Отговори
  • Варна
Въпросите и мненията за градска среда и качеството на живот често буди страстите в темата за Недвижими имоти във Варна. Въпреки, че градската среда и качеството на живот са основни фактори при покупката на недвижим имот с цел да не се разводнява темата за имотите създавам нова отделна тема.

Правете разлика между висок стандарт и качество на живот. Ще цитирам Скаридка:

"Качество и стандарт на живот са много различни неща. Може да имаш висок стандарт - да работиш малко, да изкарваш лесно много пари, да можеш да ходиш по заведения, защото ти стигат парите да си покриеш разходите.
Качеството на живот е нещо съвсем различно - какво качество на живот във Варна с мръсен въздух, прашни улици, задръствания , фекални тръби в морето, презастрояване, дори и в елитните райони, липса на спортни съоръжения за свободен достъп, корупция и т.н"

Тук можем да обсъждаме:
- зелени пространства и паркове
- градинки и детски площадки
- домашни любимци, ролята им в живота ни и мястото им в обществото
- улични кучета
- улици
- автомобили - паркиране / шофиране
- хора и тяхното поведение
- почистването на града
- шум от всякакъв тип
- плажовете и тяхната чистота
- заведенията в които отиваме да се отпуснем, но някой път си тръгваме и напрегнати
- всичко друго за което се сетите, което формира качеството ни на живот

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 14:57 от Penkoman

# 1
  • Варна
Да споделя аз. Ул. Прилеп , пътя за Каменар. Правиха канализация, тротоари, осветление, асфалтираха.  Беше затворена улицата известно време . И сега новият асфалт се реже за полагане на нови тръби. Потресена съм.

# 2
  • Варна
Аз пък съм потресен от стандарта за безопасност на почистващите улици днес цял ден. Принципно съм свикнал някой път да има по 2-3 сутрин, но днес бяха цял ден на групи по 10 човека и беше много трудно да следиш коя какво брауново движение ще извърши, да изчислиш треакторията и да и запазиш живота. И изобщо се чудя 2025-та години нужно ли е да се почиства от хора, няма ли нещо по-полезно, което да свършат. Едно време като дете по бай Тошово време миеха с машини, сега събрали по една бригада и чистят улици.

# 3
fani, нарязан е незаконно, по нощите, за да се свържат съседните кооперации и да могат да ги издадат. В основата на проблема е, че пътят има гаранция и, ако общината издаде разрешение за законно прокопаване, гаранцията отпада. Абсурдно е да се чака 2-3-5г, колкото там е гаранцията, за да се подвързват нови абонати

# 4
  • Варна
Не, режеха една събота през деня. Една дълга ивица до бордюрите срещу Пчелина . Следващата седмица пак в събота минахме  имаше някакви тръби сложени отстрани. Малко ни заприлича на дъждовна канализация, тя нали се прави до тротоарите. Вчера говорихме и с едни съсед , който минал от там и той го видял

# 5
Поздравявам Penkoman за темата, която е създал. Определено има какво да се обсъжда. Аз мисля малко да изчакам преди да повдигна въпроса с бездомните кучета Simple Smile Нека се съберат повече хора, които да следят дискусията.

# 6
Поздравявам Penkoman за темата, която е създал. Определено има какво да се обсъжда. Аз мисля малко да изчакам преди да повдигна въпроса с бездомните кучета Simple Smile Нека се съберат повече хора, които да следят дискусията.
Повдигнете  го.Те животните  не са се размножили  сами, все някой им е бил стопанин , нали така...😉

# 7
  • Варна
Ани2010 точно така, не само някой някога им е бил стопанин, но всяка година имаме новоизоставени такива. Има и такива, на които поколения наред вече никой не им е стопанин, а са си родени на улицата. Да, именно това е част от проблема - хората, които безотговорно ги изоставят.

# 8
За бездомните кучета - смятам, че Каменар най-накрая работи, но предвид завареното положени - трудна работа. А и както сте казали, непрекъснато си изоставят кучетата, с този манталитет не знам колко приюта биха ни били достатъчни.

