Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 33 851
  • 725
  •   1
Отговори
# 675
Момичета, и аз да си задам въпроса.
Ще отсъствам 4 дни от вкъщи и всеки път, когато трябва да оставя кваса в хладилника за някакво време, после самият квас вече не е същият. Има един алкохолен дъх и колкото и да го храня след това, този аромат на алкохол си остава, ядосвам се и го хвърлям. Явно нещо не правя както трябва. Как точно да го съхраня в хладилника, така че после пак да си остане добър?
Аз практикувам 1-10-10 и поставяне в хладилника, когато се налага да пътувам за седмица и когато се прибера за пет дни храня 1-1-1, след което се връщам съм 1-5-5 и поставям в хладилника .

# 676
Благодаря за съветите! А плътно ли се затваря бурканчето в хладилника?

# 677
  • Sofia
Да, иначе ще съхне и образува кора.

# 678
  • София

Квасът трябва да "диша", за това аз покривам с домакинско фолио, което е надупчено. Другият вариант е да надупчиш капачката на буркана.

# 679
  • Пловдив
Аз го покривам с тензух и слагам ластик около буркана - диша, но не изсъхва. Меся два пъти седмично.

# 680
За хладилника добре затворен съд. Извън хладилника, когато не забравя слагам тензухената шапка или просто захлупвам с капачката без да я завъртам.

# 681
  • Sofia
За хладилника добре затворен съд. ...
Mдаа...

Дими, ще трябва да пробваш като гледам...

# 682
Моят вече живее в хладилника, но има огромно значение на каква температура е. Вкъщи е настроен на 4 градуса, квасът прибирам в пик и в затворен буркан, пека 1-2 пъти в седмицата. Вадя го предния ден и храня 1-2 пъти, не киселее, вдига си се чудесно.

Споделете, моля, изпитана рецепта за мекици?

# 683
  • Sofia
Miliva,  в 1ви пост са събрани споделените. Препоръчвам ти 1вата в списъка.
Аз предпочитам да мога да разточа тестото и да режа, вместо да разтягам с ръце... демек с по-ниска хидратация.

# 684
Момичета, това какво означава? Квасът на мъжа ми Grinning Като видя как се ядосвам, че не се получава, реши да вземе нещата в свои ръце Smile Било елементарно и нямало как да не се получи Smiley И го кара малко на усет. Ако не бъркам, тук е на 60-тия час

Скрит текст:

# 685
Барбалена, къде си, дай да ти пратим?
Гладен изглежда, хвани един метод и карай по него, каква е температурата във вас?

Мекичките станаха чудни, детето без нищо ги хапна даже. Прибирам кваса за почивка отново, че ще започнем да се търкаляме скоро време. Bowtie

# 686
Милива, това е квасът на мъжа ми Grinning Кара на око и усет Joy Бабите на село само с везни били мерили, казва Grinning Смятам, че е прав, но все пак не ми се рискува с неговия подход Smiley

Иначе моят единият се движи добре засега, пу пу. Другия малко му обърках сметките май, но продължавам.

А смятам, че мъжът ми помогна доста за раздвижването на моя квас, защото готви нощес агнешко във фурната и в кухнята се беше позатоплило.

# 687
  • София
Барбалена, квасът ти наистина изглежда гладен, а тази кафява ивица говори май за сериозно гладуване. Бабите ни не са мерили с везни, но са си имали мерки - малка лъжичка, голяма лъжичка или каквото и да е било друго Simple Smile
Помириши кваса в бурканчето и ако мирише на кисело - прегладнял е.
Мога да ти препоръчам следното - в друго бурканче - около 300г, не в голям буркан сложи 1 чаена лъжичка от кваса, сипи му 2-3 супени лъжици вода, разбъркай хубаво и добави още около 2 равни супени лъжици брашно - трябва да се получи нещо като меко ( не рядко) тесто. Захлупи го с капаче и го наблюдавай. Когато се вдигне поне още толкова то ще има нещо като куполче отгоре. Когато видиш, че куполчето изчезне и повърхността стане равна можеш да го храниш. Не го оставяй да спада, защото това значи, че гладува. В зависимост от температурата у вас това ще е след около 8-12 часа. Аз слагам 10г квас, 40 г вода и 40 г брашно и след около 12 ч е нарастнало 2,5 -3 пъти. Ако искаш да помогнеш още малко на кваса вместо около 2 с.л бяло брашно сложи 1/2 чаена л. ръжено и останалото бяло. Като оживее  кваса след 2-3 хранения го храни пак само с бяло.
Аз се сприятелих с моя Квасчо и сега знам във всеки един момент как да го грижа. Но пък с месенето още не съм успяла да се справя както трябва - все нещо ми убягва, но и него ще го усвоя някой ден Simple Smile

# 688
Алекс, благодаря за съветите Hug Изглежда доста добре владееш поддържането на кваса! Аз карам малко на усет, малко оттук-оттам... И квасът взе да се удвоява на 4 часа. Днес му е 7-ми ден. Много ме е страх да не сбъркам нещо някъде и понеже пробвам различни съотношения, на плота в момента имам 4 кваса Astonished Записвам си, защото със сигурност ще забравя кое какво. А защо не си доволна от месенето?

Иначе квасът на мъжа ми...продължава да е все така... никак. Чак ми става жал за него, но той упорито не приема никакви съвети Grinning

Аз имам едн въпрос... Квасът ми е 50/50 пълнозърнесто/бяло брашно, защото с бяло брашно нещо не се получваха нещата. Предполагам температурата... Та, въпросът ми е: сега с такъв квас със смесено брашно, какъв хляб мога да омеся? Трябва да е в същото съотношение като кваса ли? Може ли само с бяло брашно? Или само с пълнозърнесто?

# 689
  • София
Разбира се, че може само с бяло брашно. Просто ще има лек оттенък в цвета.

Общи условия

Активация на акаунт