Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 405
  • 725
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
Ок, ето за 400г брашно:
200г  (50%) квас
332г (83%)  вода за автолизата
по 8г (2%) сол и захар с още 40г (10%)  вода.
Смената  и обработката им са ми "на око".

# 571
  • София
Благодаря ти! Този е с много голяма хидратация, за сега не за новаци като мен. Още тренирам.

Ето и хлебчето с квас директно от хладилника, добре се получи с хубава хрупкава коричка. На мен ми хареса студеното печене, но с висока хидратация, няма как да стане.

# 572
  • Sofia
Благодаря ти! Този е с много голяма хидратация, за сега не за новаци като мен. Още тренирам.
Изобщо даже, съжалявам, че не пазя клипа (от миналото лято е)...  нали е ПЗ (пълнозърнесто) ръж - пие много вода, за него това е дори ниска хидратация.
Съвсем нормално тесто си е, да го вдигнеш с ръце да му придадеш форма  и да го поставиш във формата за печене. Simple Smile

Високата хидратация за едно брашно, не е висока и дори е ниска за друго.  Така че няма как да сравняваме хидратациите на брашната.

# 573
  • София
Да, разбрах, но понеже в Тему пише, че става и за печене, а пък не са упоменати градуси, та затова реших да питам дали не пише нещо по опаковката.

На самата тавичка пише, че може да се пече до 230С.

# 574
Morenka, два пъти правя тостерен по твоята рецепта (50% квас и всичко друго нормално количество), че и на детето дадох. Преди ползвах друга рецепта, но тази ми хареса, защото няма мед.
И един въпрос: какво брашно на Caputo препоръчвате? Видях го най-накрая, но не посмях да взема преди да питам.

# 575
  • Пловдив
Момичета, дайте лесна рецепта за питка с квас, но без млечни. Може да има яйца

# 576
  • Sofia
Morenka, два пъти правя тостерен по твоята рецепта (50% квас и всичко друго нормално количество), че и на детето дадох. Преди ползвах друга рецепта, но тази ми хареса, защото няма мед.
И един въпрос: какво брашно на Caputo препоръчвате? Видях го най-накрая, но не посмях да взема преди да питам.
Аз все забравям олиото, ама ти  препоръчвам да добавиш...  5-8%  А ако се сетя и захар добавям - 3-4%. Simple Smile
На Капуто ползвам и препоръчвам Куоко, Класика, Манитобата и Семолата. Но и другите им са добри, аз не съм имала възможност да ги пробвам.

Джи, може да ползваш ядкови млека предполагам?!
Ето ти моята любима питка от години -  https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_8944.html Замесваш както при хляба с квас и може да направиш 2 сгъвания и после да я  оставиш оформена  да "спи" в хладилника и да печеш на другия ден.   Ако искаш  да я приготвиш в рамките на деня, ползвай повечко квас - 40-50%

# 577
  • Sofia
Няма опасност да забравя олиото вече. Simple Smile
Днешният ми хляб е 3ти или 4ти пореден с олио и то става задължително вече. Коричката е почти като на маян хляб - крехка и страхотна, а средичката също!
С Бабината питка брашна - бяло силно и 10% ПЗ, на което отсях триците, за да ги добавя при развит глутен, а добавих и още пшеничи трици за повече фибри.  Квасът ми пък е 30%, за компенсация на ужасно ниската ни влажност. 2% сол и по 3% захар и олио.  Хидратцията - 88%
Направих Автолиза с 80% вода за 3 часа. Вложих кваса с малко вода, след това и останалите съставки. Напрвих едно сгъване и разгъване, ламинирах с триците и следаваха 3 вътрешни сгъвания и оставих за пасивно довтасване. Оформих и оставих за още час на плота и след това прибрах в хладилника.

Скрит текст:
Смесени водата и бршаното за автолиза

Автолизата след 3 часа

Оформено и зашито

и в профил.

След хладилника и преди печенето

и в профил.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 07:31 от Morena

# 578
Morena, страхотен е!
По време на автолизата на стайна ли седи тестото? Има ли оптимално време за автолизата или зависи от протеина в брашното?
Със сигурност ще пробвам с олиото. А захарта забързва ферментацията ли?

# 579
  • Sofia
Благодаря,  Prime!
За такава кратка 1- 3-4 часа - на стайна Т, но все пак на по-хладно, аз я оставям на стълбището сега.  Когато станат нощните температури над 5-6 и до 15градуса, оставям за нощта на балкона за около 10часа.
Относно продължителността - колкото по -хладно - по -дълга може да е автолизата.  Но винаги  с преобладаващо  силно брашно, а такова е пшеничното.    И с добавка от ръж или семола.
   Има и друго,  ако има и ПЗ брашно, триците имат нужда от по дълга (не по малко от 4 часа) автолиза, за да омекнат и да не накъсват глутена.  Или се отсяват и добавят след развит глутен, при някое от сгъванията, тогава може автолизта да е по кратка.  
Друго е, че хидратацията трябва да е добра, иначе се губи смисълът от автолиза.   Трябва да се усеща леко меко тестото при смесването на брашното и водата.
  С лимец и спелта не се прави повече от час автолиза, защото са си разтегливи по природа, а ефектът от автолизата е именно разтегливост.   За тестото е най добре да има баланс между разтегливост и еластичност.
   Захарта в малки количества, както е при мен 3% няма ефект (за вкус я добавям, когато се сетя... на периоди съм Simple Smile ),  малко повече може да забърза ферментацията, а  значително повече я забавя (както при козунците например) .

