Любители на котки - Тема 192

• 33 250
  • 770
  •   1
Отговори
# 645
Димяни, лекувате ли астмата?

# 646
  • София
Димяни, лекувате ли астмата?
Привет! Лекуване не бих казала,защото доколкото знам не се лекува🙄Бият и инжекции при нужда еднократно. Миналия месец нямаше кризи,пу пу…
Купих инхалатор,но още не съм го използвала. Все се надявам някак да го израстем този проблем🫤

# 647
Разгледах какво ползват американците за котките с астма. Два варианта:

1. Aerokat котешка приставка за помпичка, която показва когато котката вдишва впръсканото от помпичката.
https://youtube.com/shorts/vR-yW9O-wQE?si=wjbfxmCrfn4tedCD

2. Мини портативен небулайзър.
https://youtu.be/Np9ezMZ_2aU?si=c6-UHdHJDCfdrHYz

Като сравниш портативния с обикновения инхалотор, се оказва, че първият е безшумен като шепот, докато обикновеният си бръмчи сериозно. Портативният небулайзър можеш лесно да го поставиш в дълбока прозрачна кутия за съхранение, която да покриеш с одеало или подобен малко пропускащ въздух похлупак, докато котката стои вътре около десетина минути, и диша небулизацията, може да ѝ се сложи играчка или лакомства, при което много лесно може да привикне да влиза за дневните инхалации.

Някой питаше, дали е нормално котките да хъркат докато спят. Излиза, че не е много нормално. И че това може да е симптом на астма. Другият е самата кашлица, която в началото е спорадична и може да прилича на все едно котката се опитва да повърне топка косми, но не може и само преглъща и се облизва. С времето този симптом зачестява и става хроничен. Третият симптом е кихавица. При някой от тези симптоми се препоръчва да се направи рентгенова снимка на белите дробове, с която се потвърждава наличие на засилен белодробен рисунък и астма.

Много е важно да се сетим какво може да предизвика появата на астма:
- Бентонитени тоалетни и други необезпрашени
- Ароматизирани тоалетни и ароматизатори за котешка тоалетна
- Цигарен дим и обгазяване на дрехи и повърхности
- Препарати за почистване
- Силно ароматизирани прахове за пране и омекотители, с които перем дрехите и завивките си
- Парфюми и дезодоранти, лак за коса, ароматизирани свещи и препарати против насекоми
- Ароматизатори за дома и колата
- Прах, акари и други неща, които котката често вдишва

Как изглежда котка с астма:
https://youtube.com/shorts/DC82GyvymGI?si=JyNmWkaen2ytgI1T

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 02:39 от amy_nka

# 648
Ще допълня от опит, защото знам, че някои от котетата излизат. Има силно алергизиращи растения. Нашето куче направи тежка алергична дихателна реакция на морето. В козината му се бяха вплели осили от растящи по дюните растения. Указанията на лекаря - късо подстригване, изкъпване и по половин ксизал (за 10 кг.) дневно. Та проверете дали и при котетата общ антиалергичен препарат не би повлиял криза.

# 649
Според проучвания, антихистамините не са ефективни при котки с астма. https://www.dvm360.com/view/treatment-of-feline-allergic-asthma

# 650
  • София
Amy_nka,благодаря ти за споделеното и полезното инфо! 🌷
И аз ди мисля, че проблема идва от алергия към нещо,но как да докажа от какво?

# 651
Ами имало два вида тестове: подкожен (интрадермален) или кръвен (RAST test). Правят се от котешки дерматолог, какъвто не знам къде трябва да се потърси в България. Sweat Smile Първият е под упойка, вторият е с кръвна проба.
Сещам се, че освен с прахосмукачки може да се сдобием и с апарат за пречистване  на въздуха. В темата за мръсния въздух, тук във форума, пулмологът д-р Симидчиев беше дал много полезна инфо за апаратите.

# 652
На Ади бившата ветеринарна е дерматолог - Моника Стефанова от Джулайвет.

Сложихме комарник на мястото на вратата на стаята, в която стоят женските. Да видим дали ще има файда за сближаването като могат да се виждат и душат.

# 653
Сещам се, че освен с прахосмукачки може да се сдобием и с апарат за пречистване  на въздуха. В темата за мръсния въздух, тук във форума, пулмологът д-р Симидчиев беше дал много полезна инфо за апаратите.
Колко жилави "животни" сме ние - прах, смог, автомобилни газове, виреем. Докога е друг въпрос. Моето куче е чувствително към месо. Ветеринарят - има алергия към месото. Моляяя? Хищник, алергичен към месото? Просто това, което ядем е отрова.

# 654
  • София
Не съм чувала за дерматолог при животни в България. Аз също мисля следващата покупка да е пречиствател за въздуха.Имаме нужда определено,но  не знам какъв да купя. Загледала съм на Instant pot,защото имам на тази фирма и други уреди и съм много доволна от тях. Дъщеря ми около 3 мес. беше поуспокоила алергията,но от два дни носа и потече,а привечер и се запушва адски. Със сигурност ще е полезен уреда и за нея.

# 655
'Айде,честит празник,дами! Кой,к'вото празнува.
https://www.instagram.com/reel/Cz_zOFwsvkJ/?igsh=MWdvNDVnamc0Z25qdA==
извинявам се за музиката,ама върви с клипчето.
noragami,в един от филмите на психолога на котките,имаше такъв съвет.Хранеха се от двете страни на врата,от която можеха да се надушват и виждат.

доп.Сега излиза,че и двете ми котки имат симптомите на астма.Кп няма един от изброените причинители.При нас,може би е постоянната влага,ама тя пък би трябвало да чисти  въздуха от прах.Аз имам обевлажнител,който и йонизира въздуха в къщи.Сега остава и още един уред да взема.Иначе имаме инхалатор с различни накрайници,от детето

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 12:58 от red soul

# 656
  • София
Ние имаме пречиствател на въздух, на Шаоми.  Не съм забелязала драматична разлика във въздуха, но е бдителен и ако нещо се пържи, вдига тревога Simple Smile.

Между другото, инфлуенснах се и вас и аз, от вчера имаме ВХ6 Про. За голямо неудоволствие на Мади, гледаше го с подозрение още преди да го включим. Grinning

# 657
  • София
лято!, честита да ти е! Аз имам същия модел😀
Днес минах катерушката или по точно части от нея където е достъпна и събрах космоляците,просто е видима разликата☺

# 658
  • София
Лято, честито! Много хубав помощник.

Така се "запознахме" с уреда

Скрит текст:

И сега е така... не мога да действам от него

Единственият уред, който не понася Блеко е сешоарът.

# 659
  • София
Изи, бяга и от новата прахосмукачка 😅

Общи условия

Активация на акаунт