Как бихте постъпили ако бащата не се консултира с вас?

• 1 686
  • 54
  •   1
Отговори
Привет!
Разделена съм с бащата на детето си вече над 4 години. След много дела, полиция, социални, мерки по ЗЗДН, следене и заплахи, най-накрая всичко утихна. Спечелих делото за насилие на две инстанции. Получих родителските права на две инстанции, таткото има разширен режим на виждане с детенцето, което е на 8. Сега, през лятото, детето остава при него и извън режима, за разни лични празници и т.н също винаги съм се съгласявала, когато е поискал. Мир да има.
Всичко е спокойно за в момента. За пореден път обаче ми се случва да разбирам, че във времето, в което детето е при него, то е оставяно с други хора, които не са близки или пък бабата и дядото. Сега например ще е една седмица с преспиване при роднини на друго дете, за което аз не бях уведомена, но разбрах случайно от родителите на другото дете, които бяха достатъчно съобразителни да се обадят и да ме попитат дали знам. Всичко беше уговорено и уредено, аз не бях уведомена по никакъв начин. Предният път при подобна случка, детето беше ухапано от куче, децата са били оставени без надзор. Разбрах чак когато таткото доведе детенце в уречения ден и то не от него самия, а от детето и чак когато забелязах превръзката. Обадих се, направих забележка, че е хубаво да ми беше казал, защото се наложи нов преглед и ни пратиха в Пирогов, а понеже не бях уведомена реално нито знаех това куче домашно ли е, тетанус бит ли е и прочее подробности, за които ме попитаха в болницата. Резултатът след забележката от моя страна беше скандал.
По принцип, щом бащата все пак не е лишен от права, и щом изрично не е записано черно - бяло в съдебното решение, то той не е длъжен дори да ме уведоми какво се случва. Детето е с бащата си, той решава и носи отговорност и толкова, вече съм питала повече от един адвокат по темата.
Но аз се притеснявам от такива ситуации и сяматм съвсем нормално, тъй като при случай на инцидент, аз реално не знам какво се случва, къде е детото и т.н. А и съм минала през ситуацията да не ми бъде давано да виждам детето си и вътрешно си имам притеснения всеки път, но гледам да се държа като голям човек. Всяка забележка от моя страна стига до скандал и вадене на кирливи ризи от преди години от негова страна, тип "ми да аз така направих, ама имам право, а помниш ли ти еди кога си какво направи" и няма практически хубав резултат за никого.  Въртя се в порочен кръг.

Гледам мир да има, да сме доволни, да е спокойно, детенце да се чувства добре и да вижда татко си, обаче като стане нещо подобно и усещам, че трябва да се сложи някаква граница, но не знам как да я поставя без да резултира в скандал и да има смисъл.
Вие как бихте постъпили при такива ситуации?

# 1
Наистина ли бащата има право да оставя детето на напълно незпознати за теб хора без ограничения през времето, когато уж детето е при него? Аз пак бих поговорила с адвокат.
Ако той законово има такова право, не виждам какво можеш да направиш.

# 2
Ами то и между възрастни самостоятелни хора е въпрос на елементарно възпитание да предупреждават. В такива ситуации няма как да минеш без скандал с този баща.

# 3
Т.е. вие в продължение на по една седмица нямате никакъв контакт с осемгодишното дете? За мен това е странно, бих направила нещо в тази посока. Така ще знаете още същия ден при кого спи, кога е било ухапано, прегледано ли е от лекар, сложена ли е ваксина и т.н.

# 4
  • София
Защо нямате контакт с детето?
На доказан насилник не бих търсила сметка, но и ще си вижда детето по съдебно решение.

# 5
Т.е. вие в продължение на по една седмица нямате никакъв контакт с осемгодишното дете? За мен това е странно, бих направила нещо в тази посока. Така ще знаете още същия ден при кого спи, кога е било ухапано, прегледано ли е от лекар, сложена ли е ваксина и т.н.

Аз имам контакт с него, има си телефон и се чуваме. Но е дете, ако не съм попитала конкретно "къде си, какво правиш" или ако от нещо не се е впечатлило силно. Знете ги децата, аз питам "какво правиш, как си?", отговора все е нищо "ми нищо, играя си". Няма да тръгне да ми дава рапорт. Като цяло само сега за през лятото се съгласих повече време да са заедно с идеята, че ходи при баба и дядо (моите родители не са живи) и разчитам, че тича навън когато е при тях, има разнообразие от живота в големия град, с татко си може да идат на море, на басейн и т.н. Стандартните неща за една лятна ваканция, които са хубави за едно дете.
По принцип законово, ако на един родител НЕ СА отнети родителските права, то той има съвсем същите такива като другият, освен ако нещо конкретно и точно не е разписано в съдебното решение. Това, че Х родител има родителските права значи единствено и само, че детето живее при него, на практика и двамата родители могат на 100% да упражняват родителските права и задължения. И лекар е сменян без мое знание, детето се записва на уроци без мое знание на неудобна за мен локаци (което автоматично ме поставя в сложна ситуация с пътуването до там) и т.н. Тези ситуации съм ги дъвкала много през годините с вече много адвокати и ако в съседното решение не пише конкретно "Х родител не може да прави това и това без да уведоми другият", то другият родител може на сто процента да прави всичко сам, бе мое знание. И за това и не питам толкова законово какво да правя, а по-скоро за съвет как да подходя или не знам и аз.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 15:31 от Creativna

