Тормоз на работното място. Как да помогна?

• 4 303
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
Напускате и подавате сигнал към главна инспекция по труда.

# 31
  • София
Напускате и подавате сигнал към главна инспекция по труда.
това го правих веднъж, но към условията на труд - след месец получих писмо - че всичко е цветя и рози и няма такова нещо Grin
За държавна лаборатория идеше реч...спряла времето си в края на 80те

# 32
Така или иначе съвета е неприложим. Ариел не е в България. Сестра ми живее във Франция. Те там, ако имат проблеми, се обръщат към синдиците. При тях има ефект. В Германия не знам как е.

# 33
Синдикатите? Синдици е друго...

# 34

Синдикатите защитават работодателя, а не работника. От много време се разправям с тях.

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 22:05 от Arielle

# 35
Странно, аз си мислех, че са работнически организации.

# 36
Странно, аз си мислех, че са работнически организации.

Да, ама не. След всяка среща с тях простичко ти се обяснява как трябва да смениш работата вместо да набият канчето на самозабравилият се шеф и то в държава като Германия.

# 37
Съветът им е съвсем правилен. И да му набият канчето (каквито правомощия нямат), той няма как изведнъж да се превърне в друг човек.

# 38
На сила хубост не става. Ако не се чувстваш добре, колективът не те иска и не се вписваш в порядките на фирмата, е странно да очакваш цял офис да бъде превъзпитан заради характеровите особености на кадър на изпълнителска длъжност.
Наивно е да си мислиш, че като си излееш душичката и "ще набият канчето на шефа".

# 39
От сестра ми знам за Франция. При работодателя има защитник на работниците и с него коментираш. Той не те съветва да си търсиш друга работа, а защитава правата ти. Например, когато работата е от такова естество, че се работи и уикендите, работниците трябва да имат веднъж в месеца почивни събота и неделя. Колега на сестра ми се оплака, че два месеца подред няма почивен уикенд. Сега работодателя го гледа като писано яйце.
Тук не говорим цял офис да бъде превъзпитан заради характеровите особености на кадър на изпълнителска длъжност, а че тормоз е недопустим. Това че насилника е мениджър, не му дава такива права.

# 40
В този случай явно не става дума за тормоз, а за лошо планиране на смените от страна на работодателя. Това са обективни факти, които лесно се доказват, за разлика от взаимоотношенията м/у служител и мениджър.

# 41

Синдикатите защитават работодателя, а не работника. От много време се разправям с тях.

Да и аз потвърждавам това. Синдикатите в България защитават работодателите  и в тази връзка искам да попитам нещо свързано по темата.
Преди време работех в една институция и ме уволниха .Държавен служител бях. Същата тази началничка заради която ме уволниха в момента тормози друга колежка по същия начин .Дайте препоръка към кого да се обърне .Целта е да се разшуми ситуацията навсякъде защото институциите не върша работа и не защитават редови служители.

# 42

Да и аз потвърждавам това. Синдикатите в България защитават работодателите  и в тази връзка искам да попитам нещо свързано по темата.
Преди време работех в една институция и ме уволниха .Държавен служител бях. Същата тази началничка заради която ме уволниха в момента тормози друга колежка по същия начин .Дайте препоръка към кого да се обърне .Целта е да се разшуми ситуацията навсякъде защото институциите не върша работа и не защитават редови служители.

На какво основание те уволниха?

# 43
Аз в Германия съм имала проблем с една колежка, която е тормозела и предишната на моето място и затова е напуснала. Заяждаше се за всичко, защо на бюрото ми има залепени листче в ляво, такива простотии. Няколко пъти говорих с шефа ми и той ми каза, че съм абсолютно права и предложи обща среща, отказах, защото няма да падам на ниво, защо имам листове от дясно, не от ляво, защо ми е оставила шишето с вода на пода и т.н. Направо му казах, че е луда. Той ми предложи постоянен договор, но аз естествено отказах. Фирмата беше малка 30-40 човека, семейна и за пореден път се убедих дали в България, дали в чужбина никога в малки фирми или поне аз не мога да работя в такава. Сега съм в голяма фирма, имаше проблем с една колежка, тя с всички всъщност, на мен си позволи няколко пъти да се направи на интересна, не паднах на нивото й, единя път просто си пое въздух за да не и кажа колко е елементарна, отидох при шефа й, работа беше свършена спокойно, аз не казах нищо, но като ми скри едни документи касаещи срокове към държавата и изискващи регистрация и последващи срокове, а целта беше да поема част от тяхната работа вече не издържах, директно при шефа, обясних случая, беше проведен разговор с нейния шеф, аз с нея няма какво да се обяснявам и понеже е много умна, от тогава никаква помощ от мен. И така при мен се размина леко, сега е супер мила, с тих гласец ме пита нещо, но с други колеги нещата абсолютно ескалираха дойде психолог в отдела им за един ден, сега на моменти искам да я питам дали е добре, то мила, говори ми за позитивно мислене, та чак и се шегува понякога. Отношенията ни в момента са повече от добри, тя се държи добре и аз се държа добронамерено както винаги и към всеки. Честно казано не съм видяла някакви скандали, като в България. Има напрежение, но се запазва добрия тон. Останах мтого изненадана, когато искаха да уволят колега, но има клаузи за обезщетение, сумата за 20 г. е главозамайваща, но му дават половината само, той дойде с адвоката си, съответно не го махнаха, остана на работа и с изпълнителтия ни директор си обядват заедно все едно са първи приятели, смеят си се, а всъщност той искаше да го махне. Иначе образец на поведение е моя колежка, високообразовано, няколко езика, но много земна, като поведение и в същото време дистанцирана, ще се усмихне, може да се пошегува, но много "обрано", в граница, придържа се към работния процес, ако има нещо нещо, ще ти го каже, но без заяждане, ясно и делово. Респектира с поведението си и се съхранява от излишни драми.

# 44
Мен също ме тормозят на работното място. Един от колегите се заяжда с мен дори ми налетя. Пуснах си жалба към него, но интересното че шефа ми не се държи твърдо и не желае да му осигури преместване.  В същото време шефът ме сваляше, а аз не се занимавах с него. Голяма злоба на колежките към мен. Непрекъснати  сравнения с неговата жена ми правят. Нямам нищо общо с нея. Отишла съм да работя. Но те ми пречат на професионалното поприще. Някой ден ще постигна своето и цялата тази злоба ще им се върне.

Общи условия

Активация на акаунт