Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 384
  • 725
  •   1
Отговори
# 630
  • София
  • Мнения: 11 118
При мен става много бързо кваса, отдавам го на киселото мляко и че добавям царевица в сместа която съм си забъркала за хранене.
За тостерния хляб по рецепта се слага 200гр. квас при мен с половината квас става чудесен хляб.

# 631
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Ами аз карам мързеливо - само брашно и вода. Simple Smile  И съм си предоволна от кваса.

5 пъти нарастнал

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 20:53 от Morena

# 632
  • Мнения: 584
Благодаря ви за мненията за миксера. Попариха ми се големите надежди, но ще пробвам пак различни варианти. Ето днес забърках уж козунак в него, получи се едно към едно тесто за мъфини - и брашно добавях и какво ли не - цъ. Кексово късащо се, тежко лепнещо тесто. Ще го изпека да видя крайния резултат ама… сигурно ще отиде в кофата.

За храненето на кваса - зависи от толкова много неща, за мен най-важното е да се наблюдава кваса и да се нагласи спрямо удобното време. При някои може да стига пик  с 1:2:2 за 12 часа, при други 1:5:5 за по-малко време. Наблюдаването е най-важното за мен - да знаеш за колко време се вдига, колко време държи и като цяло как се движи самия квас, а не толкова часовника и мерките. Аз към момента храня 1:5:5 сутрин и вечер. Като нахраня вечер преди лягане, сутринта тъкмо е  в пик/започнал да преминава. Сега времето се сменя, отоплението намаля, влажността спада, със сигурност ще има промяна.

# 633
  • Мнения: 29 212
Мили момичета, имам нужда от помощ.Чувствам се глупава вече.Няколко пъти се опитвам да си направя квас и не става.
Сега почнах пак и до 5-ти, както беше по инструкции, всичко вървеше перфектно.После развитието спря.
Сега този квас го захраних по няколко различни начина(разделих го) и се чудя как да процедирам.Държа го на стайна температура, но у нас е около 22,5 денем и 19-20гр. нощем.
По инструкции го захранвах на 12ч. , сега ще
пробвам на 12, но идея нямам как.Иначе е от бяло и пълнозърнесто брашно.
Да почвам ли отново? Утре ще снимам има ли промяна и да кажете как да го направя най-накрая.🤦🏻♀

# 634
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
ДХ3, искаш ли да ти изпратя Квас?  Казвам го защото ти е ниска Т за захващане.
Иначе около 4-5 ден има затишие, след това се нормализират нещата.
Кои инструкции следваш?

# 635
  • Мнения: 29 212
Морена, страхотна си.Такъв мерак да имам, а все не става.
Ето това видео следвах:
https://youtube.com/watch?v=eF92I13uJA0&si=3xDmQCHncEnhdq3f

# 636
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Не ти е верен линка.
Ето ти от мен за захващането на квас -  https://morrennaa.blogspot.com/2024/12/blog-post.html

# 637
  • Мнения: 29 212
Супер добре написано, благодаря.
А като у нас е толкова хладно мога ли да го захвана въобще? И ако ти ми пратиш ще оцелее ли?
Ох, извинявам се за глупавите въпроси, но наистина ми е каша в главата.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 00:36 от ДХ3

# 638
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря! Simple Smile
Моят е стабилен, на 2 години е. При мама също е по хладно и успешно  оцелява. Храним го и двете с "пицата" на София мел.  Дай на лс данни за Еконт и ти пращам още в понеделник, във вторник ще го имаш.

# 639
  • Мнения: 4 394



подготовката за другата седмица

Честит празник на всички празнуващи днес Flowers Hibiscus

Виждам, че Морена държи фронта и дава нужните обяснения за това няма да повтарям същите насоки, които тя е дала GrinningFlowers Hibiscus

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 15:44 от Danifin1

# 640
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
О, разсмя ме описанието ти на показаното. Smile

# 641
  • Мнения: 4 394
SmileLaughing вярно Innocentпоправям се

# 642
  • Мнения: 2 842
Замириса на празници и вкъщи, за Цветница подарих един с локум и един дундьо с Нутела. Тази година нямах много време и прескочих хамалогията с маяното тесто,  ми.. станаха чудесни козунаци. Вече се убеждавам, че квасът е сложен за работа, ако сам си го направиш сложно. Втората ферментация през нощта изкараха на прозореца, че стана късно и на сутринта тъкмо бяха втасали за печене.

# 643
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Чудесно изглеждат,  Miliva! Simple Smile

# 644
  • Мнения: 10 725
Дайте ми линк към някоя рецепта за хляб, но от този кръглия. Ако може рецептата да е като за малоумни.
Както и преди се оплаках, тостерния става перфектен, козунака перфектен, кръглия хляб смотан. Сега като предстоят почивни дни, планувам да се занимая на спокойствие. Дано се преборя с това лепнене на кръглия ми хляб. Моренка, имаш ли някъде рецепта на твоя хляб или който друг има линк с подходящи подробни инструкции.

Общи условия

Активация на акаунт