# 6
По принцип в сходна ситуация ако детето е про майка си и отиде на гости с преспиване в приятел, уведомява ли се бащата ако в този период детето няма да се вижда с него?
Иначе е странно да не знаеш,.че детето ти е било ухапано или че се е ударило.
Още по-странно ми е, че вие говорите с детето в периода, в който то е на гости и то не Ви споменава, че ще спи другаде.

# 7
Точно понеже много добре знам какви са 8-9 годишните, ми се струва още по-странно да имате всекидневен контакт и да не сте наясно къде спи, че го е ухапало куче и случки от подобен калибър. Не ми се задълбава, писах в темата само защото първоначално май беше в СО.

# 8
  • София
Детето се оставя при бащата, а не при други хора, за да му го гледат. Уведомете адвокат!

# 9
По принцип в сходна ситуация ако детето е про майка си и отиде на гости с преспиване в приятел, уведомява ли се бащата ако в този период детето няма да се вижда с него?
Иначе е странно да не знаеш,.че детето ти е било ухапано или че се е ударило.
Още по-странно ми е, че вие говорите с детето в периода, в който то е на гости и то не Ви споменава, че ще спи другаде.

Аз не пускам детето си на гости с преспиване за в момента, така че не съм била в такава ситуация. Децата ако искат са добре дошли да спят у нас. Отвъд това, ако сме пътували при роднини, на море и т.н винаги съм уведомявала и това се пази в кореспонденция, научила съм си урока всичко да пазя писмено.
Странно или не, това е. Естествено, понякога споменава къде са ходили, друг път като в горните ситуации научавам пост фактум. Детето няма концепцията за "мама трябва да знае, ще и се обадя да и кажа". Евентуално като се чуем ще има обяснение щъде са били, но то вече е след дъжд качулка. За него, щом тати е казал "да", всичко е наред.

# 10
Разбирам Ви, но въпросът е дали сте длъжна да уведомявате бащата? Не става въпрос за пътуване, ако спи в съседчето, например. Защото това са нормални неща между децата и започват на тази възраст.

# 11
  • София
Може да са нормални неща за деца с родили с нормални взаимоотношения. Тук картинката е доста различна обаче.

# 12
Разбирам Ви, но въпросът е дали сте длъжна да уведомявате бащата? Не става въпрос за пътуване, ако спи в съседчето, например. Защото това са нормални неща между децата и започват на тази възраст.

По принцип не съм. Аз лично съм против за момента детето да преспива другаде. Така че не съм изпадала в точно тази ситуация. Бащата не е против и го пуска, независимо, че аз съм против. И това сме говорили, каза "така съм преценил".
Тъй като няма какво да направя законово, не правя и проблем за една вечер при познато дете, в квартала, при познати хора и т.н. Но седмица на локация, за която не знам, при хора, които не познавам някъде из балкана ми дойде в повече. А и да го научавам не от него, а от другите родители, които са достатъчно съвестни да ми се обадят мисля, че е прекалено. Детенце като го попитах какво ще правят и къде ще ходят си знаеше кога и какво. Като попитах защо не ми е споменато, каза " ами той тати се съгласи, аз съм при него тогава". Детето няма концепция за тези неща и не смятам, че е редно да му търся сметка защо не ми казва всеки път дословно или пък защо ми казва пост фактум, а не предварително. Не мисля, че е нарочно, просто въпрос на кога сме се чули по телефона и кое колко го е развълнувано.

# 13
Защо да е нормално да спиш при другарче? Позволявала съм едва след 14-15 години. Това, което родителя не позволява не е нормално. И определено ми се струва, че бащата ви прави напук. Абсолютно не бих била съгласна да записват уроци на неудобна локация. Явно ще продължите да да спорите още дълго.
При този опит бих разпитвала детето подробно.

# 14
Защо да е нормално да спиш при другарче? Позволявала съм едва след 14-15 години. Това, което родителя не позволява не е нормално. И определено ми се струва, че бащата ви прави напук. Абсолютно не бих била съгласна да записват уроци на неудобна локация. Явно ще продължите да да спорите още дълго.
Аз предлагам да не спорим кое е нормално и кое не, тъй като всеки има различни възгледи за това как е редно да отглежда дете. Въпрос на гледни точки е.
Аз не наблягам на това, а по-скоро на фактът, че детето е оставяно на непознати с преспиване за дълго време, а аз не знам за това и научавам от трети хора.  И недай си Боже нещо да се случи например. Реално, аз се опитвам да намеря подход за разговор, който да не доведе до скандал както е било до сега, а до това поне да знам навременно детенцето къде и с кого е.

Общи условия

Активация на акаунт