Термин Август 2024 ♥ - тема 3

• 40 350
  • 731
  •   1
Отговори
# 120
И аз да си кажа моите 5 стотинки по темата с имената и осигурителния доход.
По отношение на болничните. Понеже съм си сама работодател и както се казва, нищо не ми е дала тая държава, реших да питам счетоводителката дали има полза да почна да си взимам дълги болнични. Та, няма. По време на дългите болнични не се внасят осигуровките, които се внасят по време на работа, а по-малко. В този смисъл общият осигурителен доход, върху който се изчислява майчинството, спада, а от там и размерът на сумата, която бих получавала.

Аз съм от тези, които не са привърженици на кръщаването на някого. Бих искала човечето да започне на чисто, а кръщавайки го на някого, за мен носи усещането на "наричане" да прилича на някого. Еми не бих искала да прилича нито на свекърва ми, нито на свекър ми... Така де, това са лични себеусещания, всеки има своите и вярва в своите традиции. Смятам, че това произтича по-скоро от моето нежелание да прилича на тях, отколкото на реалната възможност тази прилика да бъде породена от името, а не от гените (които очевидно носи :Д )

# 121
Да се включа и аз за имената. Ние още с първото дете казахме, че не искаме да го кръщаваме на някого, а да си е на себе си. До тук само в България са ме питали на кого сме кръстени или на кого е кръстено детето. Тогава като мислехме име за момче си говорихме, че имената на моя брат и на мъжа ми на брат му много ни харесват като мъжки имена, но си избрахме Максим. На никого не е кръстен, даже май буквичката нямаме в рода, както практикуват някои семейства. Но още като го казахме като име просто и двамата сякаш усетихме, че това е неговото и така си остана и не съжаляваме засега поне. За второто още не сме мислили сериозно за имена, таткото от начало е убеден, че ще е момиче и се опитва на няколко пъти да ми пробута името Беролина. Дано никой не се обиди, но просто изобщо не ми звучи хубаво и грам не го усещам като нашето име. Сигурна съм, че по-нататък пак ще намерим някое което и двамата ще усетим като правилното име, но за сега не бързам.
Преди съм си мислела и че ми харесва практиката с една и съща буквичка за децата, но сега някак го усещам различно. Особено като гледам малкия как си познава буквичката и си я определя като своя, мисля си че ако второто е с друга буквичка, всяко ще си знае, че си има негова.

# 122
  • гр. София
archimind, щях да пиша по-рано, но бях в движение по задачки.
Точно това исках да ти кажа и аз - че 1-2, 3 дори месеца да си болничен, няма да повлияе осезаемо на майчинството после. Защото все пак обезщетението за майчинство е спрямо дохода 24 месеца назад, така че 1-2-3 месеца с по-малък доход са много малка част от общата картинка.
Ето как беше при мен с 1-вата бременност:
Ползвах болничен точно 1 пълен календарен при това месец преди 45-дневния болничен. За този месец сумата, която получих сумарно от работодател и НОИ, беше с 200 и няколко лв по-ниска от заплатата ми. Е след като този 1 месец е 1/24-та от целия срок, за който се изчислява майчинство, грубо казано е повлиял на сумата за майчинството с по 10 лв на месец надолу един вид. Това е груба сметка, разбира се, просто ти илюстрирам колко малко влияние има върху крайната сума 1 месец.

И още нещо - не забравяйте, че всички тези обезщетения варират от месец на месец, не са фиксирани, а са спрямо броя на работните дни в месеца. Т.е по Коледа, Великден и майските празници взимаме по-малко (а в моя случай точно така стана).

А на Мама2288 и аз потвърдя, че нищо няма да изгубиш. То са си 410 дни платени, без значение кога е било раждането.
Ето как стана при мен:
Терминът ми беше на 17.6
Излязох 45-дневен от 3.5.
Родих обаче 21 дни преди термин, на 27.5.
Първата ми година платено майчинство обаче си беше до 17.6 на следващата година.
Така че споко. Hug

# 123
Момичетаа , кажете как сте, как се чувствате?
Изчезват ли ви симптоми?
Аз днес се чувствам все едно , нищо ми няма , ако не ми беше малко изпъкнало коремчето , по нищо няма да кажа , че расте човече.
Нямам търпение петък да ида на преглед да се поуспокоя.
Гърдите почти спряха да ме болят , обаче се появи едно гадене вечер около вечеря и след вечеря.. и е ужасно.На толкова късен етап ( сряда си запълвам 10-та седмица) тепърва гадене.🤦🏼♀

# 124
Marbellaa, споко, и моето гадене е късния следобед и вечер,  а вече съм почти 13 гс... колкото до другите симптоми, то си им е време да отслабват, тъй че съм сигурна, че всичко е наред при теб Simple Smile Пиши след прегледа 😘

# 125
Когато детето на брат ми се роди, свекървата се обади да ни честити и каза нещо от сорта на “Майка ти сигурно много се радва, че е с нейната буквичка…”. Може и да съм малко крайна и твърдоглава, но много мразя подобни тънки намеци и категорично отказвам детето ми да бъде кръстено на нея. Тези неща трябва да се усетят, а не да се правят “по задължение”.

