Промяна на местоживеене на дете

• 2 439
  • 46
  •   1
Отговори
Здравейте, имам нужда от малко помощ, ако някой е бил в същата ситуация.
С бащата на детето сме разведени, дело за родителски права не е водено. Детето живее при мен, а с баща си се вижда, когато той може, понеже работата му изисква пътуване в страната и чужбина. Имам друг мъж до себе си, искаме да се преместим в чужбина, понеже той живее там повече от 10г. има много по-добри условия, стабилна работа и добри доходи. За мен също няма да е проблем да започна работа там, а детето да бъде записано на училище. Но .. бащата не ми дава пълномощно. Като причина посочва, че нямало да може да вижда детето, но не приема и никакво споразумение помежду ни като например лятната ваканция детето да е при него, също някой празници. Той не можел да бъде сигурен, че аз ще му водя детето. Предложих да изготвим споразумение в писмен вид, пред нотариус, но и това отказа. Какво мога да направя при тази ситуация? Имам ли шанс да получа заместващо съгласие от съда? Какви причини са основателни за съда, за да ми издаде такъв документ?
Благодаря на всички, които изчетоха всичко, просто искам да съм максимално ясна във въпросите си.

# 1
  • София/Севлиево
Ако бащата отказва не може да направите нищо.Аз съм дете било в подобна ситуация,баща ми твърдо отказваше да разпише каквото и да е на майка ми и първият си задграничен паспорт извадих след навършване на пълнолетие.

# 2
  • София
Децата не могат на едно състезание в чужбина да отидат, Вие искате за постоянно местоживеене. Съдът дава заместващо  съгласие в случай на отиване и връщане - екскурзия, конкурс, състезание, но едва ли ще даде за постоянно пребиваване на единия родител. Аз съм сам родител, никога не съм имала проблем с пълномощното, както и аз съм давала винаги, но за пътуване. Честно казано, ако и на мен единият родител ми каже "Ами искам да живея Париж например, трябва ми пълномощно" няма да се съглася да подпиша.

# 3
Децата не могат на едно състезание в чужбина да отидат, Вие искате за постоянно местоживеене. Съдът дава заместващо  съгласие в случай на отиване и връщане - екскурзия, конкурс, състезание, но едва ли ще даде за постоянно пребиваване на единия родител. Аз съм сам родител, никога не съм имала проблем с пълномощното, както и аз съм давала винаги, но за пътуване. Честно казано, ако и на мен единият родител ми каже "Ами искам да живея Париж например, трябва ми пълномощно" няма да се съглася да подпиша.

Съгласна съм. Но - бащата последните 7 години е все някъде. Няма го с месеци, а е тук по 4-5 дни след като се върне. При това положение, не мисля, че греша като искам по-добро бъдеще за детето си. Нещо, което в малкия град в който живеем, не бих постигнала. А бащата така или иначе го няма. Той няма да си смени работата, за да си вижда детето редовно.

# 4
С бившия ми мъж никога съм нямала такива проблеми. Дъщеря ми живееше като непълнолетна с мен в Германия. Имах приятелка, която се омъжи в Гърция и бащата на детето й не й разрешаваше да го изведе от България. Имаше дела и тя ги спечели. Това беше отдавна, сега може да има други закони.

# 5
Направете консултация с адвокат. Наскоро моя близка имаше подобен  казус, и нещата съвсем не бяха прости. Ето малко информация от сайта на една адвокатка, доста добре е формулирано:

Цитат
Кога е допустимо правомерното временно извеждане на дете в друга държава без съгласието на другия родител?

При наличие на разногласие между двамата родители, те могат да предявят иск пред районния съд или да се обърнат към медиатор. След изслушване на родителите се постановява решение, разрешаващо или забраняващо правото за пътуване на детето в чужбина, в зависимост от конкретната необходимост. Тогава съдът издава т.нар. заместващо съгласие за пътуване на детето или издаване на задграничен паспорт, когато това е в интерес на детето. Даденото заместващо съгласие се дава за определен период и определена държава / кръг от държави. Разрешение за неограниченото извеждане на дете от територията на Република България от страна на единия родител не се дава.
Процедурата е регламентирана в чл. 123, ал. 2 от Семейния кодекс.

Какво е обичайното местопребиваване на детето?

Терминът „обичайно местопребиваване“ определя към кой правен орган трябва да подадете своя иск. Обичайното местопребиваване на детето се определя от няколко критерия, които показват къде детето има най-успешна интеграция в семейната и социалната среда. Сред основните критерии са – посещава ли детето детска градина или училище, дали то владее официалния език в страната и има ли изградени социални връзки.

