Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 370
  • 725
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 4 277
Сисли, да, определено е напредък спрямо вчерашния, и на вид, и на вкус Grinning Сигурно 50 пъти превъртях видеото за оформянето от първия пост, но усещам, че теоретично съм много зле и трябва като за начало да заделя няколко часа за четене и гледане на видеа, но нямам толкова време. Изникват ми по 100 въпроса на всяка стъпка и е много стресиращо да се търсят отговори на момента.

# 706
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
... Сигурно 50 пъти превъртях видеото за оформянето от първия пост, но усещам, че теоретично съм много зле и трябва като за начало да заделя няколко часа за четене и гледане на видеа... Изникват ми по 100 въпроса на всяка стъпка и е много стресиращо да се търсят отговори на момента.
Всички от там сме минали.

# 707
  • Мнения: 4 107
Здравейте, да попитам нормално ли е кваса да мирише леко кисело , дали не му е топло, стои на плота в кухнята. Тегля всичко с везната този път , защото и аз първия път с мерителна чашка , като съпруга на Барбалена  се пробвах Simple Smile на око. Нямаше отклонения обаче тази миризма сме притеснява .

# 708
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Квасът в пик (не преди това) мирише леко и приятно кисело. Не отчетливо кисело или пък горчиво.

# 709
  • Мнения: 4 107
Да леко кисело мирише, в пик е когато бълбука ли, ами до утро си новото захранване и в тази жега сигурно пак ще искам да го хвърля . Лошото е, че не знам как трябва да изглежда правилния вид

# 710
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Да леко кисело мирише, в пик е когато бълбука ли, ами до утро си новото захранване и в тази жега сигурно пак ще искам да го хвърля . Лошото е, че не знам как трябва да изглежда правилния вид
Tук съм показвала -  пост - 176 в тази тема, че нещо с линковете не се получава в момента.

# 711
  • Мнения: 4 107
Значи пак не е така, моето е жива супа , следвам тази рецепта
https://villaveranda.life/home/2019/10/20/--1

# 712
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Разкажи малко повече... сега ли го захващаш,  с какво брашно го храниш,  с какво съотношение, каква е Т у вас.

# 713
  • Мнения: 4 107
Да сега се опитва да го захвана , първо сложих брашно тип 1850, в това съотношение , записах на лист дните и захраних на 3 ден , но още от втория се разводнява

# 714
  • Мнения: 311
Здравейте, вълшебници!
В последно време правя само тостерен хляб с 50% квас, за да ми е готов в рамките на деня. Експериментирам с видовете брашно - като при бялото слагам я спелта, я пълнозърнесто, я ръжено, я комбинация от всички, я само от два вида. Винаги става вкусен хлябът, особено с добавката на зехтин!
Зачудих се обаче дали може да сложа примерно 20-30 гр. царевично или нахутено брашно? Пробвали ли сте с тях?

# 715
  • София
  • Мнения: 12 771
Спокойно можеш да добавиш царевично брашно. Нахутеното, и него ако ще го добавяш в такива малки количества, също не мисля, че трябва да те притеснява.

# 716
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Зачудих се обаче дали може да сложа примерно 20-30 гр. царевично или нахутено брашно? Пробвали ли сте с тях?
С нахут на нас не ни допадна вкусът. 
Иначе можеш разбира се, 20-30г не са нищо.

# 717
  • Мнения: 5 310
Здравейте, вълшебници!
В последно време правя само тостерен хляб с 50% квас, за да ми е готов в рамките на деня. Експериментирам с видовете брашно - като при бялото слагам я спелта, я пълнозърнесто, я ръжено, я комбинация от всички, я само от два вида. Винаги става вкусен хлябът, особено с добавката на зехтин!
Зачудих се обаче дали може да сложа примерно 20-30 гр. царевично или нахутено брашно? Пробвали ли сте с тях?

Може ли да напишете рецептата за тостерния хляб? По-точно ме интересува съотношението брашно -вода -квас.

# 718
  • София
  • Мнения: 12 771
Аз го приготвям по тази рецепта:
Бял хляб със закваска

# 719
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Може ли да напишете рецептата за тостерния хляб? По-точно ме интересува съотношението брашно -вода -квас.
Брашното е колкото и каквото искаш, квасът е 50% спрямо него, водата също е спрямо брашното - от 50% нагоре и зависи колко я поглъща брашното.  2% сол и 3% олио/зехтин - все спрямо брашното.

Общи условия

Активация на акаунт