Промяна на местоживеене на дете

• 2 454
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
За мен е "леко" лекомислено мисленето ви. Заради мъж вие да ходите а детето в чужбина..... преместете се в по-голям областен град или елате в София, но тотално да променяте целия живот на детето си, защото така мислите, че ще е по-добре за него аз не мисля, че е ок.
А за извадите заместваща декларация - тя е за определен срок. След това пред съда трябва да докажете нуждата от такъв документ за детето. Съда не дава толкова лесно такъв документ, имайте го предвид. И едно такова дело отнема не по-малко от 1 г.
Седнете и помислете по-добре над нещата. Ако отидете в чужбина и този мъж ви в един момент ви зареже, вие как ще се справите финансово - с квартира, работа, разходи за детето......в чужбина саама жена с дете не е толкова лесно както в БГ.
[/quote
Не като да не съм го помислила. Благодаря все пак за мнението.

# 31
  • София
Живяла ли си в чужбина преди? Изобщо не те съветвам да се местиш с детето при мъж в чужда държава, в която няма да имаш никаква опора, освен него. Можеш ли да си представиш какво е да изоставиш абсолютно всичко познато и да идеш на място, където партньорът ти ще ти е за всичко. За мен това е много рисковано. Можеш да поставиш себе си и детето в ситуация, от която няма измъкване. Аз на мъже не вярвам. Първо гледай къде ще ти е най-лесно да издържаш детето си сама, ако се наложи.

# 32
Авторката си е направила сметката как ще се справи в чужбина, тя не ви пита вас дали да се мести. Винаги са ме възмущавали такива, които дърпат надолу, съдейки от собствения си ограничен капацитет. Ами ето аз отидох в чужбина, с дете и мъж, който дълго след това не работеше и се справих съвсем добре, по- точно е да се каже успях. Спестете си непоусканите съвети!

# 33
Намерете си добър адвокат.

# 34
Направете консултация с адвокат. Наскоро моя близка имаше подобен  казус, и нещата съвсем не бяха прости. Ето малко информация от сайта на една адвокатка, доста добре е формулирано:

Цитат
Кога е допустимо правомерното временно извеждане на дете в друга държава без съгласието на другия родител?

При наличие на разногласие между двамата родители, те могат да предявят иск пред районния съд или да се обърнат към медиатор. След изслушване на родителите се постановява решение, разрешаващо или забраняващо правото за пътуване на детето в чужбина, в зависимост от конкретната необходимост. Тогава съдът издава т.нар. заместващо съгласие за пътуване на детето или издаване на задграничен паспорт, когато това е в интерес на детето. Даденото заместващо съгласие се дава за определен период и определена държава / кръг от държави. Разрешение за неограниченото извеждане на дете от територията на Република България от страна на единия родител не се дава.
Процедурата е регламентирана в чл. 123, ал. 2 от Семейния кодекс.

Какво е обичайното местопребиваване на детето?

Терминът „обичайно местопребиваване“ определя към кой правен орган трябва да подадете своя иск. Обичайното местопребиваване на детето се определя от няколко критерия, които показват къде детето има най-успешна интеграция в семейната и социалната среда. Сред основните критерии са – посещава ли детето детска градина или училище, дали то владее официалния език в страната и има ли изградени социални връзки.

Всеки случай се разглежда предвид конкретните обстоятелства и специфика на обстоятелствата, което се съчетава с посочените по-горе критерии, при определянето на обичайното местопребиваване на детето.

Кога е необходимо съгласието на другия родител за отвеждането на детето в друга държава?

Полученото заместващо съгласие или нотариално заверена декларация за пътуване на детето в чужбина разрешават напускането на страната с единия родител за определен период от време, така че те не разрешават отвеждане на детето с цел установяване в друга държава.

За целта детето трябва да смени своето обичайно местопребиваване, което става след получаване на съдебно потвърдено съгласие от страна на другия родител или съдебно решение за предоставяне на родителските права върху родителя, желаещ преместването на детето. Наличие на решение на съда или взаимно споразумение, трябва да гарантира най-добри условия за детето и поддържането на отношенията и с другия родител след преместването си. Това става с определянето на подходящ режим на лични отношения между детето и родителят, живеещ в другата държава.

Моето заместващо съгласие е неограничено - и като време, и като държави.

# 35
  • Буркина Фасо
от забрана детето да напуска без разрешение от другия родител - до неограничено заместващо съгласие.
горе-долу в тоя диапазон попадаме. Smiley

# 36
  • Далечният изток
Най-вече зависи колко годишно е детето. Това за неограниченото по време заместващо съгласие.

# 37
  • София
Въздушен Шенген, авторката може да си замине с детето, да му смени адреса щом не е водено дело, и после като си заведат деца вече е установено положението, при което детето е в чужбина за постоянно. Може и да я съдят за отвличане, да каже адвокат, но щом и бащата постоянно е в чужбина по работа, не мисля, че някой ще се трогне, че детето не е в Павликени, или където е в момента.
Но е важно щом бащата общува с детето да се разберете някак и да си се виждат и в бъдеще. Иначе съдът също ще разреши преместване, според мен, защото майката заминава да работи и е основен отглеждащ родител.

