Карнавал и други страсти "на национално ниво". НЕМСКА тема 247

• 25 991
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте на цялата група! 🌸 С голям интерес следя дискусиите ви, но пиша за първи път.
От няколко години живеем в Мюнхен и на дъщеря ми ѝ предстои кандидатстване в гимназия. Въпросът ми е не само към запознатите с положението тук, но ще ми е много полезно всяко едно споделено мнение. А именно - какво е водещо при кандидатстване в гимназия (Wohnort, Noten, Bewerbungsschreiben)? Имате ли съвети за формулировката на писмото и какви съществени причини се изтъкват?
Ще се радвам на всеки отговор и споделен опит!

# 136
  • Немция
Нани, привет!
Кандидатстването на моите деца не беше нещо сложно, но ние сме в сравнително малък град в NRW. Основна роля играха оценките и препоръката на учителката. За Bewerbungsschreiben не си спомням Thinking, местоживеенето не вярвам да играе съществена роля, щом живеете в града.
Може би записването в гимназия в Мюнхен протича по-различно.

Absolute truth, нямам време да гледам интервюто. Ще се радвам да го опишеш накратко с 2-3 изречения Blush, ако не е много нахално от моя страна.
Нощно време спя обикновено. Smile

Дени, много хубаво, че сте в карнавален комплект с щерката. В темата си нашето карнавално гуру. Smile

При малкия, както се очакваше, само 10-20 процента от момчетата са били маскирани. От момичетата почти всички са били карнавално облечени.
Учителите са били с чудесни и оригинални костюми, били са забавление за учениците.

Днес накупих най-различни Берлинери, че ще имаме гости този уикенд. Взех и с алкохолен крем, да се разгърнем преди постите. Smile Wink

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 00:37 от Бибит

# 137
Absolute truth много е полезно понякога да си ранобуден Simple Smile На кой език го гледа? Аз ще го гледам, когато си направя блок от свободно време да го изгледам на спокойствие.
За съжаление напоследък който и да ми се обади от България първото което питат е " какво става при вас , тук се говорят доста тревожни неща за Германия и последиците от войните и кризите върху нея." .
Но доста се раздвижват нещата последните дни. Да видим.

# 138
  • Немция
Прочетох на тъгъдък анализи от немски медии относно интервюто и ми се наби на очи това:
"Карлсън, съюзник на бившия президент Доналд Тръмп и разпространител на конспиративни разкази"
Каквото и да се каже, и да се изпише, може да бъде леко изкривено в нечия полза.

# 139
  • Germany
Nani и аз съм в Мюнхен, но честно нямам спомени да сме писали нещо за гимназията 🙄 Просто се попълват документите от сайта на съответното училище. Водещото (поне по наше време така беше, преди 4 години) е местоживеенето, в смисъл че предимство имат живеещите в района на училището. Това, ако има голям наплив, но мисля че не е нещо често срещано. Разбира се балът на оценките трябва да е до 2,33 за гимназия.

Погледнах интервюто, интересно е. Немските медии са независими, колкото всички медии по света. Тъкър не е изключение😉

# 140
..."Карлсън, съюзник на бившия президент Доналд Тръмп и разпространител на конспиративни разкази"...

Наистина той го води, но не той се изказва.

...Каквото и да се каже, и да се изпише, може да бъде леко изкривено в нечия полза.
Винаги е изкривено в нечия. Въпроса е , че ако не се изслушваме един друг и не се опитваме да разберем другия , как лично ще преценим ? Т.е. ти си чела анализите на някой вече позициниран. Интересно е да се види мнението на човека лично. А това как ти ще се позиционираш си е твоя работа. Но ако предпочиташ   друг да го направи вместо теб - четеш анализите и си готов Simple Smile Всичко е ОК Бибитке Simple Smile

# 141
  • Немция
Bella, слушай си и си анализирай.

Аз смятам да пренасоча енергията си в друга посока. Wink

# 142
Е Бибит, след като порядъчно си отделила за четене на чужди анализи на хора и събития - пренасочвай  Simple Smile

# 143
  • Немция
Нани, спомням си, че във формуляра при записване може да се посочат имена до 2 деца, с които да са в един клас. Това в случай, че въобще има някой от основното училище, с който биха били в един и същи клас в гимназията.

Това и за двете ми деца беше от значение.

# 144
  • в сърцето на един мъж...
Обикновено училищата приемат ученици по местоживеене, в друго може само с гаст-антраг, но трябва да има сериозна причина. Тогава евентуално се пише някакво писмо. Иначе оглеждате какво има около вас, преценявате ползите, минусите, плюсовете и се хвърляте с главата напред. Честно казано немската система на образование е най-големият батак, който някога съм виждала в професионалният си живот...

# 145
От прочетеното досега и от казаното от вас схващам, че местоживеенето е на първо място. Няма две мнения и за успеха, той е същественият за прием в гимназия. За съжаление, тук не става с препоръка от учителя. Много ще се радвам на такава опция във формуляра, защото дъщеря ми има съученици, които са се насочили към същите две гимназии. Благодаря ви много за мненията! 🌸

# 146
  • Немция
Интересно, че не е нужна препоръка от учител.

А как се определя гимназия по местоживеене в голям град като Мюнхен? В рамките на колко километра трябва да е училището?

# 147
Ние сме в BW и също не сме писали Bewerbungsschreiben за прием в гимназия. Има някакво райониране и при нас, тоест всяка гимназия приема приоритетно деца от прилежащия район, но приема и други, от по-далечни села и паланки. Водеща е препоръката при нас, не местоживеенето. Не знам за дете, което да не е прието в гимназия по причина, че не живее в района. По причина липса на гимназиална препоръка - да.
Това с посочването на дете, с което новоприетия гимназист да е в един клас, е пожелателно и не е сто процента сигурно, че ще случи. И някои гимназии не го предлагат като опция, да се има предвид. При моите деца се получи и трите пъти както пожелаха и бяха с приятелите си в един клас.

# 148
Бибит, на наши приятели детето беше прието в гимназия, ще попитам за подробности. Вече не си спомням какво са ми казвали. Помня само, че гонеше успех за приема.
За поредна година кандидатствам за билети за Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Стиснете палци, моля.
Фашинга не ме вълнува особено, но с моята професия няма как.
Започнахме бастелн по темата, много сладко се получиха клоуните.

# 149
Доколкото аз знам - гимназиите имат Einzugsgebiet  . Което не значи според мен, че няма ученици от други общини, но може да послужи за отказ при положение прекалено много кандидати, липса на препоръка или други проблеми . Но пък местоработата в Einzugsgebiet е плюс.
https://www.allrecht.de/alles-was-recht-ist/einschulung/

Общи условия

Активация на акаунт