Любители на котки - Тема 192

• 33 279
  • 770
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ей,това което показваш върху (във)филтъра при мен днес беше ужасно много. Едва го изчистих….

Нее, показвам колко е мъъъничък филтъра, а това просто е останало върху него (почиствах го няколко пъти докато действах).
Блеки обича да е подредено у дома 😹

И да си почива след като е подредил...

# 556

Уморих с🥱

# 557
  • София
Може ли някой да сподели линк към тези филтри на метър? Аз намирам само на парчета и са с цена, които не си заслужава поръчката.
1m x 1m Thickness
1Pc 1mx1m Thickness
1m x 1m Thickness 3mm

# 558
  • Варна
Mila, ще се оправи котката. При моите преди години веднъж Мила ми беше направила възпаление на венците. А на Женя също се наложи внезапно да ѝ извадят няколко зъба, забравих името на заболяването.
Тези дни ще ви запозная с дворните деца. Красивка и Тигрето. Тигрето е едро коте и моят мъж я мислеше за мъжка, та я кръсти Тигър. Във вторник сме взели час за кастрация, че взеха да обикалят разни мъжки котки.
Вчера видях Красивка да повръща на двора и хоп, червей вътре. Още днес моят мъж им даде хапчета в салам, ей, ще му изядат и ръцете. Добре, че са лакоми.

# 559
Ние от година се мъчим с цистита.Първите три месеца беше на различни антибиотици и всеки път като го спрем до три дни започваше всичко отначало.Сменихме вета и ни предписаха добавка UrinoVet/около 3 месеца го давах/,друга храна уринари/пак на Vet expert и сега само нея яде/,витамин С на хапчета давах първоначално и беше добре.Но преди месец пак започна и като отидох в клиниката разбрах,че вета,която я следеше не работи вече там/много искам да разбера къде се е преместила,но няма да ми кажат/ и ми дадоха болкоуспокояващо за 3 дни и добавката.Хубавото при нея е че веднага се повлиява от лекарство и след часове вече пишка нормално.Но от месец не пишка толкова много,както преди,по-малки са топките в бентонита.Откакто прочетох,че сте доволни от Цистон си мисля да взема и най-накрая днес купих.И въпросите ми са по колко хапчета на ден да давам на 4кг котка,дали да и давам и добавката или да я спра?

Не съм следял темата, та извинете, ако искам вече написана информация, но има ли изследванията, за да се види причината на цистита? Има ли кристали в урината? Те, доколкото знам, само могат на микроскоп да се видят. Има ли анализ за клетки? На ехограф виждали ли са ѝ мехура? Кръвни (биохимия)? Как е диагностициран циститът? Съпътстващи заболявания?

Обадиха ми се. Извадили са 11 зъба!!! Милото ми Пуфи 🥰
След работа ще си я прибера.
Дано е добре от упойката. Още не се беше събудила като ми се обадиха, но доктора каза че вече проявява рефлекси за събуждане.
Защо са извадили зъби? 11!?!
Нали за зъбен камък я оставихте...?
Милото коте Sad

Ако става дума за стоматит, който причинява болка при ядене и кара котката да не яде толкова, да мяука от болка при храна, да избягва храната, да не се ближе толкова често (симптом е мръсна и не-гладка козина), тогава крайното решение е да се извадят зъбите, около които венците са възпалени. Това работи при 85-95% от котките. Различните изследвания и лекари казват различни проценти, но са обикновено в тези граници. Това са процентите, в които или се оправя напълно възпалението, или се намаляват симптомите драстично, като в последствие се налагат от време на време антибиотици, кортикостероиди или подобни медикаменти.

Не ми се струва въобще етично да се пристъпи до това крайно решение без да са Ви казали, че биха направили това, след като видят устата детайлно. На нас се е случвало обратното. След почти една година различни антибиотици и стероиди, водим котката за вадене на зъби. Те вадят само един и предписват метилпреднизолон подкожно през 14 дена. Ако не се лъжа, 20 mg. Казаха, че венците не са толкова възпалени и че не се налага ваденето на всички. Мина ѝ 5-тата инжекция метилпреднизолон преди 2 дена и си яде без проблеми. Възрастна котка е, та не яде колкото преди, но не е измяуквала от болка, докато яде. Доста ясно е, когато се случва. Даже си въртят главата и почват да избягват храната - тъжна гледка. Сега не знаем доколко ще се налагат още курсове лекарства, тъй като лекарят не мисля, че е добре да се продължава с повече инжекции метилпреднизолон.

