Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 33 755
  • 725
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Барбалена, съставът на кваса няма никакво значение, месиш с каквото искаш брашно или брашна (смеси).

# 691
  • Мнения: 4 108
Благодаря, момичета! Hug Голямо приключение с този квас! Не съм предполагала колко е пипкаво.

# 692
  • Мнения: 2 778
А с какво бяло си пробвала, да не би брашното да е било неподходящо?

# 693
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Благодаря, момичета! Hug Голямо приключение с този квас! Не съм предполагала колко е пипкаво.
Само докато свикнеш, после е незабележимо обгрижването/рутина.

Милива, бялото ѝ брашно не е проблем, а температурите в момента - не много благоприятни.
За захващането (първите дни) е нужна топлина, за ферментацията. Като се хармонизират дрожди и бактерии, нататък вече е лесно. 

Пълнозърнестото брашно само моментно решава  нещата - по бурно/бързо ферментира.  В топлото време е проблем, когато се борим с жегата.

# 694
  • Мнения: 4 108
Според мен си беше студенко в кухнята. Направих опит да пусна духалка, но мъжът ми не понася топлина и жега. Да съм включела фурната, но минималната температура е 30°С и не ми допадна предложението му.

Иначе бялото брашно е на София мел за баници, 13.2 гр протеини... Имах и едно Капуто за пица, но ми се върти, че в едно клипче казаха, че е добре брашното за хляба да е от това, което се ползва в кваса и затова не го ползвах него. Не винаги мога да си осигуря такова брашно.

# 695
  • Мнения: 438
Момичета, исках да ви благодаря за съветите относно съхранението на кваса в хладилника, когато отсъстваме от вкъщи. Вчера се прибрах и квасът след 4 дни беше в чудесно състояние. Нямаше и нотка от онзи ужасен алкохолен аромат, който после въобще не можех да премахна. Беше се надигнал и изглеждаше така сякаш си е бил на плота.
Разбрах грешката си. Наистина трябва да се слага повече брашно. А за покриването на бурканчето- сложих капачката отгоре без да я завинтвам.
Страхотни сте!

# 696
  • Мнения: 2 778
О, изпуснала съм, че в Барбалена е по-хладно. Опитай да го държиш във фурната с пусната лампа само, аз зимата така оставях да втасва и тестото

# 697
  • Мнения: 373
Привет!
Понякога пиша в групата във ФБ и не качвам и тук снимки, че да ги гледате по два пъти 😀
Но вече минаха 5 месеца откакто пека всичко с квас и реших да се похваля и да благодаря за споделеното знание 🙂
Хляб, козунак, кифли, рогчета, мекици...всичко е по-вкусно от всякога! Само едно нещо не върви - диетата 😥

# 698
  • Мнения: 3 637
Prime, страхотни хлебчета! Съвършени са!
Екстра си е диетата, зърнена. Grinning И ние у дома сме на нея, няма да се плашиш. Wink

# 699
  • Мнения: 4 108
Момичета, търпението не ми е присъща черта и... днес сутринта реших, че е крайно време да пробвам да омеся хляб 🫣

Теоретично не бях подготвена, стъпките ги гледах в движение. Че накрая и децата се прибраха и накрая съвсем смотах стъпките. И за капак, отново заради липсата на търпение, го разрязах почти горещ 🫣 Беше глетав, не се надигна, но мъжът ми го хареса много Smile





Първият беше с 250 гр.бяло брашно и 50 гр. пълнозърнесто, а вторият с 300 гр. пълнозърнесто брашно. Вторият го пека в чугунена тенджера, но съм забравила да му направя разрез Sob

# 700
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Момичета, търпението не ми е присъща черта и... днес сутринта реших, че е крайно време да пробвам да омеся хляб 🫣

Теоретично не бях подготвена, стъпките ги гледах в движение. Че накрая и децата се прибраха и накрая съвсем смотах стъпките. И за капак, отново заради липсата на търпение, го разрязах почти горещ 🫣 Беше глетав, не се надигна, но мъжът ми го хареса много Smile

Скрит текст:



Първият беше с 250 гр.бяло брашно и 50 гр. пълнозърнесто, а вторият с 300 гр. пълнозърнесто брашно. Вторият го пека в чугунена тенджера, но съм забравила да му направя разрез Sob
Този на снимката си има височина, съдейки по филийката.  
А 100% пълнозърнест се пече във форма и не се реже. Това е опитималния вариянт.
Аз ти се чудя, както нямаш търпение,  пък въртиш няколко буркана.... квас.

# 701
  • Мнения: 4 108
Въртя по няколко кваса, защото следващия път няма да имам сили да започна отначало. Засега съм закрепила положението с кваса Grinning

# 702
  • Мнения: 4 108
Днес имам два опита, единият е с бяло пшенично брашно, другият със спелта и засега спирам...



Разрезът не се получи, защото нямам бръснарско ножче, а ножовете явно не са достатъчно остри.

# 703
  • Мнения: 3 637
Барбалена, имаш видим напредък. Grinning С всеки следващ път, хлябът ти ще все по-хубав. Wink

# 704
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Едно хлебче от мен - Бабината питка - слабото бяло и 20% ПЗ,  20% квас, 2% сол, 3% олио и 82% хидратация
Автолиза един час (само толкова, че до последно се чудих с какво брашно  да меся, както често се случва) и затова отсях триците и ги добавих по късно.  8 часа насипна ферментация и  15часа хладилна.





Като гледам задаващите се температури... скоро ще трябва да сменям режима, та да пека рано сутрин, докато е по- хладно.

... С всеки следващ път, хлябът ти ще все по-хубав.
Мдаа...  и вкусът също. 
Квасът едва е станал Квас...

Общи условия

Активация на акаунт