# 9
  • Варна
Трябва да се сложат огромни глоби за изоставено куче, като наистина трябва да има Зоо-полиция не само да следи за насилие над животните ами и дали ги има изобщо налични при собственика с проверки на място.

Не си декларирал куче - глоба - това пък може да се установи лесно - или кучето е на двора или го извеждат за разходка и вече съответно да се проверяват документите, декларирал си куче ама го няма - глоба. Срок за декларация на новородени и пак същата процедура. За съжаление докато се научим нещата ще трябва да са малко зорлем.

Това е ако искаме хуманно отношение, а то е скъпо.

За целта - който отглежда домашно куче данъците, които се събират да са по-високи и с част от тях да се издържа  поне 1 улично такова, което да се прибере в приют и да се работи за осиновяване ако ще и в чужбина. Не е вариант пак да се пускат на улицата. Като има по-високи данъци за домашно куче, ще има и пари за зоополиция.

Това е моето виждане - без организация, пари и хора проблема никога няма да се реши. Но, като има приходи от глоби и данъци от домашни животни и ще се получат нещата, за 2-3 години няма да остане едно улично куче.

Междудругото с AI и база данни, дори и без чип може да се разбере кое куче на кого е било дори и да е порастнало вече, а да е регистрирано като малко. Така, че като има база вече контрола става лесен.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 08:52 от Penkoman

# 10
Задължитено трябва да има контрол. Чипиране, ваксинации, данък и строг контрол. Като искаш куче да си плащаш за удоволствието.

# 11
Че те си плащат 25 лв/година, малко над 2лв/м, ако се кастрират се освобождават от таксата.
Смешна такса, безобразно смешна.. за домашните развъждачи.
Почна се - кученца и котенца в кашончета до контейнерите, и това пак е хуманно, съвсем друго е да ги завържеш с пъпната връв в торба и в казана.. В най-добрия случай ги гледат 2м, докато ги отбият от майката и ги "доставят" до контейнери и пред дворовете на хората. То не бяха с кашонче на тротоара, то не беше в торбичка закачена на оградата, още слепи, то не беше изхвърлено до контейнера в някое село/местност.
Обаче четат морал колко здравословно било за кучето/котката да родят, да се усетят и те родители, и кои сме били ние да им отнемаме природата..
Айде, че се ядосах, а за ракош видях на камерата и ново куче да минава по улицата .. дано да е на някого, че си брало лайката вече

# 12
Абсолютно! Доколкото знам такова решение може да се вземе на общинско/областни ниво? Или греша?

# 13
Най-големия проблем на града ни е чистотата и липсата на инфраструктора.

За бездомните кучета аз виждам голям напредък. В интерес на истината на центъра срещам най-много, но не са глутници каквито преди 10 години имаше.
Да повдигнем и темата за бездомните котки, за мен там положението е абсолютно изтървано. Няма никакъв контрол а те се развъждат ( самостоятелно ) с невероятни темпове. Много по нахални животни са от кучетата - Лятото на плажната алея по заведенията е ад, и ми писна от хора които ги хранят хвърляйки на пода остатъци, в резултат на което вървим по мазен под. Научават се и се катерят по столовете.
При ЧериБайМери до ФК са цяло стадо, на крайбрежната до Wake парка също са стада.

и за протокола да напиша, че обожавам животните, ходила съм и като доброволец в кучкарника
Семейството ми притежава домашни любимци, но ги гледаме в двор.

# 14
Вчера констатирах, че доста котки  около нас са кастрирани, за женските говоря, на тях им подрязват едното ухо. Предполагам или хората, които ги хранят ги кастрират по програми, или самите заведения са се заели с тази работа, че иначе и те си страдат от набезите им.
Затворените контейнери също им намаляват достъпа до храна и съответно им намаляват репродуктивните възможности.

Общи условия

Активация на акаунт