Много сложни и обсебващи отношения след раздялата

• 2 928
  • 48
  •   1
Отговори
  • Поморие
Здравейте.
Със съпруга ми сме разделени, но нямаме официален развод. Имаме малки деца и те живеят с мен. Разделихме се поради патологична ревност, безпочвени обвинения в изневяра/изневери, липса на единство във възпитанието на по-голямото дете, което имаше проблеми с поведението, както и не на последно място заради това, че заради него семейството стигаше до финансова мизерия.
Много труден период е това, донякъде се радвам, че вече съм сама, няма кой да ми насажда чувство за вина и тежест, с чии настроения да се съобразявам, да настръхвам всеки път като изляза без него и ми се наложи да се забавя по някаква причина. Също и осигурих спокойна и нормална за децата среда и истериите на сина ми доста намаляха.
Последния път се случи така, директно ми заяви, че съм ходила при мъж, аз му ударих шамар, а той физически постави в опасност мен и едното дете, след което същия ден се изнесохме.
Мина време, започнахме да поддържаме нормални отношения, да се виждаме от време на време и навън и у тях.
Той започна настойчиво да ме моли да се връщам,да измисля начини да преспиваме у тях и общо взето пак да се върна в омагьосания кръг на нещастния начин на живот, който напуснах. Като се видим в началото се държи добре, но когато срещата ни наближи края си, тъй като все пак трябва да се прибера и да свърша ангажиментите с децата си, да ги приспя и т.н., започва заядливо и враждебно държание.
Аз му обясних, че след всичко, което ми е причинил за тези години, в които сме заедно, няма как да се случи и не се получава да живея и да отглеждам деца с него.
Както се зарадвах, че животът ми започна да се нарежда, така се появи и притеснението ми как ще продължа с тези отношения в бъдеще. Наистина не смятам да градя общо бъдеще и да съжителствам с този човек (мисля, че имам правото да живея спокойно и да съм щастлива и да си отглеждам децата в нормални условия), но бих искала да запазим нормални приятелски и човешки отношения, поне в името на децата.
Как да постъпя и да се държа в тази ситуация?

# 1
  • Далечният изток
Твърде наивно след всичко да мислиш, че можете да имате нормални и човешки отношения с този мъж.
И като сте разделени, какво има да се виждате от време на време?
Не си сложила окончателен край ли?

# 2
Очевидно е, че общуването с него Ви натоварва, но не се изненадвам, че и той говори за възстановяване на връзката ви - все пак не сте се развели, което подсказва, че не сте категорична в решението си за раздяла и той вижда вратичка към повторно събиране. Ако наистина не искате да се връщате при него, правилната крачка според мен е развод. Иначе стоите в една междинна територия: нито сте заедно, нито сте разделени. Още повече, ако искате да градите нов живот без него, трудно ще намерите друг мъж, който да е ОК с факта, че не сте официално разведени с бившия си.

# 3
  • София
Хубаво си го разкарала накрая, ама го направи истински.
Не се виждай с него, не ходи в дома му, не спи там, не си гукайте, не му чати, блокирай го.
Намери си адвокат, заведи иск за режим на виждане и издръжка.

Ако мислиш от крак на маса ще направиш цигулка, няма как да стане.

И дано тая тема ти е последна.

# 4
Време ти беше.
А какво налага да се виждате? Егото ли си чешеш?
Каква работа имаш с този човек?

# 5
Още повече, ако искате да градите нов живот без него, трудно ще намерите друг мъж, който да е ОК с факта, че не сте официално разведени с бившия си.
Бившия също няма да е ОК, ако разбере, че има нов мъж. Той досега без причина е втъжнявал живота ѝ, пък не ми се мисли, ако тя наистина започне да вижда с някой...
Такава патологична ревност с прояви на агресия не е лесна за изкореняване. Потърси професионално мнение как да действаш.

