Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 84

• 36 690
  • 765
  •   1
Отговори
# 420
  • Street of Dreams
Aз освен статии от професионалисти, които всички казват едно и също, друго не мога да ти предложа като доказателство. Темата за матраците, поне в Германия, е доста широкодостъпна в обществото и чак се изненадвам, че на някой не му се вярва или му е нова тази информация. Но дори и така да е, добре е човек да се информира - става дума и за здраве все пак. Няма да задълбавам темата, за да не се окажа офтопик.

# 421
Чак пък 8 кг.отпадъци.Оня ден чистих дамаски и матраци.Вярно,в много чиста къща и не с рейнбоу,а с джими.Ами,събрах пълен контейнер,но в никакъв случай с толкова страшни килограми.
Какви са предимствата на друлицевия матрак?

# 422
Не знам дали знаете, но ИКЕА имат 25 години гаранция на матраците си ( поне в САЩ и Канада имат). И на всичко отгоре работи гаранцията им. Ние върнахме матрак на 8 години и го приеха и ни го смениха.

# 423
  • Street of Dreams
Не знам дали знаете, но ИКЕА имат 25 години гаранция на матраците си ( поне в САЩ и Канада имат). И на всичко отгоре работи гаранцията им. Ние върнахме матрак на 8 години и го приеха и ни го смениха.

Не бях чувала за това, но точно Икеа препоръчват по хигиенични причини матракът да се сменя на всеки 8-10 години. Освен всички други производители.
https://www.ikea.com/ch/de/customer-service/knowledge/articles/3 … c83bfe1f9806.html
ПС проверих на сайта им, в Германия са 10 години.

# 424
Предимства- голям избор на твърдост, използваемост с мебели, подматрачни рамки.Подвижен калъф, възможност за обръщане, с цел да не се сплесква,.Нашият е с два вида твърдост и си го сменяме като решим, че искаме на по-твърсо да спим.

# 425
Aз освен статии от професионалисти, които всички казват едно и също, друго не мога да ти предложа като доказателство. Темата за матраците, поне в Германия, е доста широкодостъпна в обществото и чак се изненадвам, че на някой не му се вярва или му е нова тази информация. Но дори и така да е, добре е човек да се информира - става дума и за здраве все пак. Няма да задълбавам темата, за да не се окажа офтопик.
Ооо, в никакъв случай не го приемай като искане да ми представяш доказателства, не е и за пръв път да чета подобни изследвания, но възрастта и опитът са ме научили да пресявам особено внимателно и критично повечето статии от последните години на всякакви теми и има защо. Мине, не мине някоя година и току се поправят, опровергаят и т.н. В днешно време бизнесът е господар чрез финансиране по проекти и на научните изследвания, а науката за огромно мое и всеобщо съжаление все повече не е чиста наука, бистрили сме го в други теми. Не е за тук наистина, но пък свързано беше, все пак е част от въпросите, които влияят при избора на елемент от обзавеждането.

# 426
Моя матрак се сещам да го чистя от дъжд на вятър с най-мощната ми прахосмукачка - с воден филтър е. В интерес на истината винаги във водата виждам учудващо голямо количество бял прах. Предполагам, че е някаква адска смес от текстилни влакна от матрака и протектора, разградени от времето слоеве от дунапрените, кожни клетки и акари. Чистя го както си е монтиран на спалнята, за да има от къде да дърпа въздух прахосмукачката. Петна върху дамаската никога не са се образували заради протектора. Ама и протекторът пък е чист. Него пък го пера. Като го суша в сушилнята пуска доста прах и влакна по филтъра.

Първосигнално бих казала, че 8 кг боклук в матрака е прекалено много, но пък винаги ме е учудвало като сменям матрак колко по-тежък е старият от новия. Изключвам вероятността всеки път да ги изработват все по-леки и по-леки. Така че може би има нещо вярно в тези теории за събирането на боклук в старите матраци.

# 427
Моя матрак се сещам да го чистя от дъжд на вятър с най-мощната ми прахосмукачка - с воден филтър е. В интерес на истината винаги във водата виждам учудващо голямо количество бял прах. Предполагам, че е някаква адска смес от текстилни влакна от матрака и протектора, разградени от времето слоеве от дунапрените, кожни клетки и акари. Чистя го както си е монтиран на спалнята, за да има от къде да дърпа въздух прахосмукачката. Петна върху дамаската никога не са се образували заради протектора. Ама и протекторът пък е чист. Него пък го пера. Като го суша в сушилнята пуска доста прах и влакна по филтъра.

