Газифицирано жилище

• 3 376
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
С външни стени от 4 страни загубите действително са по-големи, ама комфорта да нямаш шум от съседи си заслужава всяка стотинка за отопление Simple Smile

# 31
Какъв е редът за връзване към газопреносната мрежа? Имате ли опит с техници/ фирми, от които сте останали доволни? Бихте ли препоръчали газово котле (модел/ мощност) за около 100 кв.м. апапртамент? Предварително благодаря.

# 32
Отидете първо в офис на местното газопреносно дружество - там ще Ви кажат дали до имота Ви има изградено трасе. Ако няма - предстои ли въобще изграждане или да си търсите друг вариант за отопление. Ако има - има ли достатъчен капацитет да Ви свържат към него. Защото може и капацитетът на тръбата да е изчерпан и да не може да се свързват нови потребители към нея.

В идеалния случай, до оградата Ви или до сградата трябва да има изведени едни пластмасови стърчащи тръби - заготовки от времето, когато са подготвяли квартала Ви за присъединяване.

В офиса на газоразпределителното дружество ще искат да попълните заявление и да представите документ за собственост. По мое време се заплащаше една такса около 150 лв. Сега може да я няма, може и да е по-голяма.

Искайте да Ви дадат списък с лицензираните фирми, които имат право да проектират газови инсталации - във всеки град са различни - тези фирми:
1) подготвят в няколко екземпляра по една папка документи за узаконяване на инсталацията, за да я пуснете в експлоатация;
2) изграждат външната инсталация за газта от първия редуцирвентил до втория; и от втория до котела Ви;
3) доставят котел и материали и Ви изграждат вътрешната инсталация;
4) занимават се с газоразпределителното дружество и институции, за да Ви узаконят и пуснат в експлоатация.

Изглежда сложно, но при добро стечение на обстоятелствата е постижимо всичко да стане за месец.

След това: всяка година от газоразпределителното дружество ще Ви звънят по веднъж, за да се разберете кога ще ги пуснете у дома, за да измерят, че няма течове от системата и да Ви заверят документацията. (Теч на газ няма как да има, ама и цунами да удари и тръба да се спука, газовите уреди веднага се самоизключват. Все пак настоятелно съветвам да не пушите в помещението с котела) Simple Smile

# 33
Да може да ползвате само топла вода. Даже може да  има настройки колко да е топла. Това зависи от моделът на котлето. Отоплението е възможно да е на нискотемературен или на високотемпературен  режим и да се саморегулира според желаната температура в помещенията.
Вида инсталация има значение за нейната икономичност. Това е разумно да се преправя още преди шпакловките и замазките .Строителя го прави колкото да отбие номера. Има тънкости и особености , които са специфични за всеки етаж, изложение и размер на стаята. Ние ползвахме фирма.

Здравейте, бихте ли казали коя фирма сте ползвали. Благодаря!

# 34
А за подръжка към кого се обръщате, имам предвид смяна гумичка уплътнение което сълзи или подмяна на радиатор?Фирмата която направи инсталацията отказва такава услуга,вик майстор  е на кантар все пак  е газ.

# 35
Този ВиК майстор не е никакъв майстор. Иначе щеше да знае, че газта си гори в котела и подгрява вода, която обикаля радиаторите - абсолютно същата схема като парно на пелети, дърва, въглища, соларна инсталация и т.н. Отидете в магазин за ВиК материали и домашни отоплителни системи - там ще Ви насочат към специалист, в случай, че не разполагат със собствен монтажник.

# 36
Здравейте,

Мога ли да помоля за снимка на фактура или цени, по които се изчислява изразходената газ. Пуснахме газовия котел за тест и имаме разход за 8 дни 31 м3 според монтирания уред. Бих искала да си сметна ориентировъчно колко струва това в пари. Знам, че цената се мени през месеците, но все пак бих се ориентирала

Благодаря предварително!

# 37
  • София
При мен толкова излиза от 01.12

Кубиците може да ги обърнете: 1 m³ ≈ 10,55 kWh ≈ 0,01055 MWh

Или на калкулатора: https://www.calculat.org/bg/%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8 … 0%B3%D0%B0%D0%B7/

# 38
При мен толкова излиза от 01.12

Скрит текст:

Кубиците може да ги обърнете: 1 m³ ≈ 10,55 kWh ≈ 0,01055 MWh

Или на калкулатора: https://www.calculat.org/bg/%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8 … 0%B3%D0%B0%D0%B7/

Аз съм си ги обърнала, но не знам цената.
Ако е удобно да споделите за каква квадратура и какъв вид отопление са тези разходи?

П.П. Все пак намерих за този месец, че е 1,40 лв/м3 крайна цена + таксата от 3,75 лв

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 15:46 от drago_2008

# 39
  • София
Не знам доколко може да се ориентирате от цифрите, лично на мен не ми помагат Grinning

Не гледайте цифрите като стойности, понеже не е ползвано отопление целия месец, а само последните дни. Топлата вода е за цял месец, обикновено е около 20 лв.
Актуалните цени се публикуват и можете приблизително да ги сравните

При вас излиза 31м³х10,55kWh=327,05х0,134=43,82лв. Blush
Или там някъде, ако има разминавания, ще е минимално Blush

П.П. Все пак намерих за този месец, че е 1,40 лв/м3 крайна цена + таксата от 3,75 лв
ПП Достигнахме до еднаква цифра по 2 начина Grinning

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 16:02 от Exter

# 40
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт