Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 33 862
  • 725
  •   1
Отговори
# 660
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Барбалена, браво! Simple Smile   Та чак с два и три се занимаваш, което ми  се вижда сложно на мен.
Мисля ако  в един се фокусираш, по-добре ще е. 
Около 4-6ти ден е нормално да има затишие, след това се събужда отново. 
За да ползваш кваса, който е квас при 7 навършени дни... трябва да имаш системно еднакво движение - добро нарастване и повърхност с балончета - тогава е готов за месене.  Каквто е квасът, такъв ще е и хлябът. 
Иначе за месене, захранваш с част от кваса ти ( в моментите на храненето му) и брашно и вода, така че да получиш 20% от количеството брашно,  с което ще месиш. 
Зависи кога ще искаш да замесваш - преди обяд или след това. Ето тук съм писала - https://bg-mam.ma/p/1627595/49065065

# 661
  • Мнения: 4 108
Благодаря ти, Морена! Hug Струва ми се ужасно сложно и трудоемко Cry Но твърдо съм решила да докарам един успешен опит. После ще видя дали ще продължа Sweat Smile

# 662
  • София
  • Мнения: 12 655
Барбалена, щом си започнала едновременно и с бялото, и с пълнозърнестото да захранваш, а бялата закваска се развива по-добре, значи пълнозърнестото брашно не е О.К.. От кое използваш?

# 663
  • Мнения: 4 108
Ваня, пълнозърнестото е лидлско, на Родна стряха. Бялото пък беше някакво неизвестно за мен, Клио. В един момент минах към бяло на Родна стряха. Това Клио беше изключение.

Това е третият, захранен квас, от снощи:




Погледнато отстрани ми се вижда добре, но отгоре не... Това е на 11-тия час. Забравих да отбележа изходната позиция. Еднократно или двукратно увеличаване се очаква? Ох, отивам пак да чета обясненията на Морена Sweat Smile

# 664
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Това е третият, захранен квас, от снощи:
Погледнато отстрани ми се вижда добре, но отгоре не... Това е на 11-тия час. Забравих да отбележа изходната позиция. Еднократно или двукратно увеличаване се очаква? Ох, отивам пак да чета обясненията на Морена Sweat Smile
Добре е за етапа, на който е.  За хляб има още брашно да изяде. Simple Smile  Бялото брашно е добре да е с по-висок протеин - 12-13г.
Две/удвоено, три и повече може да расте при добро обгрижване.  Но по важно е повърхостта  с балончета  при пика.

# 665
  • Мнения: 4 108
А може ли при мен резултатите да са по-незадоволителни, защото на всяко хранене местя кваса в нов, чист съд? Просто така ми е по-лесно да отмеря точното количество квас

# 666
  • София
  • Мнения: 12 655
Така като го гледам, и аз мисля, че е добре. Това, че го прехвърляш в чисти буркани не мисля, че трябва да те притеснява.

# 667
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
А може ли при мен резултатите да са по-незадоволителни, защото на всяко хранене местя кваса в нов, чист съд? Просто така ми е по-лесно да отмеря точното количество квас
Не.  
Аз съм си премерила бурканчето и му помня теглото.  Ползвам само едно, вадя колкото да ми остане нужното и захранвам. След това с влажни пръсти почиствам стените до нивото на сместа, след това с кърпа и ми е чисто за следене на нарастването.  Ей ги сега  - в дясно е Квасът, в ляво Закваската за месенето по късно.

# 668
  • Мнения: 4 108
Благодаря, момичета! Ще потърся и брашно с по-висок протеин Hug

# 669
  • София
  • Мнения: 12 655
Благодаря, момичета! Ще потърся и брашно с по-висок протеин Hug

Аз ползвам пълнозърнестото на "Топаз мел". Белтъкът му е 15,17г. Много съм доволна.

# 670
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Благодаря, момичета! Ще потърся и брашно с по-висок протеин Hug
Аз ползвам пицата на София мел за храна на кваса.  
И скоро (като стане поне на месец) е добре да махнеш другото, да остане само бяло брашно, но постепенно става всяка смяна на този ранен етап.  Това е заради топлото време, а ПЗто втасва бързо и само топло му трябва...

# 671
  • Мнения: 4 108
Момичета, първи опит неуспешен. Минаха 7-8-9 дена и според мен квасът не се получи. Снощи в 22:00 забърках нова смес: 20 грама вода и 20 грама бяло брашно София мел за баници, нямаше за пица, но са с почти еднакви протеини. Сега как да продължа? Довечера в 22:00 ли пак да добавям вода и брашно? Морена, гледах в твоя сайт, че пише първите 48 часа не се добавя нищо, само се разбърква 3-4 пъти. Така ли да направя?

# 672
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Момичета, първи опит неуспешен. Минаха 7-8-9 дена и според мен квасът не се получи. Снощи в 22:00 забърках нова смес: 20 грама вода и 20 грама бяло брашно София мел за баници, нямаше за пица, но са с почти еднакви протеини. Сега как да продължа? Довечера в 22:00 ли пак да добавям вода и брашно? Морена, гледах в твоя сайт, че пише първите 48 часа не се добавя нищо, само се разбърква 3-4 пъти. Така ли да направя?
Така направи. Simple Smile

# 673
  • Мнения: 440
Момичета, и аз да си задам въпроса.
Ще отсъствам 4 дни от вкъщи и всеки път, когато трябва да оставя кваса в хладилника за някакво време, после самият квас вече не е същият. Има един алкохолен дъх и колкото и да го храня след това, този аромат на алкохол си остава, ядосвам се и го хвърлям. Явно нещо не правя както трябва. Как точно да го съхраня в хладилника, така че после пак да си остане добър?

# 674
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
За 4 дни го нахрани 1:1:1 и брашното да е повече от водата.  Например 75%. хидратция.

Общи условия

Активация на акаунт