Отговори
# 15
За котките ми е жал. В София имаше програма от четири лапи да заведеш училични котки. Супер би било и тук. Наистина ми е тъжно да гледам как непрекъснато бременеят и раждат, а кастрацията хич не е евтина, а и не се знае дали не кърми, та си е цял процес.

Те не ми пречат иначе. А и не са опасни, докато кучетата са големи животни, често разни измекяри ги тормозят и те разбираемо се озлобяват.

# 16
Уличните животни определено са проблем,но някак не ми се набиват на очи,след като видях как в Лондон,без никакъв проблем се разхождат лисици по улиците,с размери на големи кучета....Даже в задния двор на къщата не можех да изляза на спокойствие, без да се оглеждам. И затворени контейнери имат и специални кошчета за хранителни отпадъци,е няма братче,Лондон е пълен с лисици. Докато живях там,имаше случай на лисица влязла в къщата на майка с бебе и го беше нахапала брутално. По вестниците съм го чела.
 Та освен с приюти и наказания на тези,които изхвърлят животни на улицата,как по друг начин може да се реши този проблем.

# 17
  • Варна
Casual мисля, че е крайно време да спрем да се извиняваме и обясняваме, че повдигаме въпроса за уличните котки и кучета. Нека се върнем към нормалното вече. И аз съм израстнал с котки ама в момента ме е гнус да седна на заведение отвън вече, че то или котки ще има по седалките и масите, или кучета ще обикалят. Не е нормално. Не, че вече и по ресторантите не водят домашните си кучета, я ги ваксинирали, я не ама ги водят. Кучето обходи охрачената земя и после с лапки на сепарето...

Иначе котките са по-малкият проблем. Първо не си вършат работата където ги сварата свари, и после по-скоро бягат, а не ти се тикат из краката, а и не те нападат. И откъм болести е по-безопасно въпреки, че за бременните токсоплазмозата е ужас.

Котките идват защото преди хората се въздържаха, имаха хигиена, учеха ни е училище да не милваме улични животни, имаше надписи, лозунги (викат му слоган вече). Сега гледам вървят млади момичета и момчета, ядат нещо, милват първата крастава котка и така... Хората просто ги приучиха да ни се качат на главите. Същото е и с уличните кучета.

25лв данък е направо подигравка, 500-1000лв да е, да си помисли всеки и ще има пари после и за бездомните, защото притежанието на куче или котка (за котките може по-малък данък защото те не се извеждат да опикават и осират всичко ) си е гевезелък освен ако не е военно куче, водач, спасител, овчарско и.т.н.

Има и още нещо. В служителите в заведенията не ги учат на хигиена, няма и кой или не смеят. Те самите хранят, милват и допускат животни и дори управителите не смеят нищо да им кажат защото ще ги заклеймят като зли хора. Има заведения зад които съм виждал готвачи да милват улични кучета и после кой ги знае мият ли се или не...Как ще милваш животни, та ти си с униформа, на работа, влизаш в кухня, по тая униформа също полепва всичко. Изобщо в последните 30 години основни норми се забравиха.

Лисиците пък Карина, са супер опасни за тении, даже по-опасни от кучетата. Напоследък гледам си маркират територия по Балчишката дамба и Яйлата, там беше минирано през 10 см.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 17:44 от Penkoman

# 18
С котките трябва да се пипа внимателно, да не изпаднем в свръхпопулация на гризачи. Котките трябва да ги има, но не трябва да им се задоволяват нуждите от храна на повече от 30%

# 19
Уличните животни определено са проблем,но някак не ми се набиват на очи,след като видях как в Лондон,без никакъв проблем се разхождат лисици по улиците,с размери на големи кучета....
И тук имаме лисици, но не са големи като кучета. Засичал съм по една лисица предимно посред нощите,два-три пъти в годината. Страхливи са и бързат да се скрият или да избягат.

# 20
Ники,къде си ги засичал? Аз говоря за такъв брой,че все едно са нашите улични кучета,свободно се разхождат навсякъде. И са по улиците,в дворовете на хората,даже в къщите им влизат!
Когато заминах за Англия,взех и домашните си любимци. Беше ме страх сутрин и вечер като излизам да разходя кучето,да не ме нападне някоя лисица. На някой може да му е смешно,но са ужасни.