Първосигнално бих казала, че 8 кг боклук в матрака е прекалено много, но пък винаги ме е учудвало като сменям матрак колко по-тежък е старият от новия. Изключвам вероятността всеки път да ги изработват все по-леки и по-леки. Така че може би има нещо вярно в тези теории за събирането на боклук в старите матраци.
При нас беше обратното - стария матрак го вдигах и местех сама, новия не можах. Купуваме едни и същи като марка и вид, че се налага да са само ортопедични. Разликата в теглото иначе може да идва и от материали, технологии и т.н., не непременно от натрупано замърсяване, даже от последното е най-малко вероятно, освен ако матракът не е стоял и ползван открит в занемарена къща, ама не говорим за такива. 
Колкото до времето за смяна - според мен най-добре по усещане, а не по години, много фактори влияят - тегло, състояние на ползвателя, вид и състав на самия матрак.
За мен е нелогично производител да дава 25 години гаранция на матрак (тя вероятно не е просто за здравина на шевовете), а същият той да препоръчва смяна на 8 години (масови и копи пейст са тези препоръки по всички сайтове) - а защо ми е в такъв случай тази гаранция от 25 години и всъщност не ме ли точно зарибяват с нея или обратно - с препоръките ме мотивират да сменям матрака по-рано, въпреки липсата на видима причина и дългата им гаранция?!

# 428
По спомен- 80% от домашния прах са излющени кожни клетки, не занемарена хигиена.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Домашен_прах

Човек средно отделя около 2гр.  кожни клетки на ден.

# 429
  • Mediterraneo
8 кг отпадъци няма да събере матракът за няколко години, ако ще и да се храня всеки ден отгоре му. Малко критично мислене не е излишно.

# 430
  • Street of Dreams
Наистина много се учудвам, че темата за всички е нова. За мен е най-нормалното нещо. Тези килограми са сметнати за целия живот на матрака, разбира се, ако въобще не е почистван. Сега проверих на няколко места - пишат същото, като цифрите варират - средно 7-8 през годините.

Вятър и мъгла, не забравяй да проветриш хубаво матрака, ако правиш мокро почистване - навсякъде съветват да се пази от влага, защото може да се развъди невидим мухъл, а и акарите я обичат. Сега погледнах в една статия какви съдържа праха в матрака :
"Това е смес от износване на материала на матрака, кожни люспи, екскременти от акари на домашен прах, плесени, бактерии, изпарения като пот и нейните соли и белтъчини, както и други замърсявания, причинени от хора или домашни любимци."

Това, че един матрак изглежда идеално чист отвън, не значи че няма нужда от поистване.

Ето я и статията, за тези, които смятат че това не е търговски трик на производителите на матраци
https://www.allnatura.de/allnatura-essenziell/magazin/kritisch-n … e-8-10-jahre.html
Скрит текст:
Пускам през преводача за по-лесно, дано няма големи грешки

Защо животът на моя матрак е ограничен?
Не се нуждаете от нов матрак, защото винаги се грижите добре за него? Надали! Ако отлагате смяната на матрака си, излагате на риск здравето и спокойния си сън. Проблемът не е само в провисването на матрака. Само от хигиенни съображения матракът трябва да се сменя редовно. Той трябва да се сменя на всеки 8-10 години. Колко нежелани остатъци и колко неканени "гости" се разхождат във вашия матрак - и какви са последствията за вас и вашето семейство - можете да разберете от този прост текст.

Вдлъбнатини
Тъй като обикновено спим в едно и също положение, с годините се образуват вдлъбнатини въпреки редовното обръщане и премятане. Тъй като функцията на опора, необходима за спокоен сън, вече не се изпълнява, спешно се налага смяна на матрака. Ако матракът ви има вдлъбнатини, това може да доведе до проблеми с гърба.

Изпотяване
Хората се потят и през нощта. И тук не става дума за малки количества, а за половин до два литра на нощ! За 10 години това може да доведе до 7200 литра течност. Матракът абсорбира потта през нощта и я отвежда навън. Това оставя следи от соли и протеини в матрака ви.

Мухъл
Влагата и недостатъчната вентилация често водят до едва забележима плесен. Това може да предизвика алергии и заболявания. След като мухълът се настани в матрака, е почти невъзможно да бъде отстранен напълно.

Прах
В един матрак може да се натрупа до 200 грама прах. Това е смес от износване на материала на матрака, кожни люспи, екскременти от акари на домашен прах, плесени, бактерии, камъни в урината, изпарения като пот и нейните соли, както и други замърсявания, причинени от хора или домашни любимци.