Но обратното да направят - да извадят зъби без да са Ви обяснили, че може да се стигне до това, ми се струва грешно. Първо, не помага при всички котки, а може да доведе до повече проблеми. Повечето котки си ядат и без зъби, даже и суха храна, но не всички. При някои котки остават малки парченца зъб, които причиняват възпаления и инфекции. Това само на рентген може да се види. Зъбите им са малки и при положение, че са извадили 11 зъба, шансът да има частица останала вътре не е за пренебрегване. Направете рентгенова снимка на зъбите, ако не са направили там. Някои котки се нуждаят от стимулатори на апетита след такава операция, иначе отказват да ядат. Предлагайте различни храни, особено меки.

Иначе причините за стоматита по принцип не са напълно ясни. Някои вируси, напр. калицивирус и херпес, може да го причинят, но в голям процент от случаите не се знае, т.е. идиопатично. Може да е авто-имунно, въпреки че тогава не би трябвало да се повлиява от антибиотици. Някои ветеринари, обаче, разбират "автоимунно" в по-широк смисъл. Не имунната система да атакува здрави, свои клетки, а просто всякакъв вид неадекватен отговор на имунната система. Доколкото знам дефиницията на авто-имунно заболяване не е толкова широка, но знам ли.

Няколко котки със стоматит сме имали. Едната сега е на 14 и от почти година е на всякакви лекарства, които я поддържаха, и продължават да я поддържат. Други две се оправиха със Zodon (антибиотик, клиндамицин, течен, през устата). Чувал съм и че Стомоджил (спирамицин и метронизадол) също помага. Проблемът е, че често като се спрат антибиотиците или стероидите, се връщат симптомите. На едната моя спрях Zodon (че доста време го пи) и пак я виждам, че избягва сухата храна малко повече от преди. Не се е стигало до измяукване от болка засега, но ще видим. Вадене препоръчват някои лекари веднага, но според мен е по-добре да се пробва първо с лекарства. И чак когато се изчерпат всички опции, тогава да се вадят.

Чел съм и че ваденето имало по-добър ефект, ако се направи по-скоро. Не ми се рови, за да търся къде съм го чел. Може и да е така, може и някои хирурзи да са си го измислили, кой знае. И сигурно пак зависи доста от конкретната причина за възпалението.

Има и терапии с интерферон, циклоспорин, стволови клетки и прочие. Според мен е важно да се консултирате с поне двама лекари от различни клиники, които първо не са малки квартални кабинети, второ не са стоматологични хирурзи, които само вадене знаят да правят. Бих избягвал и лекари, които веднага ще кажат "стоматитът на котката Ви е причинен от Х" - просто защото никой не може да разбере толкова бързо, а и защото често не се разбира причината въобще.

В зависимост от причината, може и да е заразно. Не знам, но бих се пробвал да огранича контакта на котките със стоматит от котките без стоматит, ако е възможно. Гледам котки от 12 години и всички случаи на стоматит са ми от последните 2 години. Логично ми се струва да е заразно, поне за някои от видовете стоматит. Но не е лесно в малко жилище с двор да се държат котките отделно. Това главно трябва да означава да не ядат и пият от едни и също съдове. Някой път е невъзможно. Но пък от 20-тина котки в околността, съжителстващи си, гледани от няколко човека общо, само 3 са били със стоматит.

Може да съм забравил нещо, но мога да съдействам с какъвто опит имам от котките със стоматит, за които съм се грижил, както и от каквото съм чел през годините.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 01:33 от gs441524

# 560
Моят съвет е, преди всяка операция, включително и за чистене на зъби, да се правят пълни кръвни с биохимия. Най-трагичният ми опит беше да заведа котка с очевадни симптоми на остър цистит, (тогава не знаех какво е цистит) за вадене на зъби, защото тръскаше главата, не можеше да яде. Стоматит. Котка едвам ходеше, прегъната на две, мяукаше силно в тоалетната, напъваше се да чишка и не можеше и постоянно стоеше до водата. Ветка пренебрегна така описаните от мен симптоми. Упои я, извади ѝ там не знам си колко зъба и котка ми загина 40 мин след като си я прибрах със системата вкъщи. Оправданието беше: имала е ХБН и за това не е издържала на упойката. Че и хистология на бъбреците уж ѝ праща в Ст. Загора, за да ме убеждава (никакъв документ не получих) и от там нататъка се научих да чета, преди да водя котки на вет.