# 21
Живея в Германия и тук няма проблем нито с бездомни кучета, нито с бездомни котки, нито с лисици. От време на време чувам, че има вълци, но естествено те са по гори и полски региони, което си е съвсем нормално. Мисълта ми е, че явно има добри " европейски практики" в тази насока, просто трябва да се копират. И да, решението е високи данъци за притежание на куче, редовни и задължителни посещения при ветеринар, което в Германия си е доста скъпа услуга, чипиране, редовно проверки на Зоо полиция и т.н. Толкова лесно може да се реши този проблем. И без това така ще се осигурят повече постъпления в държавата. Чудя се как още не са се сетили нашите управници.На българина като му бръкнеш в джоба, тогава се замисля. Когато трябва да плати един чувал с пари, за да си позволи да гледа куче, ще се замисли дали да вземе.

# 22
Ники,къде си ги засичал?.....
Евксиноград

# 23
  • Варна
В Германия имат традиции. Гледам един youtube канал Terra Germania на един човек, който търси с металотърсач и в една от сериите намери метален медальон за куче от Хамбург или друг голям град със сериен номер на кучето и други данни, медальона беше от края на 19-ти век. Та хората как ще имат проблем, като има контрол доказано още от преди 150 г., а вероятно и преди това. Хубаво взехме от Запад-а грижата за животните, правата им, модата да имаме домашни кучета и да ги мъкнем навсякъде ама да бяхме взели и правилата и задълженията им.

Няма да забравя случай, който имах на служебно пътуване в северна европейска столица - някакво куче си свършило работа на тротоара - единственото, което видях за целия си престой  - и всички от групата се обръщаха да предупреждават и недоволстваха, като казаха че било незаконно и имало солидни глоби.

# 24
Лисици има в Морската, посред бял ден сина ми бяха видяли лисица с лисичета под моста до у-ще Найден Геров, в канала на Царевец Simple Smile
В гората над Виница има лисици, чакали, виждали сме и диви прасета и сърни да пресичат точно на гробищата по пътя за Аладжата

# 25
Тази лисица по канала на Царевец беше сензация по едно време. Тя беше толкова плашлива, че даже беше трудно да я снимаш. В Морската освен катерици други животни не съм виждал.
Виж глутници кучета съм виждал многократно. Особено зимата в тъмното си стават направо агресивни. Котки има, но аз поне не знам за нахапани от котли деца и възрастни.Имало такса 25 лв на година. Цели 4 кутии цигари. Уау. Така просто няма как да стане.

