Издаване на книга

• 3 003
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте, пиша с цел да получа съвет и мнение за издателства. Искам да издам книга, но имам много въпроси на които търся отговор - например дали трябва да плащам пари, как да защитя авторски права и т.н. Ако някой има опит с издаване на книга ще бъда много благодарна да ми обясни как всъщност стоят нещата.

# 1
Написал ли си книгата? Или ще я пишеш тепърва?

# 2
Не се плащат пари, на теб ти плащат 😁

# 3
Е как? Ако е сам издат, за малък тираж срещу няколко хиляди лева ще ти издадат книга. Отиваш в една печатница и ти дават оферта. Всеки може да издаде книга, ако има пари и после да намери начин да я рекламира и продава. (Което е не по-малко трудно от написването на добра книга.)

Сега, някой за да ти плати за книга, трябва да имаш договор с издателство, а такива не раздават туко така и на всеки новоизлюпен автор.

По-евтин вариант е да спечелиш конкурс за роман/поезия/разкази и тогава наградата може да е парична и издаване от голямо издателство. Ама и това не е проста и лесна работа.

# 4
  • Melmak
Разкажи малко повече, дали си написал книгата вече?

Реално можеш да издадеш. Отиваш в някоя печатница и печаташ. Плащаш си за това. Проблемът идва с пласмента. Книжарниците взимат огромна печалба. Ако успееш да я продаваш онлайн без книжарниците, ще е по-лесно. Моя приятелка издаде книга и не я продаваше чрез книжарница, а само онлайн. Не съм я питала дали е избила вложението.

# 5
Книжарниците не вземат най-големия пай.
Първо да каже има ли готов продукт -  оценен като качествен от друг, освен от майката му/ѝ. Иначе е напразно писане по въображаем случай.

# 6
Разкажи малко повече, дали си написал книгата вече?

Реално можеш да издадеш. Отиваш в някоя печатница и печаташ. Плащаш си за това. Проблемът идва с пласмента. Книжарниците взимат огромна печалба. Ако успееш да я продаваш онлайн без книжарниците, ще е по-лесно. Моя приятелка издаде книга и не я продаваше чрез книжарница, а само онлайн. Не съм я питала дали е избила вложението.
Да, книгата е готова пращала съм онлайн вариант на мои приятели, които я харесаха доста. И затова искам да се пробвам и да говоря с издателства, благодаря на всички за отговорите

# 7
Отиваш в една печатница и ти дават оферта. Всеки може да издаде книга, ако има пари и после да намери начин да я рекламира и продава.
E това е, после как ще я продава, на сергия на пазара?

# 8
Книжарниците взимат огромна печалба.
И колко огромна е тази "огромна печалба"?

# 9
Книжарниците взимат огромна печалба.
И колко огромна е тази "огромна печалба"?
Повече отколкото авторовата.

# 10
Здравейте, интересува ме дали стигнахте до публикация и каква точно беше процедурата.
Имам един ръкопис и се чудя накъде да поема. Ръкописът е готов, имам мнение от няколко души (освен майка ми), но засега съм се спряла на izdavam.com. Все още не съм взела окончателно решение.

# 11
  • Пловдив
Драскам няколко реда, защото дамата не получи особено ясен отговор.

При издаването на книга има два основни варианта – чрез издателство или чрез самоиздаване.

Ако изберете издателство, обикновено се изпраща откъс или целият ръкопис (тук лично аз не препоръчвам да изпращате целия текст без необходимост). След това издателството преценява дали книгата си заслужава инвестицията.

При този вариант авторът получава процент от продажбите, който най-често е между 10 и 15%. Важно е също да се знае, че според договора издателството може да има право да прави промени по текста и корицата, без да е необходимо изричното съгласие на автора. Затова договорът трябва да се чете внимателно.

Едно лирическо отклонение, понеже се спомена печалбата на книжарниците – обикновено тя е около 40% от коричната цена. Това означава, че в много случаи книжарницата получава по-голям дял от автора.

При самоиздаването авторът поема всички разходи. Отново се изпращат необходимите материали – информация за автора, откъс или ръкопис, анотация, синопсис и други документи според изискванията на конкретното издателство.

Дори при самоиздаване може да получите отказ, ако издателството не работи с вашия жанр. При одобрение ще получите оферта.

Услуги като корекция, редакция и превод обикновено се калкулират на печатна страница по БДС стандарт (1800 знака с интервалите). Цените варират, но започват от около 2 евро на страница.

Следват предпечатът на книжното тяло и корицата. И тук цените зависят от издателството, но обикновено започват от около 100 евро.

Накрая идва самият печат. Той се калкулира на бройка и колкото по-голям е тиражът, толкова по-ниска става цената за екземпляр. При разлика от около 100 броя цената може да падне с приблизително 10–20 цента на книга.

Някои издателства предлагат и съхранение на тиража, както и продажба на консигнация. Там комисионата също започва от около 30% от коричната цена и нагоре.

Не трябва да се забравя и данъчното облагане. Данъкът е 10%, но при авторските възнаграждения законът признава 40% нормативно признати разходи по чл. 29, ал. 1, т. 2, б. „б“ от ЗДДФЛ. С други думи, данъкът се изчислява върху останалите 60% от дохода, а не върху цялата сума.

В крайна сметка се сдобивате с един палет прекрасни книги, които започвате сами да рекламирате, опаковате и изпращате. Предимството е, че са изцяло ваши.

Всичко опира до това каква е целта ви. Искате ли някой да поеме организацията срещу процент, или предпочитате сами да контролирате целия процес?

Важно е да се отбележи, че почти всяка една стъпка може да бъде изпълнена и при двата варианта. Има много редактори, коректори, преводачи и художници на свободна практика.

Само като ориентир – един качествен прочит и редакция на книга от около 400 страници формат А5 спокойно отнема месец. След това следва втори прочит с нанесените корекции. Добре е да се предвиди, че целият процес е бавен и отнема няколко месеца до готов продукт.

Забравих и още нещо важно – ISBN номерът. Той е уникалният номер на всяка книга. Ако сте с издателство, те обикновено го осигуряват. При самоиздаване се заявява чрез Националната библиотека срещу символична административна такса (няколко евро). След отпечатването обаче има и законово задължение да предоставите определен брой депозитни екземпляри на библиотеките. ( 3 бе. за 100 книги тираж, 6 за 200 и 12 за 301+ книги)

Общи условия

Активация на акаунт