# 561
Извадили са 11 зъба, защото възпалението в устата е от твърде дълго време, година и половина. Пуфи беше с неправилно поставена диагноза котешка левкемия и повече от 1 година беше с възпаление и с течащи лиги. Тъй като за котешка левкемия няма лечение, както ми каза докторката поставила диагнозата.
От декември месец миналата година, започна адекватно лечение. Котето е било с еозинофилен гранулом. За два месеца се възстановява много бързо и много добре.
Вчера доктора каза, че в устата има все още голямо възпаление. Но ще се борим.

# 562
Ох, Mila, дано се възстанови бързо, много преживя Пуфи! И вашите тревоги не са малко, дано се оправи скоро!
Линош от два дни ме буди в 4 за закуска, а бях щастливка преди- след 5ч, чак си бях свикнала. 😁 Днес отново в 4ч, слагам в купичката, тя мляска доволно, я дремуцам до нея, че така обича да се храни с компания детето. 🤭😉
Лягам си и като никога заспивам почти веднага, ама по някое време усещам Линош все едно рие по завивката. Гушвам я, казвам да спим, маме а? Примигва ми любовно и изчезва. Заспивам за пореден път, чудо направо... ама сънувам, че започва да вали дъжд и търся чадър, ма май не съм взела и ми се мокри косата, събуждам се, а тя мамина златна така старателно ми мие бретона, чак пръски хвърчат по лицето ми, на... ето ти от къде бил дъжда. 🤣 Казвам ѝ, добре бе маме чистичка съм вече омита и олигавена от всякъде, ама да поспим малко, а? Не и не... иска още да мие коса. Завих се през глава, избяга отиде при кака, пусна трактора и мърчи здраво. Обичам го това коте, всеки ден нови ги твори, ама айде сега спи... , не мога... ще си я слушам как мърка - музика за ушите! 😻
Та след този дълъг разказ да питам, мият ли ви косите котани?

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 08:07 от lusia

# 563
Мен ме мие Кашмир по ръцете, лошото е, че после решава и да  разресва по котешки със зъбки, както си решат козината 😂 Аз я побутвам, ма тя настоятелна... Цирк. И аз сервирах закуска в 4 и нещо.

# 564
И според Том не съм достатъчно чиста, та  ми мие лицето докато спя. Тази нощ реши, че съм рошава, та реши да ме сресва. 😃
Аз в 5 часа сервирах закуската, иначе в 6. Но днес е събота и нали, може по-рано. 😃
Напоследък Том си измисли нова игра. Маха капака на подовия сифон и го търкаля из банята. После бърка с лапа вътре в сифона. Имаме два, единия е в душ кабината, другия извън нея, та си има забавление.

# 565
  • София
И ние всеки ден закусваме около 04:30 ч
Ако не стане някой да и сервира започва да побутва от шкафовете по нещо дребно😄Много е лакома милата,през 3,4 часа вие като вълк за храна.

# 566
Добро утро от нас! Най-щастливото сутрешно кафе!
Снощи като си дойдох и я гушнах направо примъкваше от кеф залепена за лицето ми!

# 567
  • София
Ааа, не! Да ги нямаме такива! 😾
Зимата преди 7:00 ч не се яде.
Вкъщи се закусва като стане мама!
Който много настоява изхвърча от стаята (ама вече знае какво следва и не хуква пръв, та понякога се налага насилствено извеждане- хващам го и го пускам в коридора 😹)! Следва шумно жалване- направо си е крещене (как търпят съседите, не знам) на всички врати,  шумно посещение на тоалетната, обикаляне и изпразване на купите ако нещо е останало от вечерта.
Към 6:30 става мм и го пуска при мен, Блеки е много доволен, мърка и се гушка в краката ми, докато стана (в момента съм болнични и спим до 9:00).
Днес се смилих над него (събудих се в 5:00 и не можах да заспя повече), нахраних го към 6:30 и ето го сега ❤️

Преди това една прозявка успях да хвана

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 10:16 от AnyHr

# 568
А,добро утро и от нас!🌻
Мен котка не ме буди.Чакат и знаят реда.Когато стана,тогава е манджата.Не давам и да ме ближат.И да са имали мераци,съм ги пречупила в корени.
Смених им храната.Зак пощуря и направо гълта и от двете купи.Сакура не е очарована.Милото ми.Яде само храната от развъдника и дробчета.Нищо друго не иска.Уличника ми обира квото види.Дори едни кюфтета изяде.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 10:28 от red soul

# 569
При Сина се получи циститът от стрес. За малко отърва ножа. Но цистонът си го получава редовно, с пауза от десетина дни-до две седмици. Пушка е момчето.

Общи условия

Активация на акаунт