Алергени
Особено страдащите от алергии трябва да обърнат специално внимание на своя матрак. За съжаление, матраците не могат да се перат напълно. Ето защо, въпреки защитните покрития и калъфи, досадните алергени често населяват матрака и бързо се размножават. Ако през нощта се събуждате от алергия, трябва да помислите за смяна на матрака си.

Домашни прахови акари
Ние, хората, губим около 0,5 кг (!) пърхот в леглото всяка година. Акарите живеят почти изцяло върху тези кожни люспи. И те обичат да е влажно, топло и тъмно. Затова матраците са идеална среда за размножаване на акари от домашен прах. След 8 години матракът ви е уютният дом на около 2 милиона (!) акари от домашен прах. Те естествено произвеждат съответното количество предизвикващи алергии изпражнения от акари.

Интересни факти за акарите от домашен прах
Акари
Размерите на акарите за домашен прах са от 0,1 до 0,5 мм. Цели стада пълзят незабелязано по нашия матрак, тъй като не можем да ги разпознаем с просто око. Те принадлежат към рода на паякообразните.

Предпочитат да се хранят с люспи от човешката кожа, но в менюто им присъстват и плесенни гъбички. Хиляди от тези малки същества живеят в един грам домашен прах. Средната продължителност на живота на домашните акари е около един месец. При добри условия те могат да живеят дори до 100 дни. Самият акар на домашен прахоляк е напълно безвреден и не пренася никакви болести.

След полените, изпражненията на акарите са втората най-често срещана причина за алергии. Когато изпражненията на акарите изсъхнат, те се разпадат на малки прахови частици, които се разпръскват във въздуха. Ако ги вдишаме, може да се появи типична алергична реакция (кихане, зачервени очи, хрема, изтръпване на носа и очите). Само един грам домашен прах може да съдържа повече от 250 000 фекални гранули.

Кога имам нужда от нов матрак?
Болки във врата
Ако матракът е видимо или забележимо провиснал в определени области
Ако не сте сигурни, можете да направите прост тест с метла:

Поставете матрака директно на пода
Свалете калъфа
Поставете метлата върху матрака от горе вляво до долу вдясно. Ако в центъра се вижда голяма вдлъбнатина, значи имате нужда от нов матрак.
Дори ако в центъра матракът вече не е толкова твърд, колкото в краищата, време е за нов матрак.

Ако телесното ви тегло се е променило значително
Вашият матрак е персонализиран според нуждите ви. Ако телесното ви тегло се промени значително, текущото ниво на твърдост вече не е оптимално.

Ако възникне заболяване
Патологични промени, напр. проблеми с гърба и ставни заболявания, които изискват подобряване на позицията за спане.

В случай на остра болка
Ако сутрин редовно усещате напрежение или болка в гърба, шийните прешлени и раменете, спите на неподходящ матрак.

Признаци на алергия
Ако сутрин забелязвате постоянно кихане, изтръпване на носа и очите, зачервени очи и други подобни признаци, новият матрак може да донесе облекчение.

Какво да вземете предвид при покупка?
Консултация
Матракът трябва да отговаря на вашите предпочитания, телосложение и нужди. При покупката трябва да се вземат предвид и здравословните проблеми.
Високото качество е от съществено значение. Само тогава ще можете да се наслаждавате на новия си матрак дълго време.
Осигурете добра вентилация. Както на самия матрак, така и на леглото ви. Чекмеджетата, например, са много практични, но работят срещу добрата вентилация.
Матракът трябва да може да се използва и от двете страни. Това е единственият начин да се осигури редовно обръщане и преобръщане, което предотвратява едностранното вдлъбване.
Матракът трябва да е идеално съчетан с ламелната рамка. Рамката с ламели създава 30 % от усещането при лежане, а матракът - 70 %. Само оптималното съчетание ви позволява да лежите перфектно.
В allnatura можете удобно да попълните въпросник с вашите специфични предпочитания и изисквания. След това ще получите индивидуална препоръка за матрак.