# 6
Аз не разбрах какво са тези срещи?
Съд минахте ли? Има ли режим някакъв или вие си ги определяте?

# 7
  • Поморие
Твърде наивно след всичко да мислиш, че можете да имате нормални и човешки отношения с този мъж.
И като сте разделени, какво има да се виждате от време на време?
Не си сложила окончателен край ли?
Не, решението ми е факт - с този човек като съпруг и съпруга не можем и няма как да се събираме отново. Виждаме се заради децата.
Очевидно е, че общуването с него Ви натоварва, но не се изненадвам, че и той говори за възстановяване на връзката ви - все пак не сте се развели, което подсказва, че не сте категорична в решението си за раздяла и той вижда вратичка към повторно събиране. Ако наистина не искате да се връщате при него, правилната крачка според мен е развод. Иначе стоите в една междинна територия: нито сте заедно, нито сте разделени. Още повече, ако искате да градите нов живот без него, трудно ще намерите друг мъж, който да е ОК с факта, че не сте официално разведени с бившия си.
Няма такава опасност. Не бих искала в близко бъдеще да се натоварвам с мъже и връзки, чувствам се добре сама и без драми и страхове под покрива си. А и мъжете не се интересуват от мен, при толкова млади и красиви момичета, никой няма да ме вземе, гонеща 30, самотна майка с две малки деца. Мъж не се очертава в живота ми и може би така е по-добре. Но бившият пък си живее сам, грижите не му личат по лицето, може да си намери някоя мадама, дали за да не е сам или защото ще си мисли, че на мен ще ми пука.
При официален развод може да реши да отмъсти и да опита да ме изкара лоша майка (вече го направи пред детски психолог) и да зааяви претенции за децата. А и в момента се възстановявам финансово, а разводът изобщо не е лек като разход. Но знам, че един ден ще трябва да се мине през товя и той ще го направи поредния кошмар за мен.
Този човек никога не е бил възпитаван в живота си и затова не може да разбере защо майките възпитаваме децата си и искаме да ги направим хора.
А откакто си внушава, че съм невярна, за всичко е против мен и нищо не е направил за мое добро - само щети във всяко едно отношение. Причината да иска обаче да съм с него е твърде вероятно да е изгода.
Аз не разбрах какво са тези срещи?
Съд минахте ли? Има ли режим някакъв или вие си ги определяте?
Сами определяме срещите си.
Време ти беше.
А какво налага да се виждате? Егото ли си чешеш?
Каква работа имаш с този човек?
Само заради децата. Той ни се обажда всеки ден. Его не ми остана вече.

# 8
  • София
За съжаление, има още да учиш. Има за какво да се ограничи максимално контактът с такъв мъж. Истината е, че ти не трябва въобще да се виждаш с него. Примерно, само да си размените децата и толкова.

# 9
Според мен трябва да се мине през съд и да се следва режима. Няма-като  приятели, да се видим, то заради децата. При други хора може и да става, с обсебващ ревнивец не. Даваш децата, вземаш ги и това е. Няма какво да се гледате, да се обясняваш.
А за 30 годишна с 2 деца, намират се кандидати, не може такова пораженческо мислене. Никой не знае, след година, две, пет може да се събереш с някой.

# 10
  • Поморие
За съжаление, има още да учиш. Има за какво да се ограничи максимално контактът с такъв мъж. Истината е, че ти не трябва въобще да се виждаш с него. Примерно, само да си размените децата и толкова.
Така е, действително, тези срещи са доста натоварващи за мен. Това е човек с няколко лица. Както всичко започва добре, настъпи ли времето да си вървя с децата, рязко се озлобява, критикува ме за възпитанието на детето и за посещението при психолог, свързва ме с мъж, с когото нямам нищо общо, и този човек после се чуди "защо" вече не съм под неговия покрив и даже ме вини за това, при положение, че аз и децата нямаме дори безопасност около него.
С времето ще гледам да огранича до някаква степен общуването, защото на всичко отгоре си мисли, че има и надежда за нас.

# 11
Много е трудно да се изградят някакви здрави взаимоотношения с емоционално нестабилни мъже. Ти може да се отнасяш към него с цялото си уважение и разбиране, но той е с наранено его, защото си го напуснала първа.

Затова моят съвет няма да се различава от другите. Минимизирай срещите и комуникацията. Само служебно - заради децата. Официален развод и само напред и нагоре.

# 12
  • Поморие
Много е трудно да се изградят някакви здрави взаимоотношения с емоционално нестабилни мъже. Ти може да се отнасяш към него с цялото си уважение и разбиране, но той е с наранено его, защото си го напуснала първа.

Затова моят съвет няма да се различава от другите. Минимизирай срещите и комуникацията. Само служебно - заради децата. Официален развод и само напред и нагоре.
Такива хора наистина са изключително трудни за общуване. Аз съм деликатна в момента, но и максимално ясна с него какво искам от отношенията ни и какво не. За съжаление, дори и да има проблясъци, няма как да осъзнае, че вината не е в мен, за да сме разделени.

# 13
  • София
Така е, действително, тези срещи са доста натоварващи за мен. Това е човек с няколко лица. Както всичко започва добре, настъпи ли времето да си вървя с децата, рязко се озлобява, критикува ме за възпитанието на детето и за посещението при психолог, свързва ме с мъж, с когото нямам нищо общо, и този човек после се чуди "защо" вече не съм под неговия покрив и даже ме вини за това, при положение, че аз и децата нямаме дори безопасност около него.
С времето ще гледам да огранича до някаква степен общуването, защото на всичко отгоре си мисли, че има и надежда за нас.
Е, същия като БМ! Затова не съм го виждала от Март 2024. Комуникацията е само по мейл.

# 14
  • София
Поредната фалшива тролска драма.

Общи условия

Активация на акаунт