При мен симптомите от ден на ден варират, както бях много гладна и енергична онзи ден, така днес пак ми се гади от сутринта и се излежавам, боря се да не заспя (в 13+4!) Marbellaa, успех на прегледа!!

# 126
За имената и аз съм на мнение, че не желая да е на някого от семейството,  винаги ще има сърдити и недоволни.
Нашите ме напъват да кръщаваме на свекъра. Ако баща му иска, сигурно ще е така. Няма да му отнема правото да си кръсти първородния син както иска. Но, името в чужбина е женско. Ще изпада в неловкиситуации и като цяло, ще си намрази името.

Последна редакция: пн, 05 фев 2024, 22:16 от Nadala

# 127

За имената и аз съм на мнение, че не желая да е на някого от семейството,  винаги ще има сърдити и недоволни.
Нашите ме напъват да кръщаваме на свекъра. Ако баща му иска, сигурно ще е така. Няма да му отнема правото да си кръсти първородния син както иска. Но, името в чужбина е женско. Ще изпада в неловкиситуации и като цяло, ще си намрази името. А, и прякорите не ми допадат. Има ли смисъл в такава ситуация?

И моите родители опитаха да ми се месят и да ме убеждават, че трябвало да вземе поне буквичката на свекъра. Не разбирам какво толкова ги засяга, щом бащата на детето не е изказал подобна настройка. Неговият първороден син е също толкова и твой първороден син (а и дете като цяло, какво значение има дали е момче или момиче), много патриархално ми идва това със синовете и бащите. Мисля, че е редно и двамата да харесвате името и да вземете предвид съображенията на другия и накрая детето да получи име с което да се чувства комфортно.

# 128
Ще се включа и аз с мнение за имената.
За мен е една абсурдна отживелица и не мога да си представя в днешно време някой да се налага за това. Преди години хората са се женили на по 20 години, ако са имали и толкова, и кой каквото ще да ми казва тогава бабите и дядовците са гледали и издържали тези внуци най-вероятно. В онези времена е било нормално от благодарност да се кръщава детето на някого. Само че в днешно време, когато масово хората не се женят и раждат деца на по-осъзната възраст, не виждам абсолютно някакъе смисъл в това. Ако детето трябва да е кръстено на някого, то трябва да е на мен или на таткото. Ние сме тези, които ще го гледаме и възпитаваме. Една от вас беше писала и за енергията на имената и съм напълно съгласна. Все пак искам да създам живот, а не роб на изветрели традиции. Никога не бих сложила име, което не харесвам само за да погаля нечие его. Не харесвам родителите на таткото на бебчо, което категорично отписва имената с техните букви.

# 129
И аз споделям мнението, че името трябва да се харесва на родителите преди всичко. Не са ми се бъркали, освен баба ми, която с всяко едно ми обяснява как трябва да го кръстя на свекър ми, аз дори не харесвам името. За мен е важно името да е хубаво и интернационално, понеже имам приятели, чиито имена трудно се произнасят на английски, а в днешно време това за мен е необходимост. Не говоря за изцяло западни имена, но Александър, Мартин, Виктория, Мария, от този порядък. До сега никой не е имал претенции от родителите и не е коментирал, но ми беше тъжно, когато едно от момичетата,с които делихме стая ми каза,че ще го кръсти на свекър си, въпреки че изобщо не ѝ харесва името, но мъжът ѝ държал. Еми сори, ама не е ок. Трябва компромис,все пак и двамата са родители и двамата ще го гледат,  и на двамата е дете - може да се вземе буквата или нещо,ако толкова държат на свекъра, но да мразя името на сина си и да си казвам,че ще свикна с него - няма да стане. Също с имената на "лав" не съм ок, поради моите изисквания за име, тъй като имам познат, когото много бъзикаха в чужбина, където учеше,че името му завършва на "love". Като цяло ми е много трудно с мъжко име, първите 2 едвам ги измъдрихме,а сега третото - не знам, мъжът ми грам не помага, май му е все едно вече Grinning