Как да удължа живота на матрака си?
Протектор за матрак
Като цяло е препоръчително да използвате протектор за матрак между матрака и ламелната рамка. Това предпазва повърхността на матрака. Перфектно допълнение към него са мокетът и/или топерът или подматрачното покривало.
Завъртете и завъртете. За да се запази дългосрочната еластичност на Вашия матрак от цялостна пяна и за да се запази ядрото възможно най-равномерно натоварено, Вашият матрак от естествен латекс, студена пяна или виско пяна трябва да се обръща и върти редовно. Първоначално на всеки 4-6 седмици, а след това 6-8 пъти годишно.
Почистване. Почиствайте матрака си от време на време с мека четка. Повечето матраци се предлагат със сваляща се калъфка. Памучните калъфи могат просто да се изперат в пералната машина съгласно инструкциите на производителя. Калъфите за матраци с ватирана девствена овча вълна не могат да се перат. При калъфите с естествен косъм обикновено е достатъчно просто проветряване.
Проветряване. Обстойното проветряване позволява на абсорбираната влага да се освободи и матракът да се регенерира. Матракът трябва да се проветрява ежедневно. За тази цел проветрете спалнята и оставете матрака да съхне известно време без завивка или покривка. Това му позволява да освободи погълнатата пот обратно в околната среда и намалява риска от образуване на петна от мухъл и плесен. Кратките слънчеви бани също вършат чудеса, тъй като ултравиолетовите лъчи имат бактерициден ефект.
Никога обаче не трябва да излагате центъра на матрака си на пряка слънчева светлина за прекалено дълго време. При легла с чекмеджета, чекмеджетата трябва да се оставят отворени поне веднъж седмично за един ден, за да се осигури вентилация отдолу.
Създайте сух и топъл климат в леглото. Топлият и влажен климат намалява продължителността на живота на вашия матрак

Статията завършва с "Какво да правя със стария матрак".

И още една статия защо матраците стават по-тежки с времето
https://www.t-online.de/leben/id_63135206/jede-woche-sickern-dre … die-matratze.html

Това всичко го пиша за тези, които искат да се замислят по въпроса и проявят самите те критично мислене и да проверят, не убеждавам никого на какво да спи, нито искам да спорим и обиждаме в тази хубава тема.

# 431
За мен е нелогично производител да дава 25 години гаранция на матрак (тя вероятно не е просто за здравина на шевовете), а същият той да препоръчва смяна на 8 години (масови и копи пейст са тези препоръки по всички сайтове) - а защо ми е в такъв случай тази гаранция от 25 години и всъщност не ме ли точно зарибяват с нея или обратно - с препоръките ме мотивират да сменям матрака по-рано, въпреки липсата на видима причина и дългата им гаранция?!
От гледна точка на производителя си е съвсем логично и разумно. По-добре да си купиш нов след 8 години, отколкото да го занимаваш с рекламации след 15-20.

# 432
  • Mediterraneo
7-8 кг определено ще се усещат при маневриране с този матрак. Имам проблеми с кръста, всеки грам се усеща, а както казах, редовно въртя сама матрака при всяка смяна на чаршафите. 8 кг ще ги усетя и още как. Матракът ми е на 7 години мисля.

# 433
От гледна точка на производителя си е съвсем логично и разумно. По-добре да си купиш нов след 8 години, отколкото да го занимаваш с рекламации след 15-20.
То е ясно, че от гледна точка на производителя е по-добре да си сменям матрака на 8 години и пак негов да е Stuck Out Tongue Winking Eye, въпросът е, че в такъв случай става неясно какво гарантира тази 25-годишна гаранция - би трябвало да гарантира запазване качествата и функционалността на матрака, друго какво? Ако пък не ги гарантира и трябва да съобразявам препоръката му, значи е подвеждаща и нереалистична.
Ондин, в никакъв случай не пиша, за да предизвиквам спорове нито с авторите, още по-малко лични, тук не спорим, разсъждаваме си и анализираме информацията, доколкото ни е възможно - просто наблюдения от последните години как и защо се пишат разни статии, изследвания и т.н., включвам и личния си опит с различни матраци, нито един не забелязах да е променил теглото си за години ползване, вида и качествата - да, започнаха деформации, затова съм ги и сменила.
И разбира се, че трябва да се почистват, дума не става дори, че е излишно, просто ми направиха впечатление тези стойности за литри пот на седмица, килограми увеличение...все щяхме и практически да ги усетим.

# 434
Да помрънкам тук. Поръчах от маттро 5 матрака, три подматрачни рамки.
Двата ми матрака са за сандвич легла, еднолицеви. Дойдоха с 4-5 см разлика във височината един от друг. Обясняват ми, че сменили дамаска и за това такава разлика...
В крайна сметка ще си вземат проблемния да си го оправят. Дано с еднолицевите нямам проблем като ги развакумирам.
Това, което ми обясниха за еднолицеви матраци е, че по - добре да са с пружина, защото мухлясвали ако били само пяна.
Скрит текст:
Извън темата моля да гласувате за близко дете в конкурса за детска рисунка на Пижо и Пенда
https://www.facebook.com/photo/?fbid=359138277088918&set=a.353471234322289
Синът ми дълги години имаше един еднолицев матрак само с пяна, не е мухлясал. Беше и много удобен, не помня обаче марката. Може би не с всички е така, не знам от какво зависи.

Общи условия

Активация на акаунт