показа инфекция,взеха и стерилна урина през корема.Няма песъчинки,а само кристали и не е запушване,защото веднага след болкоуспокоителното се оправя.
UrinoVet Dilution/два месеца го давах/ и витамин С на хапчета/мисля,че около 10 дни/ и после UrinoVet за месец и половина.Даже се очудиха,че са и много добре бъбреците след толкова силни антибиотици.
Преди месец като започна пак цистита ми предписаха само UrinoVet и melok или melox/бяла течност/за три дни.От тогава не прави големи топки в тоалетната.Но вета,който я следеше вече не работи там и друг я прегледа.
Не могат да разберат защо се повтаря,всички възможни тестове и изследвания са и правили.Всеки път ме питат дали нещо не я е стресирало,друго животно,ремонт...Но няма нищо различно,което да се е случило предишните дни,тя е спокойна,мързелива,не обича да я галят много от малка,обича спокойствието и когато иска нещо идва да се гали.Кастрирана на 7г.
Мага ли по някакъв начин да и навредя,ако и давам Цистон по половинка и продължа с UrinoVet?

# 581
Vanne, това че е кастриран котаракът не означава, че няма опасност от запушване. Такъв пример е нашият Наруто. Той е кастриран на 6 месеца и на 4 години се запуши. Уж млад котарак, ама явно никой не е застрахован. Дано при Вас не се появят такива проблеми! Аз чак като ни дойде на главата се поинтересувах и разбрах, че е често срещано заболяване при мъжките. Но както сте писала, може би наистина някои котки са предразположени. На мен ми казаха, че породистите котки е по-вероятно да страдат от различни болести в сравнение с уличните. Явно просто сме изтеглили късата клечка. Това бяха думите на една лекарка...

# 582
  • Варна
Mila, като написа диагнозата, се сетих. И при моята Женя беше такава. Но имаше по-малко засегнати зъби.
А при Мила си беше стоматит, да. Някога го овладяхме с почистване на зъбния камък.
Аз давам уриновет на Мила заради цистита. Ей, всякак се опитвам да го дам, не го харесва. Май ще мина пак на цистон, че него не го усеща в течно лакомства и го изяжда. Засега е добре след стационара в клиниката. Не иска да яде и нейните си гранули. Магаре е.
Сутрин Мила започва да прости закуска още преди 6.Другите мълчат, разчитат на нея. Joy
А външна зона, Красивка и Тигрето ми правят лъвов мост веднага, щом усетят раздвижване. Под Лъвов мост да се разбира: застават от двете страни на вратата към верандата, качени на перваза на прозорците. Grinning

# 583
Какво е течното лакомство? Аз купувам пръчиците от Кауфланд или Лидл.

# 584
И моите не ближат нито една от тях. Аз се радвам, защото не обичам. Не са ми приятни такива неща и само се чудя при среща как да стопирам поривите на кучетата.
Големите спряха и да месят, а малкият изобщо не е и започвал. Големите много рядко и за малко, но идват понякога да спят върху теб повече Тобчо.

Общи условия

Активация на акаунт