С какво лекувате котешка панлевкопения (FPLV)?
Какво мислите за различните лечения и терапии?
Някои лекари препоръчват антивирусни като Тамифлу (оселтамивир), антибиотици като Синулокс и евентуално вливания, ако имат диария, повръщат или не могат да приемат вода през устата, т.е. не могат да се хидратират адекватно.
За Тамифлу:
Тамифлу било по-скоро за овладяване на вируса преди да се проявят симптомите, т.е. когато не се е разпространил навсякъде още. Та може да се дава на котки, които още нямат симптоми, но се очаква да са се сблъскали с вируса скоро. Но не пречи да се дава и на болните котки.
Други лекари казват индиректно, че според тях няма особен смисъл от антивирусни. По-конкретно чух, че различни лекари имат различни начини на лечение и че техният начин не бил този - което звучи заобиколно и прекалено политически коректно.
За руските "серуми" като Глобфел и Витафел:
Глобфел го продават за 50 лв. дозата, като трябвало 3 дена да се ползва. В няколко руски и арменски сайта ги видях за между 1 и 10 лв. дозата. Не съм търсил още дали разликата в цената между България и чужбина е защото не са лицензирани в България и се внасят на черно, или е друга.
Според някои лекари тези серуми не работят много, а главно имунната система на котката се бори с вируса, докато антибиотиците помагат за вторични инфекции, анти-вирусните донякъде помагат срещу разпространението на вируса, а другите лекарства и терапии (антиеметици, вливания и т.н.) си оказват влияние върху съответните симптоми и усложнения.
Чух "Защо ще са само руски, ако работят толкова добре - няма ли някоя европейска фирма да ги произвежда и продава?". Смиселно звучи като довод, но може и да е друга причината, напр. някакъв лиценз.
За стационар и вливания
Според някои лекари не е нужно да се оставя котката на стационар за венозни антибиотици и флуиди, ако може да се слагат подкожни и ако положението не се влошава и не е крайно. Което прави терапията много по-евтина, ако има кой да помага с подложките боцкания и вливания.
Според други е по-важно веднага да се почне "по-агресивно" лечение.
За ваксини:
Какви ваксини ползвате срещу панлевкопения (и други заболявания)? Къде се продават/поставят най-евтино?
Благодаря за всякакви мнения по темата. Интересно ми е специфично в България как се процедира, защото за няколко болести съм виждал различни подходи на запад, които не се ползват в България, както и обратното.