Всеки случай се разглежда предвид конкретните обстоятелства и специфика на обстоятелствата, което се съчетава с посочените по-горе критерии, при определянето на обичайното местопребиваване на детето.

Кога е необходимо съгласието на другия родител за отвеждането на детето в друга държава?

Полученото заместващо съгласие или нотариално заверена декларация за пътуване на детето в чужбина разрешават напускането на страната с единия родител за определен период от време, така че те не разрешават отвеждане на детето с цел установяване в друга държава.

За целта детето трябва да смени своето обичайно местопребиваване, което става след получаване на съдебно потвърдено съгласие от страна на другия родител или съдебно решение за предоставяне на родителските права върху родителя, желаещ преместването на детето. Наличие на решение на съда или взаимно споразумение, трябва да гарантира най-добри условия за детето и поддържането на отношенията и с другия родител след преместването си. Това става с определянето на подходящ режим на лични отношения между детето и родителят, живеещ в другата държава.

# 6
Скрит текст:
Направете консултация с адвокат. Наскоро моя близка имаше подобен  казус, и нещата съвсем не бяха прости. Ето малко информация от сайта на една адвокатка, доста добре е формулирано:

Цитат
Кога е допустимо правомерното временно извеждане на дете в друга държава без съгласието на другия родител?

При наличие на разногласие между двамата родители, те могат да предявят иск пред районния съд или да се обърнат към медиатор. След изслушване на родителите се постановява решение, разрешаващо или забраняващо правото за пътуване на детето в чужбина, в зависимост от конкретната необходимост. Тогава съдът издава т.нар. заместващо съгласие за пътуване на детето или издаване на задграничен паспорт, когато това е в интерес на детето. Даденото заместващо съгласие се дава за определен период и определена държава / кръг от държави. Разрешение за неограниченото извеждане на дете от територията на Република България от страна на единия родител не се дава.
Процедурата е регламентирана в чл. 123, ал. 2 от Семейния кодекс.

Какво е обичайното местопребиваване на детето?

Терминът „обичайно местопребиваване“ определя към кой правен орган трябва да подадете своя иск. Обичайното местопребиваване на детето се определя от няколко критерия, които показват къде детето има най-успешна интеграция в семейната и социалната среда. Сред основните критерии са – посещава ли детето детска градина или училище, дали то владее официалния език в страната и има ли изградени социални връзки.

Всеки случай се разглежда предвид конкретните обстоятелства и специфика на обстоятелствата, което се съчетава с посочените по-горе критерии, при определянето на обичайното местопребиваване на детето.

Кога е необходимо съгласието на другия родител за отвеждането на детето в друга държава?

Полученото заместващо съгласие или нотариално заверена декларация за пътуване на детето в чужбина разрешават напускането на страната с единия родител за определен период от време, така че те не разрешават отвеждане на детето с цел установяване в друга държава.

За целта детето трябва да смени своето обичайно местопребиваване, което става след получаване на съдебно потвърдено съгласие от страна на другия родител или съдебно решение за предоставяне на родителските права върху родителя, желаещ преместването на детето. Наличие на решение на съда или взаимно споразумение, трябва да гарантира най-добри условия за детето и поддържането на отношенията и с другия родител след преместването си. Това става с определянето на подходящ режим на лични отношения между детето и родителят, живеещ в другата държава.
Няма как да покрием тези критерии, при положение, че за да се социализира детето и да посещава училище в друга държава, то трябва да е там. Но след като не може да отиде, как да стане?! Изчетох доста по темата, но все пак ми се искаше и мнение на някой минал по този път. Консултация с адвокат ще направя съвсем скоро, но ми се иска да съм малко по наясно по темата.

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 12:46 от Не се сърди, човече

# 7
  • София
Бащата на дъщеря ми живя 5 години в чужбина и я виждаше като се върне 2 пъти годишно за по ден-два. Но това не е причина да преместя детето в друга държава. Разбирам Ви, но бих Ви посъветвала да се преместите с детето в някой по-голям град или столицата, да се установите  и ако той тогава не общува с детето ще е по-лесно и вероятно да идете в чужбина след дело

# 8
Това , което искате е възможно и си намерете специализиран адвокат да ви обясни и води делата . Заведете първо дело за родителските права на базата на това , че вие се грижите за детето и бащата отсъства, а после за разрешение от съда да пусне детето в чужбина. Има такива дела и са печелени.
Той въобще участва ли финансово или само иска детето да му е в наличност, когато на него му е удобно. Как сте разведени без да са присъдени родителските права. Това става заедно с решението за развод.

