Преместване от София в Стара Загора

• 3 983
  • 91
  •   1
Отговори
Здравейте,
Обмисляме преместване от София в Стара Загора.
Моля за информация има ли възможност за намиране на работа, социални контакти има ли достатъчно млади хора?
Благодаря!

# 1
  • София
Първо намерете работа, която да ви отговаря на потребностите, после багажчето.
Работа има за някои, за останалите е ниско платена, заплатите не отговарят на софийските.
Иначе ми е любим град, жив, хора има всякакви.

# 2
Сега, както ще затварят ТЕЦ-ове и мини, работа може и хич да няма.

# 3
Не мога да кажа дали има работа. За мен преместването не си заслужава. С мъжа ми се преместихме от София в Стара Загора преди две години. Аз съм от тук и града си го обичам. За мен обаче културния шок беше огромен. Мисленето на хората не се е променило много, много. Моето мнение е, че местната власт и областните дирекции на разни институции не работят. Не се влага в инфраструктура толкова, колкото се твърди. Няма добри медицински специалисти. След 8-9 часа живот няма. Улиците се изпразват. Преди месец ходих на среща с дружки в София, в петък вечер. Разликата е огромна.

# 4
Благодаря! Моето впечатление за града е същото
А успяхте ли да се социализирате.
Повечето млади са вече със семейство и деца.

# 5
Аз имам приятели тук, та не ми е нужда допълнителна социализация. А мъжа ми няма такива необходимости. Grinning Идват ни на гости от София негови приятели, мои.
Ако имате възможност, елате тук за седмица-две. Поразходете се, излезте по заведения, обърнете внимание на всеки дребен детайл. Според мен така по-лесно ще прецените дали на вас ще ви е добре тук. Все пак моето мнение не е общовалидно.

# 6
  • Бургас
https://https://www.bg-mamma.com/?topic=1536797   Имаше такава тема...
Аз лично, ако обмислям преместване, освен живеене известно време там, бих попитала в разните групи във фейсбук за града, кои са най-големите проблеми, с които се сблъскват хората и какво не им харесва в населеното място.

# 7
  • Melmak
Намирането на работа би било основен проблем. Но това зависи и какви специалисти сте.

Вижте начинът на живот, медицинските услуги и възможността за жилище. Зависи и какви натури сте, защото за мен средата е важна и ако се отделя от нея, ми се иска да създам нова. Но ако не ми допаднат хората..

# 8
Ние обмисляме точно същото, но чакаме първо апартаментът ни да стане готов. Работим отвкъщи, а за отглеждане на дете е много по-добре в Стз, защото е по-спокоен град, и без мръсния въздух на София. Домът ни тук няма да го даваме под наем, и ако искаме ще отскочим уикенд до Витоша, но в Стз ще имаме помощ за дете плюс детските градини не са мисия невъзможна, и няма нужда да си продаваме бъбрека за частна такава.
Аз съм от Стз и познавам града добре, имам и познати, а и ще намерим нови, ако са ни нужни, но най-вече ни е нужно спокойствие, близост до парк, без задръствания и мръсен въздух. Култура, ресторанти и барове има, но не сме и нощни птици.
Нервната ви система ще се подобри със сигурност, иначе харесвам много и София, може след години да се върнем, но със сигурност за малко дете е по-добре Стара Загора.

# 9
Култура няма кой знае каква в Стара Загора. Например театралните постановки са само в Културния център. Театъра го ремонтират от дълго време. Та във въпросния културен център зимата няма отопление. Аз стоя с якето. Първите 4 реда са на едно ниво, а седалките не са шахматни. За хора, които са по-високи, няма достатъчно място за краката. Една опера има, където от време на време можеш да отидеш на балет. Ние с мъжа ми сме почитатели на класическата музика. Тук рядко има такива. Ако се наложи да лежите в болница с детето, има една Тракия и една Окръжна болница. Ресторантите са на посредствено ниво, а обслужването е трагично. Да не говорим, че на повечето места дават да се пуши вътре. Например в Царя, пред детския кът се кади здраво. Това е моето виждане, разбира се.

# 10
Групости, операта е супер и всеки път като ходим я посещаваме, не само за балет. В момента съм на менар в София, и това го има само тук, в Търново и Стз. Има още културни събития за кино като Златната липа примерно, последно бях на това.
Който търси намира това, което му харесва. Със сигурност предпочитам да живея до парк, и да не губя целия си ден в логистика и задръствания.
За болница е важен лекаря, има доста частни, но някои неща в държавата са по-добре като апаратура, която липсва в частни.

# 11
Къде класифицирах операта, че да ми казваш, че са глупости? Колко кина има в Стара Загора и колко в София? И колко частни болници има в Стара Загора? Чак доста не са. Аз не съм доволна от медицинската грижа тук, нито от лекарите, при които съм била.
Всеки да живее, където му харесва. Казвам си мнението по въпроса на авторката.

# 12
  • Melmak
За съжаление от приятели чувам все лоши неща за болниците в областните градове и за медицинската грижа. Не ми се е налагало аз лично да ползвам медицинска услуга извън столицата, но това, което приятелките ми разказват не е добре. Доста от тях лятото отиват при техните, които са в областни градове. Ако децата се разболеят е нещо страшно.

Разбира се, в София има много минуси, аз страдам от лошия въздух. Дишаме отрова. На други места това не е така. Животът е по-спокоен без толкова трафик и лудница. Но това носи и минусите на малко работни места, лоша местна управа, по-ниски доходи, по-малко лечебни заведения.

# 13
Точно, Хечи. Всяко населено място има своите предимства и недостатъци. Човек трябва да прецени спрямо начина си на живот, интересите си и желанията си къде ще се чувства добре. Понякога трябва са поживееш повече на дадено място, за да може да имаш реална представа твоето ли е или не. Живеем в свободен свят и можем да се местим. А и днес един град може да ни устройва като място за живеене, утре вече не. Претегляш, премисляш и ако се решиш, се местиш.

# 14
Това че дадена болница е частна не я прави автоматично пълна с добри специалисти, казах вече, че ако родиш в частна, но бебето се нуждае от кувьоз ще го изпратят в държавната. Но майка ми работи в тази сфера и като цяло винаги, ако съм се нуждаела от мед грижа пак съм ходила до Стз.
Всичко останало зависи от самия човек. Пишеш, че живота след 9 спира, но ние и без това си лягаме рано, затова още по-добре, че спира. Иначе тук в София и в най високата къща в планината в Драгалевци пак ще е мръсен въздуха, пак ще има бездомни кучета. В СТз дори хранителните магазини са на пешеходно разстояние. Но аз бих живяла и на село, така че не знам дори дали бих се върнала в София. Не разбирам защо живееш в Стз щом не ти харесва.
За по ниски доходи не е задължително въобще, ако работиш за фирма от другаде дистанционно, както мисля е авторката, както сме и ние. Много хора по време на ковид се махнаха от София и са доста по-щастливи и спокойни хора.
Колко кина.. няма нужда да ходя едновременно на 5 кина, на нас ни е достатъчно едно кино.

Общи условия

Активация на акаунт