Кралски работи и клюки - февруари 2024

• 108 531
  • 849
  •   1
Отговори
# 285
Смятам, че Фредерик Датски се опомни какво бижу има до себе си!❤

# 286
  • София
Нали? Много е красива яхтата...като кралицата си

И още красоти, италианските кралски бижута

Коронните бижута са направени от @thenodomusy за първата кралица на Италия, Маргарита Савойска. Те са създадени чрез разглобяване на бижута на кралицата на Сардиния между 1868 и 1893 г. Те се състоят от голяма диамантена и перлена тиара и много други диамантени части: брошки, обеци, колиета и гривни. Те преминават от кралица на кралица (Маргарита и Елена, а не Мария Хосе, която е била заточена) и са държани в двореца Квиринале (Кралския дворец в Рим). През 1946 г., когато крал Умберто II заминава за изгнание, той дава тези бижута на Банката на Италия (личните бижута остават в кралското семейство). Благодарение на инвентара ги знаем, но от този ден се съхраняват в банковия трезор в Рим. Надяваме се, че скоро те ще бъдат изложени на @quirinale и че обществеността може да оцени това историческо италианско съкровище.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 287
Сандрингам сигурно прилича на клиника в момента. Дано се оправят по-бързо
Матилде ми харесва с бялото палто. Прическата също, че предните дни все едно беше с перука от деветдесетте.

# 288
  • Някъде там
Ще са приятни месеци с държавни и официални посещения, Лана.
Предполагат, че и Кристиян може да е с тях понеже излизат във ваканция от 28 юни.
Интересно ми е ще ги изненадат ли с нещо  в Норвегия за годишнината.
Страхотен им е кораба.
Историята му
Скрит текст:
Кралската яхта Dannebrog е построена през 1931–1932 г. и служи като официална и частна резиденция на кралското семейство при летни круизи в Дания или държавни посещения в чужбина.
Кралската яхта Dannebrog е кръстена от кралица Александрина в Копенхаген през 1931 г. и вдига знамето си за първи път на 26 май 1932 г.
Dannebrog е построен през 1931–1932 г. във Военноморската корабостроителница в Копенхаген като заместител на предишния кралски кораб, гребния параход Dannebrog от 1879 г. Корпусът на кораба е занитена стоманена конструкция върху напречни рамки. Има клипер нос и елипсовидна кърма. Погледната отвън, Кралската яхта може да бъде разделена на две секции, като помещенията за екипажа, товара и двигателя са разположени пред фунията.
По време на посещения в датски и чуждестранни пристанища покритият квартердек се използва за приеми.
Кралското отделение включва кабинета на кралицата, салон за хранене, салон, спални и др. Кралицата проявява личен интерес към интериорния дизайн, обзавеждането и общото оборудване на яхтата. Кралското отделение съдържа мебели и принадлежности от предишния кралски кораб от 1879 г.
Кралската яхта Dannebrog е независима команда, администрирана от капитана на кралската яхта, който е член на кралския двор. Пълният екипаж на Dannebrog се състои от 9 офицери, 7 сержанти, 2 способни моряци, 2-ри клас и 36–39 наборници, всички специално избрани от флота.
Всяка година през януари нов екип от наборници започва работа в училището за основно обучение на Военноморските сили във Фредериксхавн, където те преминават цялостно военноморско обучение, преди да се явят за служба на борда на Royal Yacht Dannebrog през април.
Наборниците се справят с всички практически задачи на борда, като дежурство на рулеви или наблюдатели по време на плаване, охрана в пристанището, както и почистване и полиране на значителни количества месинг на кораба, както отвътре, така и отвън. Готвачите, хлебарите и машинистите също са наборни със съответната специализирана подготовка. След завършване на службата и обучението на борда на Кралската яхта много от наборниците продължават кариерата си на други кораби на ВМС.
Обикновено офицерите се командироват за период от две до четири години, докато наборните остават само за едно лято.
Откакто е пусната в експлоатация през 1932 г., яхтата е обучила приблизително 3300 новобранци и е изминала повече от 800 000 морски мили.
Яхтата е посетила повечето пристанища на Дания, Гренландия и Фарьорските острови. Освен това е посещавал много европейски пристанища, особено във Франция, и е плавал в Средиземно и Карибско море и по източния бряг на Америка.
Размери на Royal Yacht Dannebrog:
Обща дължина (от върха на бушприта до задната част на кърмата): 87,4 метра
Ширина: 10,4 метра
Газене: 3,9 метра
Височина на мачтата: 23 метра
Основни двигатели: два B&W Alpha Diesel двигателя, 870 HP всеки, задвижващи две витла с променлива стъпка
През 1980–1981 г. е извършен основен ремонт, който включва подмяна на машинното отделение.
Снимки

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 15:37 от daviz

# 289
  • София
Да, но на 28 юни Кристиан ще има дипломиране, но пък датите за Гренландия и Фарьорските са за момента ориентировъчни. Според мен даже ще отидат с всички деца (ако училищната програма позволява) - все пак това са си техни територии, а не е държавно посещение.

# 290
  • Някъде там
Юни са свободни всички.
Тяхната ваканция е от 28 юни до 9 август. Ще е готино и децата да водят.
В иг хората от островите се надяваха, че Фред няма да ги забрави и ще ги посети и сега са много щастливи.
Страхотни снимки от Бутан. Много ми харесват винаги колко са цветни.

Скрит текст:
По време на специална церемония, която съответства на дълбокото значение на събитието, Негово
Кралско височество Гялсей Джигме Намгил
Уангчук получи Кралската харта за създаването на Gelephu Mindfulness
градски специален административен район от свещения Мачен Лхакханг в Пунакха
Дзонг.

Рания днес в Катар със семейството на журналист на "Ал Джазира", който работи в Газа.

И на терена с Хашем и Салма.
https://www.instagram.com/reel/C3LBzS0NIxV/?igsh=ZWI2YzEzYmMxYg==
Катар води за сега.

Ооо сега загледах италианските бижута. Онзи ден слагах тиарите но и останалите бижута са много впечатляващи. Огърлиците са толкова пищни и красиви.

Интересно ми е Мери дали ще носи нова тиара за държавните посещения.
Тези двете  са възможните избори.

Искаше ми се да я видя с тази(целия комплект), но тя не може да се изнася от страната и може да я видим само на прием в Дания.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 19:55 от daviz

# 291
Която и тиара да сложи Мери, ще е топ. Има красив образ, нежна фигура и осанка на истинска Кралица.😍

# 292
  • Някъде там
Съгласна съм Benichka56, но просто ми се иска да е с нещо новичко. Все пак, докато е кралица само тя ще може да ги носи и няма защо да ги държи на склад.

Около прокламацияте не видяхме нищо ново, освен бялата рокля.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 22:23 от daviz

# 293
Кралските датски бижута не можеше ли да се носят само в Дания? И само допълнително купените в чужбина. Може да не съм разбрала.
Маргрете е с прекрасни бижута, но очите все ме теглят другаде. Знам, че е страстна пушачка, но е можело поне малко да поизбели зъбите. Наскоро забелязах, че и Фредерик явно е пушач.

# 294
  • Някъде там
Кралските датски бижута не можеше ли да се носят само в Дания? И само допълнително купените в чужбина. Може да не съм разбрала.
Маргрете е с прекрасни бижута, но очите все ме теглят другаде. Знам, че е страстна пушачка, но е можело поне малко да поизбели зъбите. Наскоро забелязах, че и Фредерик явно е пушач.
Грешно си разбрала. Само тези от Danish Crown Jewels принадлежат на държавата, изложени са в музей и могат да бъдат носени единствено от Мери, но само в Дания.
Бижутата от другата колекция си принадлежат на короната и могат да се носят в чужбина. Като кралица на Дания, тя ще бъде единствената жена в кралството, която ще носи бижутата от двете специални колекции:Danish Crown Jewels  и Danish Royal Property Trust.
Втората колекция е част от
Løsørefideikommis, тръстът за датска кралска собственост, който принадлежи на датската корона и въпреки, че не могат да бъдат продадени или разглобени и са за употреба единствено от датската кралица, те могат да бъдат изнесени от Дания и носени в чужбина.

Фредерик отдавна не е пушач според инфо в нета от техни интервюта.. Мери е  тази която го е навила да се откаже.

# 295
защо датските кралски бижута не могат да бъдат изнасяни от страната, това е доста необичайно и го няма в другите монархии?

ако другата колекция бижута може да се носи само от кралицата, то Мери и Мари някакви лични бижута ли имат? И Маргрете вече няма да може да носи короните си, защото само Мери ще може да ги носи ли? Датчаните имат малко корони и се чудя какво би носила бившата действаща кралица.

В сайта на датчаните изрично пише, че освен кралските бижута, собственост на държавата роялите имат и лична колекция бижута, които могат да носят когато и където си поискат. Няма официално инфо за 3та колекция.

https://www.kongehuset.dk/en/royal-collections/the-crown-jewels/

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 10:54 от FreesiaR

# 296
  • Някъде там
Много пъти сме писали за датските бижута.
Да, няма го в другите монархии, защото това е датска традиция.
Само за двете колекции се отнася.