# 38
Ако бащата отказва не може да направите нищо.Аз съм дете било в подобна ситуация,баща ми твърдо отказваше да разпише каквото и да е на майка ми и първият си задграничен паспорт извадих след навършване на пълнолетие.
При голямата ми дъщеря,съдът го задължи, тъй като след множество откази, съдът се аргументира за решението си с това, че по този начин детето бива ощетено. 🙂

# 39
  • Далечният изток
Задължи ли го или даде заместващо съгласие?

# 40
  • Буркина Фасо
за местоживеенето ли говорим или за промяна на адрес ?

# 41
  • Далечният изток
Не, за напускане на България.

# 42
В моят случай (разведена със споразумение, с което бащата има 3 уикенда в месеца) отхвърлиха искът за промяна на местоживеенето на дете, като съдът счете, че е в най-добър интерес на детето да се запази фактическото положение, при което е на лице обективна възможност да осъществяват непосредствен контакт с бащата и ако се смени местоживеенето в друга държава (въпреки доказаните битови, социални и образователни потребности) ще се създаде риск от отчуждение.

Имате ли съвети как да се докаже, че няма да има отчуждение?

Направете консултация с адвокат. Наскоро моя близка имаше подобен  казус, и нещата съвсем не бяха прости. Ето малко информация от сайта на една адвокатка, доста добре е формулирано:

Цитат
Кога е допустимо правомерното временно извеждане на дете в друга държава без съгласието на другия родител?

При наличие на разногласие между двамата родители, те могат да предявят иск пред районния съд или да се обърнат към медиатор. След изслушване на родителите се постановява решение, разрешаващо или забраняващо правото за пътуване на детето в чужбина, в зависимост от конкретната необходимост. Тогава съдът издава т.нар. заместващо съгласие за пътуване на детето или издаване на задграничен паспорт, когато това е в интерес на детето. Даденото заместващо съгласие се дава за определен период и определена държава / кръг от държави. Разрешение за неограниченото извеждане на дете от територията на Република България от страна на единия родител не се дава.
Процедурата е регламентирана в чл. 123, ал. 2 от Семейния кодекс.

Какво е обичайното местопребиваване на детето?

Терминът „обичайно местопребиваване“ определя към кой правен орган трябва да подадете своя иск. Обичайното местопребиваване на детето се определя от няколко критерия, които показват къде детето има най-успешна интеграция в семейната и социалната среда. Сред основните критерии са – посещава ли детето детска градина или училище, дали то владее официалния език в страната и има ли изградени социални връзки.

Всеки случай се разглежда предвид конкретните обстоятелства и специфика на обстоятелствата, което се съчетава с посочените по-горе критерии, при определянето на обичайното местопребиваване на детето.

Кога е необходимо съгласието на другия родител за отвеждането на детето в друга държава?

Полученото заместващо съгласие или нотариално заверена декларация за пътуване на детето в чужбина разрешават напускането на страната с единия родител за определен период от време, така че те не разрешават отвеждане на детето с цел установяване в друга държава.

За целта детето трябва да смени своето обичайно местопребиваване, което става след получаване на съдебно потвърдено съгласие от страна на другия родител или съдебно решение за предоставяне на родителските права върху родителя, желаещ преместването на детето. Наличие на решение на съда или взаимно споразумение, трябва да гарантира най-добри условия за детето и поддържането на отношенията и с другия родител след преместването си. Това става с определянето на подходящ режим на лични отношения между детето и родителят, живеещ в другата държава.

Моето заместващо съгласие е неограничено - и като време, и като държави.

# 43
  • Далечният изток
Доколкото разбирам делото вече е решено.... Доказано е, че детето учи/предстои да учи, записано е в училище/градина в друга държава, и въпреки това съдът не разреши промяна на местоживеене?

Можело е например да поискате режим на лични контакти, който да включва чести /примерно 3-4 пъти седмично/ разговори чрез телефон и приложения за разговори и съобщения - Месинджър, Вайбър, за времето, когато детето ще е в другата държава.

# 44
Доколкото разбирам делото вече е решено.... Доказано е, че детето учи/предстои да учи, записано е в училище/градина в друга държава, и въпреки това съдът не разреши промяна на местоживеене?

Можело е например да поискате режим на лични контакти, който да включва чести /примерно 3-4 пъти седмично/ разговори чрез телефон и приложения за разговори и съобщения - Месинджър, Вайбър, за времето, когато детето ще е в другата държава.

Делото вече е решено, но не уточних, че аз живея с детето си в България, но искам да се преместим да живеем в друга държава. Детето си учи в България, защото без разрешение да го изведа няма как да го запиша другаде.  Доказахме добрите условия там. Предложихме режим на лични контакти включващ ежедневни видео разговори, всеки месец по един уикенд да са с баща им в другата държава и още други срещи, но въпреки това съдът реши, че ще се създаде риск от отчуждение и въпреки добрите условия там, искът ми беше отхвърлен.
Мога да обжалвам, но трябва да имам добри доводи за това.

Общи условия

Активация на акаунт