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 13:07 от Morena

# 580
  • Под сянката на разлистените кактуси
Направин чабата в новите си силиконови формички и прилича на калъпчета сапун Joy

[

# 581
Важното е и вкусът да не е такъв 😂

# 582
Здравейте! Идвам в темата, защото точа лиги по хлябовете на Морена в другата тема...

Дотук имам два неуспешни опита да си направя квас, да не разтягам локуми защо не бяха сполучливи, готвя се за трети - с въпрос към ИИ да ми каже най-кратката рецепта за квас. Честно, нямам нерви за теория и дълги обяснения Sad Достатъчно ми е, че съм се заела да правя нещо, от което ще видя резултат след НЯКОЛКО дена Flushed Ако не е станало ясно, много нетърпелив човек съм, но и пусти мерак, искам и аз да пробвам да приготвя хляб с квас. Вече имам и пълнозърнесто брашно, първите два опита бяха с бяло.

Одобрявате ли този отговор:

# 583
  • София
60гр. е много, аз храня с 30гр. вода и 30гр. брашно(бяло, пълнозърнесто, царевица 100/20/10). В началото сутрин и вечер, след първата седмица, започнах да "изхвърлям" почти всичко в буркана ми остават само малко по стените.
Много помага и капка от водата на домашно кисело мляко.

Напоследък правя само тостерен хляб, става душичка.
Тестото беше на дъното на тавичката.

# 584
  • Sofia
Здравейте! Идвам в темата, защото точа лиги по хлябовете на Морена в другата тема...

Дотук имам два неуспешни опита да си направя квас, да не разтягам локуми защо не бяха сполучливи, готвя се за трети - с въпрос към ИИ да ми каже най-кратката рецепта за квас. Честно, нямам нерви за теория и дълги обяснения Sad Достатъчно ми е, че съм се заела да правя нещо, от което ще видя резултат след НЯКОЛКО дена Flushed Ако не е станало ясно, много нетърпелив човек съм, но и пусти мерак, искам и аз да пробвам да приготвя хляб с квас. Вече имам и пълнозърнесто брашно, първите два опита бяха с бяло.

Одобрявате ли този отговор:

Здравей, Барабалена!:) В това описание накрая се озоваваш с голямо количество Квас, който се чудиш какво да правиш.
Не може само да добавяш, трябва и да изваждаш. Simple Smile
А търпението е много важно, защото не се случват бързо нещата с Кваса.  
Мога да ти изпратя квас, но е по добре сама да си го захванеш, защото се научаваш  постепенно как да го обгрижваш.
Ще ти дам кратката версия, но ако се намериш в подходящото настроение, това е дългата и полезна, защото ще ти изникват въпроси, а отговорите са там  - https://morrennaa.blogspot.com/2024/12/blog-post.html

Кратката версия
Скрит текст:
Ако ще ползвате и пълнозърнесто брашно смесете  добре бяло и ръжено брашно  в съотношение  1:3 (например 100г ръж  и 300г  бяло)   - това да ви е Храната на Кваса....   или  пък ползвате само бяло.                                        Добре е температурата  в помещението да е по висока в първите 3-4 дни -  25-28 градуса, за да тръгне ферментацията, след това  го подържате на  23-25 градуса.

Първия ден смесвате равни части 1: 1 - 10г брашно (Храната/смеската или пък само бяло брашно) и 10г вода,  слагате (не затваряте, само я нахлупвате) капачка и за 48 часа само разбърквате 3-4пъти. Миризмата да не ви притеснява, но на този ранен етап само.

От 3тия ден започвате да храните в съотношение 1:1:1 - 1 част ферментирала смес (тя винаги е една част) : 1част вода: 1 част брашно, например 10г ферм. Смес + 10г вода + 10г брашно,  на 12 часа.                        
Така имате общо 30г смес в бурканчето  и на всяко хранене изваждате 20г от сместа и хвърляте, за да ви останат 10г ферментирала смес, която нахранвате с 10г брашно (смеската или само бяло) и 10г вода.  
И така сутрин и вечер (изберете си удобни  часове – например 8 и 20ч. или 8.30 и 20.30ч. 7.45 и 19.45ч и т.н.) през 12 часа –  до 6я ден.

От 7я ден може да се каже, че вече имате Квас - установена колония от дрожди и бактерии, които трябва да поддържате в баланс и не трябва да има никаква неприятна миризма.                                                                                            Затова намаляте ръжта в храната му/смеската на 20%, а като стане на 2 седмици Квасът - на 10% и на 3-4 седмици махате ръжта.                                                                                                                                                            Започвате да храните на 12 часа  в съотношение**  1:2:2 – 1част Квас : 2части вода : 2части брашно.                                                                                    Намалете и количеството Квас на 5г. (за да нямате много остатък* ) - изваждате толкова, че да ви остават все 5г квас, който нахранвате с 2 части вода (10г) и 2 части брашно (10г).

А квасът  се храни в ПИК - това е най високото му нарастване и по точно когато има най много балончета по повърхността.

Нат,  чудесно хлебче! Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 10:15 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт