Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 32 941
  • 725
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 240
Благодаря, момичета! Ще пробвам, като пристигнат брашната и ще докладвам. За нахутеното - него го поръчах с идеята за палачинки, че ми се изчерпват идеите за разнообразни закуски, и се замислих какво би станало ако вложа малко и в хляба.

А.nik, и рецептата на Ваня, и насоките на Морена съм следвала, което и да изберете, според мен ще стане.
За момента правя това:
140 гр квас
350-360 брашно бяло (като смесвам бялото с друго, напр. слагам 250 бяло и 100 пълнозърнесто или 300 бяло и 50 спелта)
15-20 мл зехтин (сипвам от бутилката директно в сместа и понякога падат 20 мл, не го тъня)
260 вода (с пълнозърнестото слагам още 10-15 мл)
4 гр сол (слагам толкова вместо 7 гр, защото давам хляба основно на детето)
Всичко бъркам заедно и оставям да си втасва. Ако успея, правя няколко разгъвания. Час преди  да реша да пека го оформям и слагам в съда и оставям да втаса финално. Пека на 200 градуса за 35-40 мин.

# 721
  • Мнения: 4 025
Уикенда ядохме такава фокача с квас. Беше най-страхотното нещо, което сме яли, много меко и пухкаво. Най-вероятно е с много висока хидратация. Дали се сещате за рецепта за такъв резултат?

# 722
  • Мнения: 2 551
Здравейте!
Много хубава тема. Присъединявам се с удоволствие. От около половин година пека хляб с квас, повече във формички, за по-лесно.

От известно време съм замислила да си взема хлебопекарна. От една страна,  за да ми помага за месенето, от друга - за да не се налага да включвам фурната в летните жеги.

Въпросът ми е дали някой ползва хлебопекарна за хляба с квас и евентуално на каква програма.  Общо взето се чудя доколко ще ми върши работа хлебопекарната и какви функции и програми трябва да има.

# 723
  • Мнения: 15 823
Аз правя хляб в хлебопекарна. Всяка една би ти свършила работа. Моята е лидълската и съм доволна. Имам и една Тефал, но тя прави много дебели кори и не ми харесва.  Обикновено правя така: Активирам си квас някъде следобеда. Вечерта към 19-20 се е вдигнал. Слагам всички продукти в машината и пускам програма месене. На моята машина е 1,30ч. После правя три разгъвания, покривам казанчето с шапка за баня и оставям на стайна температура. Преди да легна слагам казанчето в хладилника. На другия ден вечерта, като се прибера, го вадя да постои на стайна температура около час е после пека на програма печене за 45 минути. Правя хлябът обаче с яйца, мляко и масло, постен не ми става добре, сух ми е.

# 724
  • Sofia
  • Мнения: 22 483
Здравейте!
Много хубава тема. Присъединявам се с удоволствие. От около половин година пека хляб с квас, повече във формички, за по-лесно.

От известно време съм замислила да си взема хлебопекарна. От една страна,  за да ми помага за месенето, от друга - за да не се налага да включвам фурната в летните жеги.

Въпросът ми е дали някой ползва хлебопекарна за хляба с квас и евентуално на каква програма.  Общо взето се чудя доколко ще ми върши работа хлебопекарната и какви функции и програми трябва да има.
Здравей и добре дошла! Simple Smile
Не съм разбрала досега да има хлебопекрна машина с програма за квасен хляб - достатъчно дълга за неговото втасване.  Затова която и да е машина и както описа  процеса Сирос.  В машината само измесваш и накрая печеш - тези две програми.  Втасването е без програма.

Друг вариант е планетарен миксер и печене във фурната.  Особено ако постен ще се окаже сух (както писа Сирос) хлябът и ще трябва да правиш тип питка/ обогатено тесто.

# 725
  • Мнения: 3 785
Момичета заповядайте в новата тема  https://www.bg-mamma.com/?topic=1787332.new#new

Общи условия

Активация на акаунт