Маргрете има още свои лични тиари и бижута, които може да си ги носи и сега и  които е давала  на заем на Мари и Мери или им ги е подарила.
Мисля, че в миналата тема ги слагах тиарите.
Ето пак тези които са си нейни лични тиари и не са включени в двете колекции.
Слагам само тях,че не ми се занимава сега и с бижута. Имат много лични наследствени и подарени им бижута.

Ето я отново историята и причината, поради която бижутата се носят само от действащата кралица.
Скрит текст:
Датските бижута в короната са живо културно наследство. Носени са от поколения наред от датските кралици, адаптирани са към променящите се модни тенденции и се използват и до днес. Това са единствените короновани скъпоценности в света, които са изложени като музейни експонати - в Розенборг - и се носят и от действащата кралица.  

Колекцията е създадена за първи път през 1746 г.

Историята на коронарните скъпоценности започва с кралицата на Кристиан VI, Софи Магдалена (1700-1770 г.). Когато овдовява през 1746 г., тя очаква, че скоро ще умре от скръб. Затова написала завещанието си, в което посочила, че бижутата ѝ не трябва да бъдат давани на конкретно лице, а да бъдат винаги "с короната", за да се гарантира, че членовете на кралския дом винаги ще имат достъп до великолепни бижута. В по-ново време бижутата на короната са били на разположение единствено на действащата кралица. Повечето от оригиналните бижута на кралица Софи Магдалена са били променяни с течение на времето, за да са в крак с променящата се мода в дизайна на бижутата.  
Преработен през 40-те години на XIX в.

Днес в Розенборг се съхраняват четири комплекта бижута, обявени за скъпоценности на короната. Четирите комплекта - комплектът с изумруд, комплектът с перли и рубин, комплектът с брилянт и комплектът с диамант с розово шлифоване - са създадени в сегашния си вид по инициатива на съпругата на Кристиан VIII, кралица Каролина Амалия (1796-1881), от бижутерската фирма C.M. Weishaupt & Söhne от Ханау в Хесен, Германия, между 1840 и 1842 г. Тя нарежда колекцията от скъпоценни камъни да бъде подредена в четири нови комплекта в съответствие с модата, която се превръща - и все още остава - в норма за големите комплекти бижута от времето на император Наполеон около 1800 г. насам.
В колекцията са включени допълнителни бижута.
В историята някои кралици са носили скъпоценностите на короната често, а други - почти никога. Кралицата на Фредерик VIII, Ловиса (1851-1926 г.), проявява голям интерес към бижутата на короната. През 1910 г. тя определя наново кои бижута са включени в колекцията. Тя поръчва и куфарче за пътуване с три чекмеджета, за да улесни пренасянето на колекцията при нужда. При разширяването на колекцията кралица Ловиса добавя бижута, принадлежали на предшественичката ѝ кралица Луиза (1817-1898 г.), а също така поръчва изработването на няколко нови бижута от насипни перли и скъпоценни камъни от колекцията в Розенборг. Днес бижутата, добавени от кралица Ловиза, са изложени в музея Амалиенборг.  

Използват се и днес  

Според обичая, бижутата на короната не могат да напускат страната и се носят само от действащата кралица. По време на управлението на Нейно Величество кралица Маргрете, бижутата за корона обикновено се носят няколко пъти годишно. Например Нейно Величество кралица Маргрете често е носела бижута от короната за новогодишните левги или във връзка с държавни посещения или други големи събития, които са изисквали напълно официално облекло. Във връзка със сватбата на тогавашната двойка престолонаследници през май 2004 г. бяха използвани не по-малко от три комплекта, тъй като Нейно Величество кралица Маргрете носеше перлено-рубинения комплект, изумрудения комплект и брилянтния комплект по време на тържествата.

След неотдавнашното наследяване на престола на 14 януари 2024 г. датските коронни скъпоценности вече са на разположение на Нейно Величество кралица Мери.

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 10:28 от daviz

# 297
  • София
Не бих казала, че са им малко тиарите на датчаните. Мери като принцеса поне 3 носи, Маргрете и тя няколко, Мари също поне една. Една е подарък на бившата снаха (явно не от crown jewels).

Сигурно се повтарям, но едно от най-приятните преживяеяния в Копенхаген ми беше посещението в Розенборг. Бижута са толкова близо за разглеждане и са великолепни!

# 298
На Маргрете от горните само първата ми харесва. Последната е все едно от битака. Но вероятно е с ценни камъни и скъпа.

# 299
Благодаря за информацията, много ми стана интересно, относно тиарите. ❤️

Общи условия

Активация на акаунт