Панлевкопения, възможни лечения в БГ, опити, мнения (котки)

• 236
  • 2
  •   1
Отговори
Имате ли опит с панлевкопения, който бихте споделили?
С какво лекувате котешка панлевкопения (FPLV)?
Какво мислите за различните лечения и терапии?

Някои лекари препоръчват антивирусни като Тамифлу (оселтамивир), антибиотици като Синулокс и евентуално вливания, ако имат диария, повръщат или не могат да приемат вода през устата, т.е. не могат да се хидратират адекватно.

За Тамифлу:

Тамифлу било по-скоро за овладяване на вируса преди да се проявят симптомите, т.е. когато не се е разпространил навсякъде още. Та може да се дава на котки, които още нямат симптоми, но се очаква да са се сблъскали с вируса скоро. Но не пречи да се дава и на болните котки.

Други лекари казват индиректно, че според тях няма особен смисъл от антивирусни. По-конкретно чух, че различни лекари имат различни начини на лечение и че техният начин не бил този - което звучи заобиколно и прекалено политически коректно.

За руските "серуми" като Глобфел и Витафел:

Глобфел го продават за 50 лв. дозата, като трябвало 3 дена да се ползва. В няколко руски и арменски сайта ги видях за между 1 и 10 лв. дозата. Не съм търсил още дали разликата в цената между България и чужбина е защото не са лицензирани в България и се внасят на черно, или е друга.

Според някои лекари тези серуми не работят много, а главно имунната система на котката се бори с вируса, докато антибиотиците помагат за вторични инфекции, анти-вирусните донякъде помагат срещу разпространението на вируса, а другите лекарства и терапии (антиеметици, вливания и т.н.) си оказват влияние върху съответните симптоми и усложнения.

Чух "Защо ще са само руски, ако работят толкова добре - няма ли някоя европейска фирма да ги произвежда и продава?". Смиселно звучи като довод, но може и да е друга причината, напр. някакъв лиценз.

За стационар и вливания

Според някои лекари не е нужно да се оставя котката на стационар за венозни антибиотици и флуиди, ако може да се слагат подкожни и ако положението не се влошава и не е крайно. Което прави терапията много по-евтина, ако има кой да помага с подложките боцкания и вливания.

Според други е по-важно веднага да се почне "по-агресивно" лечение.

За ваксини:

Какви ваксини ползвате срещу панлевкопения (и други заболявания)? Къде се продават/поставят най-евтино?

Благодаря за всякакви мнения по темата. Интересно ми е специфично в България как се процедира, защото за няколко болести съм виждал различни подходи на запад, които не се ползват в България, както и обратното.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 00:16 от gs441524

# 1
Не давам шансове и не пробвам симптоматично лечение, ако:
- котето е на възраст 3-6 месеца
- котето не е ваксинирано
- котето има влошаване на общото състояние след първите 48 часа

Във всички останали случаи, пробвам само симптоматично лечение, което включва: хранене със спринцовка, осигуряване на топлина, вливки подкожно, ако котето е дехидратирано.
Никакви руски серуми, никакви противовирусни. Файда няма.

Наскоро четох, че търсят ктъводатител за преливане на кръв на коте с панлрвкопения и тромбоцитопения. Само че не разбрах на каква възраст е котето.
На възраст под 3 месеца оцелявт, ако са кърмени. На възраст над 7 месеца - също биха оцелели, особено ако няма пълен комплект от симптоми. Но 3-6 месечни имат само около 3% шансове.

Ваксина - Пюрвакс (тривалентна), е моят избор.

# 2
Имах ужасен сблъсък миналата година с 4 малки котенца на 4 месеца, оцеля само 1. Бяха улични. Всяко проявяваше симптоми три дни след като почине болното и умираше до 3-4 дни от проявата им
Първото изчезна безследно без да знам,че е било болно. Другите три имаха еднакви симптоми - апатични,никаква проява на желание да хапнат, само последното като хапна отначало и почна да повръща веднага. Така второто беше апатично, свито,не можеше да си вдигне главата да ме погледне. За него не направих нищо,което да помогне, понеже късно разбрах какво се случва. Почина, на следващия ден третото се оклюма. С него допуснах грешка-купих му мляко и дадох му май на първо или втори ден и почна веднага да повръща, а това го е дехидратирало. На третия ден беше още по-безжизнено, на четвъртия не го открих. Последното се оказа боец. Дадох му да яде, веднага повърна след като изчезна третотo,беше ясно какво е. На втория ден веднага като ме видя се скри от мен.. Не помня дали тогава му дадох малко водичка със спринцовка. И то повръщаше и имаше тежка диария. На трети или четвърти ден се появи лежеше с много силна температура,беше огън. Благодарение на бг мама или АI купих физиологичен разтвор и му го давах със спринцовка,не искаше,но поне като му навлажнявах устата нямаше силен позив за повръщане, явно това го пресече ли не знам. Можело и инжекция в гърба в междукожието над лопатките,но  ме бе страх и го виждах , че страда много. Така и трите имаха очи с извити нагоре краища и присвити- от болестта явно се явява такава форма. И трите повръщаха бледопрозрачна течност, имаше и жълтеникава, беше като стомашен сок. Физиологичният разтвор явно му помогна. Мъркаше през цялото време, докато го галя и имаше температура. Стар ветеринар- аптекар ми каза да купя от хуманна аптека серум глюкоза 5% - 5 лева беше. Това го почнах със спринцовка на 4ти или 5 ти ден,ходех за два часа на ден да стоя при него и му давах по една спринцовка физиологичен, една с вода и една спринцовка глюкоза с физиологичен. Естествено известна част се разтичаше по нея.. Мажех устата и с лъжичка Вибрак нутри гел да я оближе, да не му се догади и почна да облизва. На 7 ми ден само пожела да пие вода и дори майка му ококори очи като го видя това, тогава разбрах,че ще се справи с болестта и след още два-три дни хапна пауч,но не много. Не му се гадеше. Козината му беше ужасна,падаше страшно много, то беше като скелет, но след 20 дни си беше игриво и си върна формата и почна да се чисти,иначе миришеше на урина много.

Накратко какво ми помогна:

-Първи ден котето хапна малко,повърна,опитах само с вода,но бягаше, беше му зле
-в първите дни не трябва никаква храна, май първите 24-48часа
-втори ден-нищо не съм давала,котето се скри,но следващите дни само идваше при мен и припадаше,като мислех,че всеки момент ще умре,но и мъркаше силно
-Трети ден- силна температура, с триста зора малко физиологичен разтвор да оближе и водичка, явно от разтвора не му се догади толкова
- четвърти- пети ден само физиологичен разтвор, вода, серум глюкоза 5% и по муцунката съм мазала с много борба Вибрак нутри гел <(от бг мама го научих) като то се съпротивляваше, но го облизваше,беше ме страх  да не му се догади,но нямаше проблем
-Повръщането спря,но диарията продължи, ветеринар ми даде някакво прахче да го разредя в половин литър вода, подейства веднага
- в следващите дни хапваше малко пауч и гранули

Ето линк към коментара,който първоначално най-добре ме ориентира в началото:  https://bg-mam.ma/p/1280878/48374289

Последна редакция: сб, 06 дек 2025, 20:59 от buffer

Общи условия

Активация на акаунт