# 26
Аз да напиша мнението си и за другите неща, че само за животните говорим, а те далеч не са едниственият проблем:
- зелени пространства и паркове - Тук нямам изградено мнение, живеем в билзост до Морската и не знам по кварталите как. В Аспарухово ми харесва паркът, както и този в Младост.
- градинки и детски площадки - Пак нямам мнение, защото нямам деца. Това, което ми прави лошо впечатление, е пиенето и пушенето от родители (при тийнейджъри пак е грозно, ама някак тях тази мизерия не ги засяга лично, защото нямат деца) по детските площадки. Рушенето на площадки, буквално не виждам нещо да оцелява повече от 1 месец. И после трябват няколко години, че някой да го оправи.
- домашни любимци, ролята им в живота ни и мястото им в обществото - Тук не съм сигурна какво се има предвид, ако е дали хората си чистят след кучетата - не забелязвам да има такава тенденция.
- улични кучета - Вече си дадох мнението. Радвам се, че Каменар вече работи, а не е един мизерен карцер, надявам се това да е стъпка в правилната посока.
- улици - Дупките са навсякъде, но аз не обичам да шофирам и това, което ми боде повече очите, са неадекватните ни тротоари. Просто е абсурдно положението с велоалеи, които в рамките на 500 м. заемат или целия тротоар, или не са достатъчно големи, за да поберат и една гума на колело. Абсолютно неадекватно изпълнение. Плочки, шахти, пълно мазало.
- автомобили - паркиране / шофиране - Не мога да коментирам и тук, смятам, че има доста неадекватни шофьрои, но то май навсякъде.
- хора и тяхното поведение - Нищо положително не мога да кажа, варненският манталитет ми се нарежда сред топ 3 най-неприятните. Родена съм тук и това си говорим непрекъснато с приятели и познати, че понякога имаме чувството, че тоя град е изграден на схеми, кражби и кривотия. Като прибавим и рускоговорящите (тук да не се започва темата за войната, имам предвид генерално през целия ми живот в града), които са супер много и тотално отказват да говорят на български, а живеят тук от 100 години..., така де, нищо положително не мога да кажа. Естествено, има изключения, все пак и аз общувам с достатъчно нормални хора, но масовият манталитет ме дразни.
- почистването на града - Не е добре работата. От една страна фирмите са зле. От друга гларуси и клошари допълнително размятат боклуци. От трета и няма никакъв контрол върху хранителни вериги, строителни фирми, че дори и медицински обекти - всичко живо хвърля в общите кофи.
- шум от всякакъв тип - Аз нямам проблем някой да ми шуми, та нямам мнение.
- плажовете и тяхната чистота - Мръсничко е, няма как да си изкривя душата. Концесионерите не чистят кой знае колко, отделно смятам, че качеството на водата във Варна въобще не е добро, особено в сравнение с други части на черноморието. Аз лично не съм влизала в морето от не знам колко време.
- заведенията в които отиваме да се отпуснем, но някой път си тръгваме и напрегнати - Окей са, в по-високия клас ресторанти обслужването е на ниво. В летните барчета и ресторанти може и да са малко криви служителите, но чак някакви екстремни случаи не съм имала.

# 27
Сави, добавям и снегопочистването. Не може да имаш всичко на всичко три снежни дни в годината и градът да е блокиран през тях.

# 28
  • Варна
- домашни любимци, ролята им в живота ни и мястото им в обществото

Има се предвид, че напоследък се допускат кучета в ресторанти. Малките кучета са качени директно по сепаретата, големите кучета си слагат лапите по сепарето и в двата случая със същият успех можем да седнем някъде по земята защото вече е също толкова чисто. Също някой път ги изпускат и ходят притесняват другите хора.

Няма да забравя, как отидохме в много емблематично заведение, извън Варна на 70-80 кв и собственика си пускал кучето из ресторанта, кучето ходи, замита пейките с опашка, притеснява хората, ръмжи, лае, ние станахме и директно си тръгнахме, а една жена която помоли да го вържат първо нагло и отказаха, след като ги заплаши с РЗИ я излъгаха, че ще го вържат, но ние го видяхме да си обикаля като напускахме ресторанта. Еми наглост...

Отделно съм виждал кучета качени по пейките в Морската градина, щото били чисти - така отговори бабата при въпроса ми защо е там кучето, където майките хранят бебетата си.

Също и кучетата по апартаментите, които лаят и развалят почивката на хората. Или по дворовете, които вият и се дерат 24/7

За чистотата сте споменала - не си чистят след тях масово, пък и да си чистят пикните не могат да ги почистят, след това някое детенце ще подари на мама препикана маргаритка.

Също въпреки, че има забрана за разходка по плажовете редовно ги пускат в галоп, плашат малки деца, тъпчат хавлиите на хората, идват да те душат, а отделно целият плаж е засран.

Пускат ги и из паркове и особено из екопътеките, ходиш и в един момент срещу теб някакъв звяр без каишка. Ако имаш малки деца не е приятно.

По улиците също не внимават, отпускат им каишките и се оплитат в краката на хората или просто им се врат в краката. Или даже не са на каишка и ходят където им е кеф.

Правата на животните добре ама правата на хората на необезпокоявана почивка, лично пространство и хигиена?

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 18:49 от Penkoman

# 29
  • Варна
Ох, пак с тези кучета. В Германия са навсякъде, молове, заведения. Да, не лаят, изключително са възпитани , но пак лапите им не са чисти , нали? Преди време в една банка  ( Франкфурт ) ,пристъпвайки назад се блъснах в огромно куче, много спокойно си стоеше .

Общи условия

Активация на акаунт