# 130
  • София
Здравейте, включвам се с ъпдейт от Марковс, петък следобед ми взеха кръв за БХС и днес вече са готови резултатите.
Не съм чела кои резултати се считат за добри, а докато ми отговори лекарката ще съм притеснена. Кои резултати се гледат: възрастов риск или комбиниран? Струва ми се логично да е комбинираният, но все пак. Също ще помоля, ако има започнат с рискът от прееклампсия, да коментира. Hands Pray
Скрит текст:
Даун: възрастов 1:850 ; комбиниран 1:17000
Едуардс: възрастов 1:2100 ; комбиниран <1:20000
Патау: възрастов 1:6500 ; комбиниран <1:20000
Риск заразвитие на прееклампсия преди 34г.с. 1:7730
Риск за развитие на прееклампсия  преди 37г.с.  1:750
Риск за развитие на фетална растежна ретардация 1:1825

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 17:26 от kuklichka_

# 131
Мarbella, не са спирали да ме болят гърдите, особено като ставам n на брой пъти до тоалетна през нощта, като се надигам, сякаш ще се откъснат и ще се пропукат/разкъсат някъде.

Като цяло се чувствам добре, но не спах добре тази нощ и днес ми е малко лошо целия ден. Не знам дали е инцидентно с тази причина или някакви вариации продължават. Енергията ми рязко свършва вечер - това си е константа, а сутрин хич не ми се става.

Да попитам, вие планирате ли пътувания, малки екскурзии за по ден-два? Мисля да се престраша, ще се пазя и няма да влизам в басейн, което е жалко, но като се родят живот и здраве, нищо няма да ме спре да го правим при първа възможност.

Еха, каква тема се заформи с имената и аз и дадох тон. Тъпото е, че може да си променим възгледите и тогава няма как да поправим нищо. Пожелавам на всички само радости при вземането на решение за името. И ние си имаме мини драма, поне в момента. Хубави имена има, но си нямам идея как ще стигнем до правилното. Хубаво е да има уважение между поколенията. За съжаление, не винаги е възможно. Наистина някои хора не са добър вариант за кръщаване на тях, но само за някакви задявки и подмятания, това не е основателна причина. Трябва наистина човека да е кофти или да си е заминал по кофти начин. Мен лично майка ми ме е разплаквала с мнението си за избора ми на име, но много вода изтвче от тогава. Сега умирам за нея, просто по-достоен човек за кръщаване не мога да се сетя, но е само една. И тогава какво ще го правим изтърсачето, некръстено на никой..? За пореден път ще получа въпроса: аз на кого съм кръстена, защо не съм кръстена на никой? Тези неща не се правят половинчато...

# 132
Кукличка, гледа се комбинираният риск и резултатите ти са супер, моите са сходни!

Мама2288, планирали сме два концерта в София засега, но като се позатопли и затихне грипа, бих се радвала и да се разходим малко извън града. Blush

Задявките и подмятанията са част от формирането на образа на човека като цяло, в случая съвсем не е само това, което ме отказва. Брат ми е кръстен на дядо, аз на никого. Никога не съм имала подобна мъка и не съм се чувствала като изтърсаче. Всяко дете е различно, разбира се.

# 133
  • Пловдив
Аз не съм кръстена на никого  и съм доволна от този факт, името ми е първо в рода. Макар, че майка казва, че генът ми е сбор на проклетията  на двата рода 😂
Просто съм изтърсак, голяма ми е разликата със сестра ми и майка и никога не съм си оставяла магарето в калта. Не съм била ощетена дори напротив, всеки за мен гледаше, защото аз бях детето, а сестрите ми вече бяха жени почти.

И екскурзии планувам и море планувам, като изляза в 45 дневния.
Предната бременност така родих 😂 цял ден обикаляне из страната, през нощта ми изтекоха водите, родих в 38г.с.

# 134
Хаха, Кики Доки, благодаря за включването. Изтърсаче имах предвид само защото сме решили първото да е с намисленото име, а второто е нерешено 🙂 Някак така ни идва и на двамата.

Ох, не знаете каква история аз имам, та наистина те разбирам, но пък има и прошка и облагородяване на рода. Не си натрапвам възгледите на никой, само си разсъждавам на полето. Напълно разбирам доводите, споделям в голяма степен същите, но само ако човека е много гаден и не е полезен самия на себе си, ако има психично отклонение, ако смъртта е била насилствена и гадно трагична. Ако е романтично-трагична, гледам по друг начин, а и имам хубав пример.

Не разбирам от изследвания и за съжаление не мога да се включа в обсъждането.

Общи условия

Активация на акаунт