Ако той отказва вие да вземете детето с вас в чужбина и той пътува непрекъснато, тогава той не е в състояние да гледа детето, ако то остане в България.

# 9
Начин сигурно ще намерите.
Аз бих обърнала внимание на следните неща:
На колко години е детенцето ви?
Има ли желание да живее в страната, където искате да отидете?
Знае ли езика? Добре ли приема новия ви партньор?
Ако на всички тези въпроси, отговорът е да, остава последният - на 18 годишна възраст, как мислите, би ли искало да остане да следва в новата страна, познавате ли учебната система там, както за средните училища, така и за вузовете? Защото все пак и това е важно.
Споменавам го, защото напоследък забелязвам теми за деца, учили в чужбина, но след завършено средно, искат да учат в България. И тогава се оказва, че е много по-различно за тях, по-трудно, трябва да плащат такса, да учат на английски с други чужденци, нееверопейци, с друго ниво на английския.

Иначе ви желая успех, и каквото искате да се сбъдне!

# 10
  • Далечният изток
На първо място ви трябва заместващо съгласие от съда да изведете детето до определена държава/и за определен срок. Напълно възможно е да се окаже, че няма да се установите за постоянно в тази държава. Ако останете там, детето е записано на училище както казвате, вие започнете работа, може да заведете дело за определяне местоживеенето на детето. Може да поискате определяне на местоживеенето и заедно с иска по чл. 127а СК, но мисля, че е рано, все още не можете да докажете, че е в интерес на детето то да живее в чужбина. Но пък да извеждате детето в чужбина лесно се доказва. Може да поискате с иска относно местоживеенето, личните отношения между детето и бащата да се осъществяват по-рядко, примерно 2 или 3 пъти годишно, но за по-продължителен период.

Ако бащата отказва не може да направите нищо.Аз съм дете било в подобна ситуация,баща ми твърдо отказваше да разпише каквото и да е на майка ми и първият си задграничен паспорт извадих след навършване на пълнолетие.
Това не е вярно. Искът е по чл. 127 от СК. И при отменения СК имаше иск за определяне местоживеенето на детето.

# 11
На мен ми е интересно, ако авторката каже на бившия "ОК, аз ще се установя в чужбина, а детето тогава ще остане при теб, аз ще го вземам през ваканцията." Готова съм да се обзаложа, че бързо ще размисли, защото в противен случай ще трябва той да си търси нова работа, която да му позволи да си остане у дома и да се грижи постоянно за детето - училище, спорт, уроци, детски рождени дни, родителски срещи, болнични ... Дали е готов за такава промяна?

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 14:08 от Mama Ru

# 12
Това , което искате е възможно и си намерете специализиран адвокат да ви обясни и води делата . Заведете първо дело за родителските права на базата на това , че вие се грижите за детето и бащата отсъства, а после за разрешение от съда да пусне детето в чужбина. Има такива дела и са печелени.
Той въобще участва ли финансово или само иска детето да му е в наличност, когато на него му е удобно. Как сте разведени без да са присъдени родителските права. Това става заедно с решението за развод.

Ако той отказва вие да вземете детето с вас в чужбина и той пътува непрекъснато, тогава той не е в състояние да гледа детето, ако то остане в България.
Развода е по взаимно съгласие. Родителските права не са били предмет на разглеждане по време на развода, защото детето е родено преди брака.
А по отношение на това, да му оставя детето - самото то не иска да остане при него дори за ден, а да не говорим за повече време. Просто техните отношения отдавна са отдалечени, защото детето израстнало предимно с мен. Колкото и опити да съм правила да се сближат, не се получава особено, защото след няколко дни той пак заминава..

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 13:59 от ladymoon09

# 13
Бихте могли да го пробвате: 
Имам право на лично щастие,
имам постоянен партньор, с когото да съм всеки ден, да живеем заедно. щом не мога да взема детето за постоянно при себе си , би ли го взел да живее с тебе до навършване на пълнолетие.
Среща с адвокат.
Детето разбира ли се с новия партньор?

# 14
На колко години е детето? Бащата участва ли финансово в отглеждането му?
Питайте го, ако вие заминете и той не го пуска да дойде с вас, той как ще го гледа, но да не го подxвърля на майка си.

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 15:20 от marsie

Общи условия

Активация на акаунт